Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Pozor na rozbité čelné sklo. Vaše PZP ho chrániť nemusí

Sklá na vašom aute sa môžu poškodiť ľahšie, než si myslíte. Zistite, ako sa môžete pre takéto prípady zabezpečiť.

Máte povinné zmluvné poistenie, ale nemáte havarijnú poistku? Ak ste si havarijné poistenie neuzatvorili, mali by ste si odpovedať ešte na jednu otázku: Treba si poistiť aj sklá na vašom aute? Rozbité čelné sklo od kameňa vymršteného spod kolies iného auta je jednou z najčastejších škodových udalostí, ktoré poisťovne odmietajú z PZP plniť. Pritom podľa tvrdenia NBS aj rozhodnutia Najvyššieho súdu je poisťovateľ povinný hradiť aj takto vzniknutú škodu z povinného zmluvného poistenia. Poisťovne sa však bránia, že pri poškodení skla odleteným kameňom nie je možné s určitosťou preukázať zodpovednosť konkrétneho vodiča. To znamená, že nie je isté, spod kolies ktorého auta bol kameň vymrštený. V praxi teda poisťovne väčšinu týchto škodových udalostí odmietajú plniť a len v prípade, že je jednoznačne preukázané, že škodu spôsobil vodič poistený u nich, pristúpia k poistnému plneniu a náhrade škody. Aby ste sa nemuseli obávať, či vám poisťovne preplatia škodu z povinného zmluvného poistenia vozidla, ktoré vám škodu spôsobilo, je najlepšie staviť na istotu – k PZP dojednať pripoistenie čelného skla alebo aj všetkých skiel.

Ako si vybrať?

Až v 6-tich poisťovniach je možné uzavrieť spolu s PZP aj poistenie skla formou doplnkového pripoistenia, ktoré si môžete dojednať aj online a ľahko si tak nájdete aj najlacnejšie PZP. Dokonca si čelné sklo na vašom vozidle môžete poistiť aj v inej poisťovni, ako máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie vášho auta. Vybrané poisťovne preplácajú výmenu alebo opravu čelného skla aj v prípade, keď autosklo poškodili vandali, živelná udalosť alebo bolo ukradnuté. Možností, ako poistiť sklá na vašom vozidle, máte teda hneď niekoľko. Otázkou však stále zostáva, či sa to oplatí. Predsa len, ide o ďalší výdavok k vášmu poisteniu. V porovnaní s kompletnou výmenou čelného skla alebo všetkých skiel je však cena za toto poistenie neporovnateľne nižšia. Preto aj ochrana autoskla stojí za zváženie, zvlášť, keď viete, že v prípade nehody alebo iného poškodenia sa vám môže niekoľkonásobne vyplatiť.

Zdroj obrázka: bigstockphoto.com

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line