Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Octov je niekoľko druhov. Viete ich správne používať?

Pri príprave pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu.

Ako sa v nich vyznať a použiť tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?

Nakladať a zavárať s liehovým octom

Nevyhnutný pomocník, ktorého pozícia v kuchyni je takmer neotrasiteľná. 8 % ocot nájde najlepšie uplatnenie pri zaváraní a nakladaní. Niektoré tradičné octy, ako napríklad Bzenecký ocot, obsahujú aj ďalšie látky ako napríklad karamel, ktoré vôňu i chuť vašich domácich nálevov výrazne ovplyvní. Ocot však vyberajte obozretne, nech vás neprekvapia zmäknuté, šedé a chuťovo úplne iné uhorky, ako ste boli zvyknutí! Prečítajte si niekoľko tipov v užitočnom radcovi.

Šalátovým zálievkam dominuje jablčný ocot

Recepty na pokrmy zo studenej kuchyne majú svoje špecifiká. Čerstvé a chrumkavé ingrediencie v rôznych zeleninových šalátoch potrebujú väčšinou chuťovo zvýrazniť. Pre túto úlohu je najvhodnejší jablčný ocot. Jeho výraznejšia, ostrá chuť dodá zálievkam patričný šmrnc a napríklad ku grilovanému mäsu tak získate vynikajúcu prílohu. Použite ho tiež na marinády pri nakladaní mäsa, predovšetkým toho bravčového. Odvďačí sa vám krehkými sústami a jemnou chuťou. Čo by to bolo za grilovanie bez palety rôznych dresingov? S jablčným octom bude ich príprava rýchla a efekt dokonalý.

Biela a červená symbolizujú vínny ocot

Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok.

Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí – pozrite sa na vhodné tipy.

Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.

Takmer dve stovky zaujímavých receptov nájdete na blogu o varení s octom www.milujemeocet.cz, kde novými receptami prispievajú známe foodblogerky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot