SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Octov je niekoľko druhov. Viete ich správne používať?

Pri príprave pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu.

Ako sa v nich vyznať a použiť tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?

Nakladať a zavárať s liehovým octom

Nevyhnutný pomocník, ktorého pozícia v kuchyni je takmer neotrasiteľná. 8 % ocot nájde najlepšie uplatnenie pri zaváraní a nakladaní. Niektoré tradičné octy, ako napríklad Bzenecký ocot, obsahujú aj ďalšie látky ako napríklad karamel, ktoré vôňu i chuť vašich domácich nálevov výrazne ovplyvní. Ocot však vyberajte obozretne, nech vás neprekvapia zmäknuté, šedé a chuťovo úplne iné uhorky, ako ste boli zvyknutí! Prečítajte si niekoľko tipov v užitočnom radcovi.

Šalátovým zálievkam dominuje jablčný ocot

Recepty na pokrmy zo studenej kuchyne majú svoje špecifiká. Čerstvé a chrumkavé ingrediencie v rôznych zeleninových šalátoch potrebujú väčšinou chuťovo zvýrazniť. Pre túto úlohu je najvhodnejší jablčný ocot. Jeho výraznejšia, ostrá chuť dodá zálievkam patričný šmrnc a napríklad ku grilovanému mäsu tak získate vynikajúcu prílohu. Použite ho tiež na marinády pri nakladaní mäsa, predovšetkým toho bravčového. Odvďačí sa vám krehkými sústami a jemnou chuťou. Čo by to bolo za grilovanie bez palety rôznych dresingov? S jablčným octom bude ich príprava rýchla a efekt dokonalý.

Biela a červená symbolizujú vínny ocot

Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok.

Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí – pozrite sa na vhodné tipy.

Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.

Takmer dve stovky zaujímavých receptov nájdete na blogu o varení s octom www.milujemeocet.cz, kde novými receptami prispievajú známe foodblogerky.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro

Náklady bude už čoskoro možné rozúčtovať aj pomocou aplikácií ako Messenger či WhatsApp.

Tlačové správy

Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár

Incheba chce priniesť kvalitný verejný priestor, viac života a umenie.

Tlačové správy

Zelená Bratislava

Vyvetrajte si hlavu v jednom z najzelenších hlavných miest na svete.