SME

Octov je niekoľko druhov. Viete ich správne používať?

Pri príprave pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu.

Ako sa v nich vyznať a použiť tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?

Nakladať a zavárať s liehovým octom

Nevyhnutný pomocník, ktorého pozícia v kuchyni je takmer neotrasiteľná. 8 % ocot nájde najlepšie uplatnenie pri zaváraní a nakladaní. Niektoré tradičné octy, ako napríklad Bzenecký ocot, obsahujú aj ďalšie látky ako napríklad karamel, ktoré vôňu i chuť vašich domácich nálevov výrazne ovplyvní. Ocot však vyberajte obozretne, nech vás neprekvapia zmäknuté, šedé a chuťovo úplne iné uhorky, ako ste boli zvyknutí! Prečítajte si niekoľko tipov v užitočnom radcovi.

Šalátovým zálievkam dominuje jablčný ocot

Recepty na pokrmy zo studenej kuchyne majú svoje špecifiká. Čerstvé a chrumkavé ingrediencie v rôznych zeleninových šalátoch potrebujú väčšinou chuťovo zvýrazniť. Pre túto úlohu je najvhodnejší jablčný ocot. Jeho výraznejšia, ostrá chuť dodá zálievkam patričný šmrnc a napríklad ku grilovanému mäsu tak získate vynikajúcu prílohu. Použite ho tiež na marinády pri nakladaní mäsa, predovšetkým toho bravčového. Odvďačí sa vám krehkými sústami a jemnou chuťou. Čo by to bolo za grilovanie bez palety rôznych dresingov? S jablčným octom bude ich príprava rýchla a efekt dokonalý.

Biela a červená symbolizujú vínny ocot

Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok.

Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí – pozrite sa na vhodné tipy.

Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.

Takmer dve stovky zaujímavých receptov nájdete na blogu o varení s octom www.milujemeocet.cz, kde novými receptami prispievajú známe foodblogerky.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok na odľahlom severe
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 9 913
  2. Keď sa z brigády stane kariéra 5 222
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 2 936
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 451
  5. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 946
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 458
  7. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 422
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti 1 369
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Oprášte cestovateľské plány. Jeseň je ako stvorená na poznávacie zájazdy.


INZERCIA 18 h
Doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc.

Rozhovor s doc. MUDr. Evou Goncalvesovou, CSc. k Mesiacu o srdcových témach.


INZERCIA 18 h

Datacomp stavil na skúsených ľudí a fyzický kontakt so zákazníkmi.


INZERCIA 2. okt

Prestížne podujatie sa teší veľkej obľube. Na štart sa postaví vyše 18-tisíc bežcov.


30. sep
SkryťZatvoriť reklamu