Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Ľudia chcú v zdravotníctve peniaze späť

Keď už musím platiť, nech sa mi aspoň časť peňazí vráti.

Také sú očakávania Slovákov v zdravotníctve. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry MNForce, ktorý v auguste porovnával výhody zdravotných poisťovní.

Zo všetkých ponúkaných benefitov je najväčší záujem práve o finančné výhody, konkrétne najmä o príspevok na ošetrenie u zubára v hodnote 100 eur. Poistenci sa však zaujímajú aj o ostatné služby na báze cashbacku – teda vrátenia už zaplatených peňazí. Tu je prehľad najbežnejších.

Limit spoluúčasti

Ide o vrátenie časti poplatkov, ktoré pacienti zaplatili za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Táto povinnosť vyplýva zdravotným poisťovniam zo zákona. Peniaze vracajú podľa jednotného kľúča držiteľom preukazov ZŤP, invalidným a starobným dôchodcom a deťom do dovŕšenia šiestich rokov.

Napríklad Dôvera, ktorá sa stará o 1,5 milióna poistencov, za druhý štvrťrok 2019 posiela tieto peniaze späť približne tretine z nich, teda pol miliónu ľudí. Vráti im dokopy 1,4 milióna eur.

Dvesto eur

Na podobnom princípe – teda na vrátení časti peňazí, ktoré pacienti zaplatili za lieky – funguje finančný benefit Dôvery 200+200. Službu pôvodne poisťovňa nastavila len na deti do dvoch rokov. Pre veľký záujem ju však postupne rozširovala na stále väčší okruh svojich poistencov.

Najskôr pribudli matky najmenších detí. Neskôr Dôvera prestala vek detí limitovať a umožnila výhodu čerpať aj otcom. Takto si štvorčlenná rodina poistená v Dôvere môže vylepšiť rodinný rozpočet o 800 eur (4 x 200).

A mnohé tak aj robia. Do konca augusta tohto roku požiadalo o preplatenie doplatkov v rámci služby 200 + 200 až 235-tisíc poistencov a poisťovňa im celkovo vyplatila 10,5 milióna eur. Na veľký záujem o tento benefit Dôvery zareagoval aj štát, ktorý medzičasom zlepšil podmienky limitu spoluúčasti. Najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa však stále zostáva najštedrejšia.

Sto eur

Najnovšou, ale súčasne aj najžiadanejšou finančnou výhodou od Dôvery je služba Zdravý úsmev. Ide o finančný príspevok na zubné ošetrenie, prípadne na dentálnu hygienu. Poistenec si najskôr uhradí vyšetrenie a následne požiada o preplatenie poplatku do výšky 100 eur.

Za prvých osem mesiacov oň požiadalo takmer 170-tisíc poistencov, z toho 21-tisíc žiadostí sa týkalo detí. Dôvera v rámci tejto výhody už stihla svojim poistencom vyplatiť tri milióny eur. Zdravé zuby sa stali najžiadanejším benefitom na trhu zdravotného poistenia.

Iné formy vrátenia peňazí

Okrem vyššie spomenutých finančných benefitov má cashback v zdravotníctve aj inú formu. Napríklad niektoré lekárne a výdajne zdravotníckych pomôcok vracajú späť niekoľko percent z celkovej sumy nákupu klientom platiacim cashback kartou.

Podrobnosti o finančných benefitoch od Dôvery nájdete v tomto linku . Čas na zmenu zdravotnej poisťovne je len do konca septembra. Využiť môžete aj online prihlášku .

30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu

Získajte SME.sk k 30. výročiu nežnej revolúcie iba za 30 eur na celý rok.

Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?

Otestovali sme hotely, služby a pláže na Phukete, Krabi, Khao Lak a v Bangkoku.

Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie

Ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s hercami a herečkami a iné zážitky.