Nedeľa, 5. júl, 2020 | Meniny má Cyril, MetodKrížovkyKrížovky

Jarné upratovanie Košíc sa začalo

Dobrovoľníci s rúškami a v dvojmetrových odstupoch čistili Poľov a Pereš.

KOŠICE. Po zime je mesto zakaždým o niečo viac zašpinené ako obvykle, preto je namieste ho upratať. A to aj napriek tomu, že túto jar je všetko inak.

Spoločnosť Kosit však aj v tomto roku oslovila zástupcov všetkých mestských častí s ponukou spolupráce na tejto záslužnej akcii.

Karanténne opatrenia v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu však spočiatku ovplyvnili aj organizované jarné upratovanie.

„Spoločnosť Kosit, a. s., vyhlásila i v tomto roku v poradí už tretí ročník najväčšej dobrovoľníckej environmentálnej aktivity, ktorou podporuje čistenie verejných priestranstiev v meste Košice. Na túto akciu vyčlenila sumu 11 000 eur. O podporu sa mohlo uchádzať všetkých 22 mestských častí a pre každú spoločnosť vyčlenila príspevok vo výške 500 eur,“ hovorí PR manažérka Kositu Slavomíra Brzová.

Upratali Pereš a Poľov

Podporu môžu mestské časti využiť do 30. júna 2020, Kosit im tak zabezpečí prenájom veľkokapacitného kontajnera, rukavice i vrecia na vyzbieraný odpad a následnú prepravu a zneškodnenie odpadu.

A prvé lastovičky sa už do toho aj pustili. V uplynulých dňoch už dobrovoľníci upratovali v mestských častiach Poľov a Pereš.

„Tí v určených lokalitách pracovali v malých skupinách zložených ideálne z členov jednej domácnosti a s rúškami na tvárach. Vyzbierali viac ako päť ton odpadu," hovorí S. Brzová.

Dva metre od seba

S cieľom vyčistiť tamojší lesík sa stretli dobrovoľníci minulú sobotu na konci Haburskej ulice v MČ Pereš.

„Spoločnosť Kosit zabezpečila veľkokapacitný kontajner a pre každého dobrovoľníka gumené rukavice a čierne plastové vrecia. Občianske združenie Pomoc Perešu malé občerstvenie – minerálky a keksíky,“ hovorí starosta mestskej časti Jozef Karabin.

Dobrovoľníci boli aj pri zbieraní odpadkov minimálne dva metre od seba.

Tehly aj nábytok

V lese toho našli neúrekom. Boli tam rôzne spotrebiče, elektromotory, pneumatiky aj s diskami, kusy nábytku, vrecia s trávou, obklady, dlažby či tehly.

„Jarného upratovania sa zúčastnilo celkovo 25 dobrovoľníkov OZ Pomoc Perešu a obyvateľov, ktorí vyzbierali 3 280 kg rôzneho odpadu. Zaujímavosťou je, že 'perešský lesík' a jeho okolie, ktoré sme upratovali, patrí do katastra Lunika IX, Myslavy, Lorinčíka a Bašky," dodáva starosta Pereša.

Poľovčania vyčistili aj okolie ihriska

V Poľove upratovanie trvalo celý týždeň. Aj oni mali k dispozícii veľkokapacitný kontajner, vrecia či rukavice.

„S poskytnutými pomôckami sme počas jedného týždňa v malých skupinkách pracovali na skrášlení okolia nedávno rekultivovaného ihriska. Objekt telocvične a spoločných priestorov prešiel renováciou pred pár týždňami a samotné ihrisko a jeho širšie okolie sme vyčistili práve počas jarného upratovania. V kontajneri skončili hlavne plasty, sklo, nedopalky, konáre, ale i zničené kreslo či stolička. Akciu hodnotím ako úspešnú. Jednoznačne sa zvýšila kvalita prostredia, v ktorom žijeme,“ komentoval Roland Lacko, zástupca starostu MČ Poľov. V tejto mestskej často sa vyzbieralo 1780 kilogramov odpadu.

Upratovať budú aj ďalší

Hoci koronavírus pozmenil pôvodné plány, jarné upratovanie Košíc bude pokračovať a mestské časti sa môžu prihlasovať do konca júna.

„Aktuálne evidujeme záujem o upratovanie v celkovo sedemnástich mestských častiach. Predbežne by sa malo 30. mája upratovať Sídlisko Ťahanovce a 6. júna Staré Mesto. Na oboch miestach je očakávaná účasť sto dobrovoľníkov," dopĺňa Brzová.

Dobrý pocit aj výhra

V súvislosti s upratovaním sa spoločnosť Kosit rozhodla zorganizovať aj súťaž. A tak každý, kto sa zapojí, môže okrem dobrého pocitu získať aj odmenu.

Stačí, ak sa dobrovoľníci pri upratovaní odfotia a fotografiu zašlú do Kositu.

„Hlavnú výhru predstavuje poukaz na dovolenku vo výške 1000 eur a tiež menšie výhry pre ďalších súťažiacich. Všetky detaily k súťaži nájdu obyvatelia na našom webe i facebooku," uzavrela hovorkyňa.

MONIKA ALMÁŠIOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac

Vďaka príjemnému počasiu je Malta atraktívnou destináciou až do neskorej jesene.

Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko

Dobrovoľníkov a zanietencov neodradilo ani blato a lejak.

Štart sezóny F1 je za dverami

Štart odloženej sezóny je na spadnutie. Prečítajte si príbeh asi najväčšej osobnosti F1 - Enza Ferrariho.