Streda, 5. august, 2020 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Zdravá a vždy trendy vodovodná

Nielen z detských rozprávok vieme, že voda znamená život – a sucho presný opak.

Vedeli ste, že Slovensko patrí ku krajinám s najkvalitnejšou pitnou vodou na svete? Navyše máme to šťastie, že žijeme v dobe, keď stačí otočiť vodovodným kohútikom a hurá, tečie! Luxus, ktorý mnohí vnímame ako samozrejmosť. Niet nad vodu z vodovodu! Je čistá, osviežujúca a vyznačuje sa vyváženým a optimálnym pomerom minerálnych látok. V množstve vhodnom a potrebnom pre ľudský organizmus. A môžeme jej piť, koľko nám hrdlo ráči.

Životne dôležitý pitný režim

Pitný režim je u nás stále podceňovaná záležitosť.
Na Slovensku máme nielen nedostatočný ale často nesprávny pitný režim. Ak mu nevenujú dostatok pozornosti dospelí, je viac než pravdepodobné, že kvalitný pitný režim nemajú ani deti.
Je už samozrejmosťou, že sa v ich desiatových vrecúškach objavujú prifarbované
a prisladzované nápoje, ktoré smerujú dieťa skôr k obezite a zdravotným problémom než
k zdravej výžive. Jednoznačným výkričníkom by mal byť pre nás fakt, že vysoký obsah cukru v sladených nápojoch spoľahlivo pomáha oslabovať imunitu u detí.

Pozor na nápoje, ktoré sa „tvária“ ako džús – mávajú vysoký obsah pridaného cukru, zatiaľ čo obsah ovocnej zložky je zanedbateľný. Vedeli ste, že malý detský ovocný nápoj môže obsahovať aj 8 kociek cukru?
Preto odborníci jednoznačne odporúčajú ako najvhodnejšie riešenie pitného režimu pitnú vodu z vodovodu, ktorej kvalita musí byť monitorovaná a spĺňa vysoké kritériá noriem SR
a EÚ. Voda z vodovodu neobsahuje kofeín, kalórie, farbivá, cukry, sorbitol a ani chinín,
má zloženie, ktoré nezaťaží organizmus. A potrebuje ju doslova každá bunka Vášho organizmu.

Sladené nápoje nie sú trendy. Zabudnite na ne!

Módne trendy sú premenlivé, niekedy ich ani nestíhame sledovať, nie to sa nimi ešte riadiť. Byť trendy dá teda poriadne zabrať. Čo však rozhodne módnym trendom nepodlieha, bolo, je a bude vždy trendy, je zdravý životný štýl. Ten zahŕňa pravidelný pohyb, správnu, vyváženú životosprávu a nesmierne dôležitý je pitný režim. Zabudnite však na sladené nápoje. Tiež mnohé ochutené minerálne vody s pridaným cukrom. Tieto nápoje by v žiadnom prípade nemali tvoriť základ pitného režimu. Repný cukor v nich obsiahnutý spomaľuje vstrebávanie vody a po ich vypití ďalej zostaneme smädní. Prifarbované nápoje sú navyše plné tzv. éčiek čiže prídavných látok, vrátane syntetických farbív. Aj keď sa v dnešnom modernom svete éčkam celkom nevyhneme, malo by platiť zlaté pravidlo: znížiť ich prívod na rozumné minimum. Inak povedané: načo napríklad piť prifarbované a prichucované nealko nápoje, keď máme čistú, zdravú, pravú vodovodnú?

Prečo teda piť pravú vodovodnú?

• Je zdravá, obsahuje prirodzene vyvážené látky, detoxikuje organizmus
  • Je zdravotne bezpečná – môžeme ju piť úplne bez obáv, nie je to žiaden fejk
  • Neobsahuje cukor, prospieva pleti, nepokazí hviezdny úsmev na selfíčku ;-)
  • Nepriberá sa z nej, top postava v plavkách je zaručená ;-)
  • Nemá obal – nezaťažujeme životné prostredie zbytočnými plastmi
  • Nemá bublinky, hlasivky budú pripravené na poriadnu letnú párty
  • Uhasí smäd lepšie ako škodlivé sladené nápoje
  • Je takmer stonásobne lacnejšia ako balené vody

Zažiar s vodovodnou a vyhraj skvelé ceny!

Súťaž pre decká ZŠ

Hlavne v letných mesiacoch si môžete pripraviť štýlové pestrofarebné drinky z vodovodnej. Ochuťte si vodu čerstvým ovocím, bylinkami, či farebnými sirupmi. Ozdobte ich dáždnikmi, k tomu stačí pridať vtipný, lákavý názov ako napr. Pomarančové osvieženie, či Jahodový sen a záhradná párty môže začať! Stačí chvíľka práce a pootočenie kohútika, fantázii sa medze nekladú. Ak doma návšteve ponúknete džbán pitnej vody z vodovodu namiesto vody z plastovej fľaše, neznamená to, že chcete ušetriť. Vyjadruje to pozitívny postoj k životnému prostrediu minimalizáciou plastových odpadov, zdravý životný štýl a v neposlednom rade úctu k tomuto cennému daru. Takže, smelo do toho!J

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. vyhlásila letnú súťaž pre deti ZŠ – Zažiar s vodovodnou, kde deti môžu prejaviť svoju kreativitu - stačí vytvoriť a naaranžovať krásny pestrofarebný nápoj z vodovodnej, vymyslieť mu vtipný názov a urobiť zaujímavú fotografiu. Hodnotí sa nápad, umelecký dojem a estetické cítenie autora. J

Ako sa zapojiť do súťaže Zažiar s vodovodnou?

Podmienky súťaže nájdete tu:

Štatút súťaže: https://www.vodarne.eu/index.php?id=statut-sutaze-zaiar-s-vodovodnou&lang=sk

Pitný režim v lete

Je leto, sú prázdniny a v letných horúčavách je špeciálne dôležité starať sa zodpovedne o pitný režim na každom kroku. Piť by sme malipravidelne počas celého dňa aj pri hre, športe, jazde na bicykli, či počas výletu. Malé množstvo vody, ideálne 1 – 2 decilitre vody by ste mali vypiť každé dve hodiny. Viac by sme mali vypiť dopoludnia ako popoludní. Vychladené alebo, naopak, príliš horúce nápoje predstavujú nápor pre organizmus, ktorý si následne nedokáže dobre poradiť s veľkými teplotnými rozdielmi.

Fľaša na vodu môže byť dobrý parťák

Vodu z vodovodu si môžeme vziať so sebou, kamkoľvek ideme. Na trhu existuje mnoho sklenených fliaš a nádob, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a zároveň majú atraktívny dizajn v rôznych farebných variáciách. Na tréning, dlhé cestovanie, či len prechádzku do mesta – len zdravú pitnú vodu.

Na zdravie s pravou vodovodnou!J

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!

Prekonať dôsledky súčasnej situácie pomáha ľuďom v núdzi aj spoločnosť Tesco.

Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť

Český kláštor Rosa Coeli navštevujú turisti z celého sveta.

Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?

Biznisový magazín INDEX nájdete už dnes vložený v denníku SME.