SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Kvalitná výživa je pre onkologického pacienta zásadná

Ročne na Slovensku pribudne viac ako 30 000 pacientov s rakovinou.

Liečba onkologických ochorení zaznamenala v posledných rokoch pokroky, no veľký vplyv na jej úspech a ďalšiu prognózu pacienta má aj jeho životospráva. Zdravý životný štýl a správna výživa sú nielen tou najlepšou prevenciou pred ochorením, ale majú mimoriadny význam aj v období liečby onkologického pacienta.

Mnohí onkologickí pacienti majú v priebehu choroby nedostatočný stav výživy. Malnutrícia sa pozoruje u jedného z troch onkologických pacientov a dokonca až u 80 – 90 % pacientov v pokročilom štádiu nádorového ochorenia. Ide o veľmi závažný problém, ktorý negatívne ovplyvňuje onkologickú liečbu a celkový priebeh ochorenia.

Výživa onkologického pacienta

Onkologickí pacienti sú vystavení riziku rozvoja podvýživy a nechceného chudnutia, preto je pre nich dôležité správne stravovanie a dostatočná výživa. Progresívne chudnutie
v dôsledku úbytku telesného tuku a svalovej hmoty oslabuje organizmus pacienta, zvyšuje výskyt komplikácií a zhoršuje toleranciu na onkologickú liečbu. Nedostatočná výživa, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, horšiu imunitu, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na onkologickú liečbu.

Keďže pacienti s onkologickým ochorením sú vystavení riziku rozvoja podvýživy a nechceného chudnutia, ich stravovanie a diéta si vyžaduje zvýšenú pozornosť zo strany lekára. „Čím skôr sa odhalí hrozba podvýživy, tým lepšie výsledky možno očakávať od podpornej nutričnej terapie. Skorý zásah do výživy onkologického pacienta dokáže zastaviť, prípadne spomaliť chudnutie a rozvoj podvýživy, zvýšiť toleranciu protinádorovej liečby a zlepšiť kvalitu života aj celkovú prognózu pacienta,“ zdôrazňuje doc. Minárik. Súčasťou komplexnej nutričnej intervencie je podľa odborníka dodržiavanie stravovacích pravidiel a zásad prevencie a liečby podvýživy a podávanie špeciálnych, klinicky overených dietetických prípravkov, ktoré môže lekár pacientovi predpísať.

Skúsenosti Ligy proti rakovine

To, že onkologickí pacienti sa stretávajú s problémami s výživou, potvrdzuje aj Liga proti rakovine, ktorá sa venuje prevencii rakoviny a psycho-sociálnej podpore onkologických pacientov a ich blízkych. „Príčinami ťažkostí súvisiacich s výživou bývajú liečba chemoterapiou, rádioterapia a s nimi súvisiace nežiadúce účinky, či operácia.
Zo skúsenosti z našej bezplatnej Onkoporadne, či návštev v našich Centrách pomoci, onkologickí pacienti popisujú viaceré ťažkosti. Najčastejšie ide o nechutenstvo, vracanie, silné hnačky, bolesti, chudnutie, podvýživu, anémiu a ťažkosti s trávením. Dôsledkami môžu byť i zmenené chute (často kovová chuť), odpor k mäsu, nevoľnosti, horúčky, závrate, kŕče, nadúvanie, neutropénia, nauzea, leukopénia, afty, neschopnosť jesť či prehltnúť tuhú stravu, pálenie záhy. Silné nechutenstvo často vytvára až odpor k jedlu a tým pádom aj jeho odmietanie. Špecifický zdravotný stav môže spôsobiť prechod na kašovitú, prípadne tekutú stravu,“
vysvetľuje Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine.

Pacienti s rakovinou môžu mať aj pridružené ochorenie, napríklad diabetes mellitus alebo vysoký krvný tlak, osteoporózu, srdcovo-cievne či obličkové ochorenie. V týchto prípadoch dodržujú tzv. kombinovanú diétu. Pacienti, u ktorých je nevyhnutné operačné odstránenie žalúdka alebo väčšej časti čreva, môžu po jedle trpieť mdlobami či výrazným znížením krvného tlaku.

„Nezanedbateľným aspektom je okrem fyzického aj psychický stav. Nielen pacienti, ktorí trpia strachom jesť, ale aj príbuzní prežívajú náročné časy, kedy pociťujú bezmocnosť pri pohľade na rýchlo chudnúceho onkologického člena rodiny. Strach sa objavuje aj vtedy, keď sa pacient obáva toho, že jedlo spôsobuje rast nádorových buniek. Aj ohľadom výživy sa pacienti môžu poradiť na našej bezplatnej Onkoporadni, bližšie informácie na www.lpr.sk. V súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou sa na nás s otázkami k výžive obracajú aj mladšie ročníky pacientov, ktorí majú záujem vhodne sa stravovať a najmä podporiť imunitu,“ dodáva Eva Kováčová.

Včasná diagnostika podvýživy

Čím skôr sa odhalí hrozba podvýživy, tým lepšie výsledky možno očakávať od podpornej výživnej diéty a nutričnej terapie. Skorý zásah do výživy (nielen) onkologického pacienta dokáže zastaviť, prípadne spomaliť chudnutie a rozvoj podvýživy, zvýšiť toleranciu protinádorovej liečby a zlepšiť kvalitu života aj celkovú prognózu pacienta. Preto je veľmi dôležité včasné vyhľadávanie pacientov s rizikom podvýživy. „Odborne hovoríme o nutričnom skríningu. Na hodnotenie stavu výživy pacientov sa využíva anamnéza
a fyzikálne vyšetrenie. Zisťuje sa predovšetkým telesná hmotnosť a BMI (index telesnej hmotnosti) pacienta. Pri nedostatočnom príjme bielkovín v potrave dochádza k poklesu viacerých druhov bielkovín v krvi. Súčasťou nutričného skríningu sú aj špeciálne nutričné skríningové dotazníky,“
dodáva docent Minárik.

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Nutricia na vzorke 2681 onkologických pacientov je 27 % pacientov v strednom riziku a 8 % pacientov až vo vysokom riziku malnutrície. To znamená, že viac ako tretina z nich potrebuje nutričnú podporu. Vďaka vedeckým výskumom orientovaným na potreby pacientov spoločnosti prinášajú onkologickým pacientom prípravky s potrebným nutričným zložením, ktoré im dodávajú silu čeliť ochoreniu.

Dopad pandémie na onkologických pacientov

Pandémia koronavírusu ovplyvnila životy nás všetkých, vrátane onkologických pacientov. Vníma to aj Liga proti rakovine: „Problémy onkologických pacientov sa počas druhej vlny pandémie koronavírusu, kedy musia byť v izolácii, viažu najmä na ich psychické prežívanie. Nie sú to len všeobecné obavy z neistoty, ale napríklad významné zhoršenie psychického stavu spôsobené izoláciou, ťažké prijímanie zákazu návštev v prípade hospitalizovaných pacientov a pacientov v terminálnom štádiu choroby tak zo strany pacientov, ako i príbuzných. Nemáme však informácie o masívnych odkladoch operácií prípadne prerušení nevyhnutnej liečby. Aj za nepriaznivých okolností sa vždy hľadajú všetky dostupné možnosti, ako pacienta neohroziť a poskytnúť mu nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Ak bola nevyhnutná pomoc so zistením stavu či vysvetlením situácie, radi sme tak urobili priamo v konkrétnom prípade pacienta. Všetko je o vzájomnej ochote, trpezlivosti a snahe nájsť riešenie, ktoré je vhodné v prvom rade pre pacienta. Liga proti rakovine poskytuje pacientom a ich blízkym okrem bezplatnej Onkoporadne aj psychosociálnu podporu prostredníctvom bezplatnej Siete onkopsychológov. Počas roka poskytujú onkopsychológovia individuálne poradenstvo, ktoré sa realizuje priamo v nemocniciach, telefonicky, či e-mailom,” uzavrela Ing. Eva Kováčová.

Rada na záver

Je nevyhnutné pamätať i v tomto období na dôležitosť prevencie. Každý z nás má dbať na primárnu prevenciu, ku ktorej patrí samovyšetrovanie. Pri akomkoľvek náznaku problému je potrebná konzultácia s lekárom. Dôležité je tiež nezanedbávať pravidelné preventívne prehliadky u lekára, na ktoré má každý poistenec nárok. Dokážu odhaliť ochorenie v skorom štádiu a predísť tak mnohým problémom, ktoré pri zanedbaní náznakov choroby môžu viesť k vážnym diagnózam. V prípade už diagnostikovaného onkologického ochorenia je dôležité v spolupráci s ošetrujúcim lekárom dbať na dostatočný príjem živín v strave, vďaka čomu má pacient viac síl v boji s ochorením. Ak lekár zistí, že pacient trpí podvýživou alebo je v jej riziku, môže predpísať špeciálne potraviny na osobitné lekárske účely, ktoré pomôžu zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín a energie.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Štart Driveramy prichádza vo chvíli, kedy predaje ojazdených vozidiel lámu rekordy.


5 h

Čo je správne jesť pred tréningom a čo jesť po cvičení? Poradíme vám, prečo by ste mali siahnuť po 100 % smoothie a šťavách.


6 h

Malým zázrakom by sa na Slovensku dala nazvať už samotná novopostavená škola v Banskej Štiavnici. Táto má však oveľa viac divov.


10 h