Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Strojnícka priemyslovka – budúcnosť so 150 ročnou tradíciou

Do brány života sa vchádza bránou školy. Zamestnanosť absolventov je 94,5 %.

Stredná priemyselná škola strojnícka v Košiciach je už 149 rokov známa kvalitným technickým vzdelávaním, najmä v oblasti strojárstva. Zamestnanosť absolventov je 94,5 %.

Sídli v centre Košíc a priamo v areáli má okrem učební aj laboratóriá, školské dielne a športoviská.

Ako jedna z mála stredných odborných škôl umožňuje žiakom študovať dva cudzie jazyky, čo zvyšuje ich šance uplatniť sa na trhu práce v rámci Európskej únie.

Z ponúkaných štvorročných študijných odborov si môžu vybrať všetci žiaci končiaci základnú školu.

Pre deviatakov, ktorí chcú po ukončení strojníckej priemyslovky pokračovať v štúdiu na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach alebo na niektorej z mnohých ďalších univerzít sú určené atraktívne, zamestnávateľmi vyhľadávané študijné odbory s maturitou, strojárstvo a mechatronika.

Strojárstvo je zamerané na informačné technológie, CAD/CAM systémy slúžiace na navrhovanie, konštruovanie, modelovanie súčiastok, programovanie CNC strojov, ale aj na dopravné zariadenia, najmä stavbu automobilov.

Mechatronika ako perspektívny interdisciplinárny odbor budúcnosti kombinuje mechanické stroje s elektronikou a inteligentným počítačovým riadením. Zameriava sa na návrh manipulátorov, robotov aj CNC výrobných zariadení.

Pre deviatakov, ktorí sú zruční a po ukončení školy chcú získať prácu u niektorého zo zamestnávateľov v regióne, sú určené študijné odbory s maturitou aj výučným listom, mechanik strojov a zariadení alebo programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení.

Mechanik strojov a zariadení sa naučí obsluhovať stroje a zariadenia, ale aj diagnostikovať a odstraňovať ich poruchy.

Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení sa naučí obsluhovať a programovať automatizované strojárske zariadenia, ale aj obsluhovať konvenčné obrábacie stroje.

Mechanici aj programátori počas štúdia získajú zváračský preukaz a môžu sa vzdelávať aj v systéme duálneho vzdelávania.

Partnermi strojníckej priemyslovky, u ktorých počas štúdia vykonávajú žiaci odbornú prax sú takmer všetci významní zamestnávatelia v regióne:

Magna PT s.r.o. Kechnec, Kuenz - SK s.r.o. Kechnec, IMA Schelling Slovakia s.r.o. Kechnec, Jonckheere s.r.o. Košice, Oerlikon Balzers Coating Slovakia s.r.o. Veľká Ida, Auguste Cryogenics Slovakia s.r.o. Košice, SWEP Slovakia s.r.o. Kechnec, Strip a.s. Košice, Concad s.r.o. Košice, Askozvar s.r.o. Košice, Handtmann Slovakia s.r.o. Košice.

Ďalším zaujímavým a perspektívnym študijným odborom s maturitným vysvedčením aj výučným listom je mechanik lietadiel – mechanika zameraný na prevádzku, údržbu a opravu lietadiel. Partnermi odbornej praxe žiakov sú Vrtuľníkové krídlo Prešov, Czech Airlines Technics Praha, Letecká škola AeroJOB Košice a Múzeum letectva Košice.

Aktivitu a tvorivosť žiakov škola podporuje v rámci mimoškolských aktivít a projektov napr. ERASMUS+, MyMachine, Rozvíjanie gramotnosti - v praxi cesta k úspešnosti, IT akadémia.

Žiaci školy môžu zdokonaľovať a rozširovať svoje zručnosti aj počas exkurzií po celej Európe, najmä v Anglicku, Česku, Rakúsku, Taliansku, Škótsku, Maďarsku, Poľsku.

www.priemyslovka.sk

Študijné odbory:

2381 M strojárstvo

2387 M mechatronika

2413 K mechanik strojov a zariadení

2426 K programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení

3773 K 01 mechanik lietadiel - mechanika

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Štart Driveramy prichádza vo chvíli, kedy predaje ojazdených vozidiel lámu rekordy.

4 h

Čo je správne jesť pred tréningom a čo jesť po cvičení? Poradíme vám, prečo by ste mali siahnuť po 100 % smoothie a šťavách.

5 h

Malým zázrakom by sa na Slovensku dala nazvať už samotná novopostavená škola v Banskej Štiavnici. Táto má však oveľa viac divov.

9 h