Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

U časti verejnosti tak zrejme obavy z pandémie pretrvávajú

Dopyt po životnom poistení lámal rekordy aj tento rok

Od konca júna 2020 do konca júna 2021 záujem o rizikové životné poistenie medziročne vzrástol o takmer 40 %. Pri porovnaní prvého polroka 2021 s prvými šiestimi mesiacmi ešte predpandemického roka 2019, je nárast záujmu viac ako 2,5-násobný. Podľa analytičky tak časť verejnosti zrejme naďalej zdieľa obavy z pokračovania pandémie.

„Výraznejšie nárasty záujmu o rizikové životné poistenie bolo možné evidovať už na jeseň minulého roku, kedy sa na Slovensku vo väčšej miere začala prejavovať britská mutácia COVID-19. Práve vtedy začal stúpať záujem v medziročnom porovnaní o desiatky percent. A je takmer nemožné v týchto nárastoch vidieť iné vážne dôvody ako COVID-19. Čísla záujmu za prvý polrok 2021 len potvrdzujú, že nešlo o jednorazový výkyv, ale o trvalejší trend,“ vysvetľuje Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot.

Podľa Adamcovej slov sa na štatistikách záujmu o životné poistenie zatiaľ neprejavili klesajúce obavy verejnosti z ochorenia COVID-19, ktoré zaznamenali prieskumy verejnej mienky. Určitá časť verejnosti naďalej berie pandémiu vážne a obáva sa rizík možnej hospitalizácie, práceneschopnosti či iných komplikácií.

Podčiarkuje to aj skutočnosť, že najsilnejšie medziročné nárasty zaznamenala poisťovňa v marci, apríli a máji 2021. Vtedy sa nárasty pohybovali na úrovni 50 %.Dočítate sa aj tu.

„Treba však podotknúť, že záujem o poistenie predstavuje indikátor, ktorý nemôže konkurovať prieskumom verejnej mienky. Na druhej strane, rastúci dopyt po určitom type poistenia vždy kopíruje obavy obyvateľov z konkrétneho rizika ako sú záplavy či pandámia. A obyčajne sa dopyt prejavuje počas alebo po prejavoch tohto rizika v spoločnosti. A čím je trend výraznejší a trvalejší, o to silnejšiu má výpovednú hodnotu,“ uzatvára Zuzana Adamcová.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

40m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu