Minulý mesiac sme boli svedkami výnimočnej gastronomickej udalosti roka. V Bratislave sa konalo národné kolo najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete, Bocuse d'Or. Jedinečná gastronomická show, kuchársky šampionát alebo výnimočná udalosť sa teší obrovskej popularite vo svete. Súťažiacimi sú profesionálni kuchári, ktorí majú vo svojom tíme aj mladého asistenta. Varia sa dve jedlá, vopred sú určené hlavné suroviny a predovšetkým je stanovený časový limit, ktorý majú súťažiaci k dispozícii.
„Súťaž má svoje presne stanovené pravidlá a je úplne jedno, v ktorej krajine súťažíte, všetko musíte striktne dodržiavať“, začína svoje rozprávanie Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý organizoval národné kolo súťaže v Bratislave. „Od organizátora sme dostali skutočne tučný manuál, ktorý upravuje všetko – od vybavenia kuchyne, výberu surovín, vek súťažiacich až po komunikáciu s médiami a partnermi“.
Finančná podpora podujatia bola práve kameň úrazu, prečo sa od roku 2010, kedy sa konalo prvýkrát národné kolo súťaže, nepokračovalo.„Myslel som si, že to bude super a Slovensko, našich kuchárov a gastronómiu si všimnú aj vonku. Veril som tomu, že to zaujme kuchárov, médiá, dôležitých ľudí, ktorí vedia, ako dôležité je podporiť turistický ruch. Na konci dňa to prinesie peniaze do štátnej kasy. Pravdou však bolo, že to nikoho nezaujímalo, nikto nevedel kto je Paul Bocuse a aký úžasný projekt naštartoval. Pre mňa osobne to bolo sklamanie a úplné vytriezvenie. Síce sme sa zúčastnili európskeho kola, kam nás komisia vybrala, ale stratil som ilúzie a projekt som odložil na poličku. Až ma tento rok oslovil generálny riaditeľ spoločnosti METRO a spýtal sa ma na Bocuse“, o svoje skúsenosti sa s nami podelil Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d'Or Slovakia.
Tento rok sa finančné prostriedky našli v spoločnosti METRO Cash & Carry SR, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov mal na prípravu podujatia skrátený čas – len tri mesiace a komisia vybrala Slovensko aj na európske kolo.„Mali sme šťastie, že sme komisiu presvedčili a vybrali nás. Účasť na európskom kole upriami pozornosť na celú krajinu a našich kuchárov. Okrem turistov zaujmeme aj hodnotiteľov zahraničných bedekrov, ktorí prestali hodnotiť slovenské reštaurácie a tak o nich len málokto v zahraničí tuší“, dodáva Vojto Artz. Víťazom národného kola sa stal Peter Duranský, ktorý sa pred jedenástimi rokmi umiestnil na druhom mieste. „Je to pre mňa pocit zadosťučinenia a výsledok tvrdej práce a tréningu. Som veľmi šťastný, že môžem ísť v marci na európske kolo do Budapešti“.