Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Trvalé prekážky pri očkovaní detí sa dajú odhaliť v predstihu

Z 57-tisíc detí, narodených v jednom roku, má len niečo cez šesťsto trvalé kontraindikácie, pri ktorých sa neodporúča očkovanie.

Ak ide o vrodenú poruchu imunity, ktorá im bráni v očkovaní živou vakcínou, dá sa na to prísť vďaka testu, ešte pred prvým očkovaním.

Očkovanie zachránilo už milióny životov na celom svete. Proti viacerým chorobám sa deti očkujú povinne nielen na Slovensku, ale v každej vyspelej krajine sveta. U nás by mali deti do šesť rokov podstúpiť šesť kôl vakcinácie.

Úrad verejného zdravotníctva evidoval v roku 2018 takmer 2 300 detí, ktoré mali zdravotnú kontraindikáciu na očkovanie. To znamená, že z nejakého dôvodu sa im neodporúča očkovanie. Najčastejšími trvalými kontraindikáciami sú podľa úradu onkologické či neurologické ochorenia. Trvalé prekážky v očkovaní malo pred tromi rokmi (k 31. 8. 2018) 626 detí.

Keďže kvôli dezinformáciám podlieha čoraz viac rodičov tlaku a nedáva očkovať ani deti, ktoré sú úplne zdravé, klesá podiel zaočkovaných detí. Choroby, o ktorých sme si mysleli, že už vymizli sa začínajú opätovne objavovať. „Môžu spôsobovať veľmi nepríjemné doživotné následky,“ konštatuje MUDr. Marta Dobáková, medicínska riaditeľka spoločnosti Unilabs Slovensko.

Napríklad to, či dieťa má vrodenú poruchu imunity, sa dá zistiť ešte pred prvým očkovaním živou vakcínou. Vďaka takémuto odhaleniu sa dá ťažkostiam po očkovaní jednoducho predísť.

Upravený očkovací kalendár

Je to možné vďaka Testu bezpečnosti očkovania (TREC | KREC). Ak test potvrdí vrodenú formu poruchy imunity, rodičia na jeho základe môžu svojmu dieťatku upraviť očkovací kalendár.

Ide o jednoduchý a iba minimálne invazívny test. Možno ho spraviť deťom do šesť mesiacov ich veku, respektíve do prvého očkovania živou vakcínou. Na jeho vykonanie stačia len tri kvapky krvi z päty alebo pršteka bábätka. Rodič môže test objednať už pred narodením dieťaťa. „Vďaka testu sa budú môcť rodičia pripraviť nielen na očkovanie. Dozvedia sa aj to, ako na tom je imunita ich dieťatka a budú môcť prispôsobiť celý režim starostlivosti oň, a to vrátane neskorších nástupov do jaslí či škôlok,“ dodáva odborníčka.

Tri kvapky krvi odhalia aj genetické ochorenie

Test ponúka v rámci diagnostiky novorodencov BabyLab spoločnosť Unilabs Slovensko.

Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) stojí 50 eur, ak ho však rodičia skombinujú s ďalším testom pre novorodencov – Testom spinálnej svalovej atrofie (SMA) v balíku BabyLab DUO, ušetria na oboch testoch až 21 eur. Balík BabyLab DUO vo zvýhodnenej cene sa dá priamo kúpiť TU.

Vďaka Testu spinálnej svalovej atrofie (SMA), ktorý má význam aj pri viacmesačnom, či dokonca i pri 3-ročnom dieťatku (pretože oneskorenie v napredovaní sa môže prejaviť aj v takom veku), sa zasa rodičia dozvedia, či ich potomok netrpí zriedkavým genetickým ochorením, ktoré znemožňuje normálny vývin pohybových schopností dieťatka. Ak sa k liečbe nepristúpi včas – ideálne pred nástupom príznakov – výsledkom i pri miernejších formách býva trvalá invalidita, v horšom prípade nutnosť podpory dýchania prístrojmi.

Tieto testy nie sú zatiaľ zahrnuté do prenatálneho skríningu. Ide teda o prvé vyšetrenia, ktoré podstúpi novorodené dieťatko.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Ak plánujete kúpu nového spotrebiča, nákup v PLANEO cez víkend bude zaručená výhra!

30m

Zátoky, lagúny i dlhé pláže pre príjemný relax, zábavu aj štipku dobrodružstva.

INZERCIA 8 h

V nedeľu 5. júna v Eurovea pri Dunaji naživo odštartuje letná séria vandrovky.

INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu