Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Kultúrna pamiatka roka – Fénix s rekordným počtom uchádzačov

Vlastniť kúsok histórie je dnes menší problém, ako zabojovať o jej záchranu. Svoje o tom vie 32 uchádzačov o prestížne ocenenie.

Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne, laureát špeciálnej ceny Kultúrna pamiatka roka - Fénix 2021 za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky.Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne, laureát špeciálnej ceny Kultúrna pamiatka roka - Fénix 2021 za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky.

Ak sa chcete pustiť do rekonštrukcie kultúrnej pamiatky, musíte sa vyzbrojiť veľkou trpezlivosťou, obklopiť sa schopnými ľuďmi a urobiť si výskumy. Boli to však moje najkrajšie stavbárske roky a odporúčam každému, kto má vzťah k histórii, nech sa chopí tejto šance,“ hovorí Ing. Pavol Kozáčik, vlastník Kubínyiovského kaštieľa vo Vyšnom Kubíne a hrdý držiteľ špeciálnej ceny Kultúrna pamiatka roka - Fénix 2021 za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky. Vlastníkom kaštieľa sa stal v roku 2010 a ako na slovo vzatý odborník sa hneď pustil do obnovy zdecimovaného objektu, ktorý začal svoj príbeh písať už v 1. polovici 17. storočia. Pôvodne rodinné sídlo bolo predmetom znárodnenia a neskôr slúžilo aj roľníckemu družstvu ako plemenárska stanica. Práve vďaka poslednému vlastníkovi je však kaštieľ opäť rodinným klenotom, ale aj svojským muzeálnym exponátom, keďže majiteľ ponúka návštevníkom osobne komentované prehliadky. A tento príbeh má svojich nasledovníkov v ďalšom, v poradí už 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka – Fénix, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo kultúry SR, spolu s Nadáciou SPP a partnermi súťaže SPP a RTVS. Uzávierka prihlášok do súťaže priniesla rekordných 32 prihlásených národných kultúrnych pamiatok, ktoré boli zrekonštruované v rokoch 2020 a 2021. Členovia odbornej poroty z nich nominujú 12 pamiatok. Tie zabojujú o hlas odborníkov. Laureáti súťaže získajú v máji 2022 osvedčenie o udelení prestížneho ocenenia priamo z rúk ministerky kultúry, ale aj finančnú odmenu 10 000 eur od generálneho partnera súťaže - Nadácie SPP. Súčasťou súťaže je aj hlasovanie verejnosti o najkrajšiu obnovenú pamiatku, ktoré bude spustené v marci na stránke www.kpr-fenix.sk. Víťaz verejného hlasovania získa cenu „Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP“.

Vyšný Kubín

Načítavam video...

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ Československej armády v Moldave nad Bodvou.

13 h

Do 4. ročníku projektu ENGIE Eco školy sa tento rok zapojila aj ZŠ P.O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

13 h

V Liptovskom Mikuláši sa stavia viac, ako kedykoľvek predtým. Liptovský Mikuláš je dobré miesto pre život.

INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu