Minulý týždeň, 23 a 24. marca, privítalo budapeštianske výstavisko niekoľko desiatok najlepších kuchárov Európy, aby zabojovali o zlatú sošku Paula Bocusa. Dostať sa na Európu nie je vôbec jednoduché. Najprv si jednotlivé krajiny musia usporiadať národné kolo a po podaní žiadosti európska komisia Bocuse d'Or vyberie účastníkov. Nám sa podarilo postúpiť ďalej aj tento rok, čo je skutočne úspech. Slovenské farby hájili Peter Duranský, Márk Janák a Peter Vajgel.
V Budapešti súťažilo 17 tímov z Poľska, Estónska, Dánska, Francúzska, Švajčiarska, Islandu, Belgicka, Fínska, Španielska, Maďarska, Holandska, Veľkej Británie, Litvy, Nórska, Turecka, Švédska a samozrejme Slovenska. Na stupni víťazov stáli Dáni, Maďari a Nóri. Škandinávske krajiny dlhodobo vládnu gastronomickému svetu už niekoľko rokov, zaostávajú za nimi aj Francúzi či Spojené štáty americké.
Nášmu tímu na postupové miesto chýbalo len 30 bodov v celkovom hodnotení. Na prvý pohľad to vyzerá, že sme neuspeli, ale povestné dvere na svetovú scénu nám páni otvorili. Treba brať do úvahy aj fakt, že sme súperili s gastronomickými veľmocami, ktoré majú niekoľkonásobne vyššiu podporu národného tímu, majú niekoľko top reštaurácií ovenčených michelinskými hviezdami a kultúra stravovania spomínaných krajín je na inej úrovni.
Súťažiaci pripravovali dve jedlá. Prvé bolo vegetariánske, kde boli hlavnou témou zemiaky, tradičné maďarské odrody. Druhou témou bolo mäso, konkrétne srnčie (chrbát s kosťou a stehno), kačacia foie gras, kyslá smotana a cottage cheese. Mäso sa servírovalo najprv na mise a následne prekladalo na tanier. „ Bol som členom poroty a ochutnával som všetky „zemiakové“ jedlá. Ak by som naše jedlo nepoznal, tak by som netušil, kto ho uvaril. Medzi súpermi sa naši chalani vôbec nestratili. To isté platí aj o mise, ktorú pripravili“, začína Jaroslav Žídek, člen poroty Bocuse d'Or a prezident Bocuse d'Or Slovakia.
„Bol to päť a pol hodinový maratón, sústredili sme sa na to, čo sme 4 mesiace intenzívne trénovali“, pridáva sa Peter Duranský, víťaz národného kola súťaže a slovenský reprezentant na európskom kole. Tréner Peter Vajgel dohliadal na jednotlivé procesy, ich načasovanie a veci, ktoré hodnotila prísna technická porota. „Pravidlá sú veľmi jasne definované a dôsledne kontrolované. Aby sme mali menej odpadu a zbytočne nestrácali body, tak čo sa dalo zjesť, sme zjedli. Všetci“, pridáva s úsmevom Peter Vajgel.
Ako to však vidí prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Vojto Artz? „Tento rok sme išli do toho naplno, mali sme finančnú podporu od spoločnosti METRO Cash & Carry a oveľa profesionálnejšie podmienky. Dvanáste miesto je pozvánkou medzi európsku kuchársku elitu a zároveň veľkou výzvou, aby sa štát začal zaujímať o turizmus a gastro ako to vidíme v okolitých krajinách“, dodáva na záver Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.