SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Naši kuchári bojovali o postup na svetové finále BOCUSE D‘OR

Na európskom kole prestížnej kuchárskej súťaže sa zúčastnil aj náš slovenský tím.

(Zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia)

Minulý týždeň, 23 a 24. marca, privítalo budapeštianske výstavisko niekoľko desiatok najlepších kuchárov Európy, aby zabojovali o zlatú sošku Paula Bocusa. Dostať sa na Európu nie je vôbec jednoduché. Najprv si jednotlivé krajiny musia usporiadať národné kolo a po podaní žiadosti európska komisia Bocuse d'Or vyberie účastníkov. Nám sa podarilo postúpiť ďalej aj tento rok, čo je skutočne úspech. Slovenské farby hájili Peter Duranský, Márk Janák a Peter Vajgel.

V Budapešti súťažilo 17 tímov z Poľska, Estónska, Dánska, Francúzska, Švajčiarska, Islandu, Belgicka, Fínska, Španielska, Maďarska, Holandska, Veľkej Británie, Litvy, Nórska, Turecka, Švédska a samozrejme Slovenska. Na stupni víťazov stáli Dáni, Maďari a Nóri. Škandinávske krajiny dlhodobo vládnu gastronomickému svetu už niekoľko rokov, zaostávajú za nimi aj Francúzi či Spojené štáty americké.

 (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia) (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia)

Nášmu tímu na postupové miesto chýbalo len 30 bodov v celkovom hodnotení. Na prvý pohľad to vyzerá, že sme neuspeli, ale povestné dvere na svetovú scénu nám páni otvorili. Treba brať do úvahy aj fakt, že sme súperili s gastronomickými veľmocami, ktoré majú niekoľkonásobne vyššiu podporu národného tímu, majú niekoľko top reštaurácií ovenčených michelinskými hviezdami a kultúra stravovania spomínaných krajín je na inej úrovni.

Súťažiaci pripravovali dve jedlá. Prvé bolo vegetariánske, kde boli hlavnou témou zemiaky, tradičné maďarské odrody. Druhou témou bolo mäso, konkrétne srnčie (chrbát s kosťou a stehno), kačacia foie gras, kyslá smotana a cottage cheese. Mäso sa servírovalo najprv na mise a následne prekladalo na tanier. „ Bol som členom poroty a ochutnával som všetky „zemiakové“ jedlá. Ak by som naše jedlo nepoznal, tak by som netušil, kto ho uvaril. Medzi súpermi sa naši chalani vôbec nestratili. To isté platí aj o mise, ktorú pripravili“, začína Jaroslav Žídek, člen poroty Bocuse d'Or a prezident Bocuse d'Or Slovakia.

 (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia) (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia)

„Bol to päť a pol hodinový maratón, sústredili sme sa na to, čo sme 4 mesiace intenzívne trénovali“, pridáva sa Peter Duranský, víťaz národného kola súťaže a slovenský reprezentant na európskom kole. Tréner Peter Vajgel dohliadal na jednotlivé procesy, ich načasovanie a veci, ktoré hodnotila prísna technická porota. „Pravidlá sú veľmi jasne definované a dôsledne kontrolované. Aby sme mali menej odpadu a zbytočne nestrácali body, tak čo sa dalo zjesť, sme zjedli. Všetci“, pridáva s úsmevom Peter Vajgel.

 (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia) (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia)

Ako to však vidí prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Vojto Artz? „Tento rok sme išli do toho naplno, mali sme finančnú podporu od spoločnosti METRO Cash & Carry a oveľa profesionálnejšie podmienky. Dvanáste miesto je pozvánkou medzi európsku kuchársku elitu a zároveň veľkou výzvou, aby sa štát začal zaujímať o turizmus a gastro ako to vidíme v okolitých krajinách“, dodáva na záver Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

 (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia) (zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia)

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 16 588
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 504
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 264
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 160
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 835
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 759
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 712
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 884
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18. apr

Polyfunkčný dom na Južnej triede prinesie Košičanom aj malé námestie a moderný mestský priestor.


17. apr
Ilustračný obrázok výnimočných priestorov z Nivy Tower

Bratislava, marec 2025 - EQUILIBRIO sa etablovalo ako stabilný a hodnotovo ukotvený partner na realitnom trhu.


17. apr

Populárna doručovacia služba Wolt ocenila najúspešnejšie reštaurácie a obchody.


INZERCIA 17. apr
SkryťZatvoriť reklamu