KOŠICE. V utorok 13. februára 2024 spoločnosť Tauris otvorila v Košiciach druhé Rybabistro, a to priamo v srdci historického centra na Hlavnej 26. Útulné bistro je kombináciou retro bufetu s naším milovaným národným fastfoodom a moderného bistra s teplými rybími delikatesami priamo od výrobcu. Ryba Košice je tu s vami už od roku 1946 a my veríme, že si Košičania zamilujú Rybabistro rovnako ako ikonickú tresku.
Možnosť najesť sa vnútri aj formou take away
Bistro otváral Mojmír Klešč, obchodný riaditeľ Tauris, a.s.: „Chcel by som poďakovať všetkým zúčastneným za vynaloženie obrovského úsilia na to, aby sa táto skvelá prevádzka otvorila. Som veľmi rád, že môžeme byť priamo v centre mesta, k Rybe Košice to tak neodmysliteľne patrí,“ povedal na úvod.
V bistre na Hlavnej sa naraz naje aj desať ľudí. „Pochúťky ponúkame aj v štýle take away v recyklovateľných obaloch z bambusového materiálu. Medzi najobľúbenejšie pochúťky našich zákazníkov patrí ikonická treska vo variante obyčajnej s majonézou, takisto vo variante pikant, ale aj veľa produktov lahôdkovej výroby a teplého pultu. Ponuku sme obohatili o teplú polievku, ktorá je každý deň iná. Okrem toho si v našom bistre môžete kúpiť aj balené výrobky spoločnosti Tauris,“ vymenúva Klešč.
Bistro pred otvorením požehnal aj farár farnosti svätej Alžbety v Košiciach a dekan Dekanátu Košice – stred Allan Tomáš. „Tešíme sa aj my, že sa otvára táto prevádzka práve v našich priestoroch. Ryba patrí medzi najstaršie podniky v Košiciach, prežila rôzne režimy, Košičanom stále chutí, čo je najlepším dôkazom jej kvality. Verím, že každý, kto sem zavíta, okrem dobrôt okúsi aj dobrú atmosféru, ktorá tu vládne.“
Ryba Bistro ponúka svoje lahôdky, vrátane Tresky v majonéze, ktorá tento rok oslavuje 70. výročie, aj vo fabrike Ryby na Južnej triede. Spoločnosť plánuje otvoriť ešte tretie bistro na Jazere.
70. výročie tresky
Každé mesto potrebuje niečo, na čo môže byť hrdé. Košice sa môžu pochváliť tradičným výrobcom našej národnej pochúťky Tresky v majonéze – Rybou Košice, ktorá existuje od roku 1946. „Výroba tresky v majonéze ochutenej zeleninou odštartovala v roku 1954. Šalát z rýb a zeleniny spotrebiteľom okamžite zachutil a plán ešte v prvom roku jej výroby dvojnásobne prekročili,“ povedal Richard Duda, generálny riaditeľ spoločnosti Tauris a.s., do ktorej portfólia Ryba Košice patrí.
V roku 2018 Ryba Košice uviedla na trh retro výrobok Treskoslovenská Treska v majonéze. Jej základ a správny pomer bieleho mäsa z tresky a lahodnej majonézy, ktorý kopíruje normu z roku 1958, je to, čo Treskoslovenskú Tresku odlišuje od ostatných tresiek. „Tresky sú považované za jedny z najkvalitnejších rýb na trhu, preto sú aj drahšie. Trhová cena tresky je podstatne vyššia než cena sleďov, ktoré sú u niektorých značiek ekonomicky výhodnejšou náhradou. Košický výrobca si pre svoje produkty starostlivo vyberá doslova len tie najkvalitnejšie úlovky z výlovu,“ vysvetľuje Michal Baluch, riaditeľ výrobnej prevádzky Ryba Košice.
Kvalitná treska je základ
„Používame aljašskú tresku a filety z nej, žiadne odrezky. Ryby sú voľne lovené priamo na Aljaške, nie sú to akvakultúry, alebo nejaké chované vstupy. Nasleduje spracovanie rýb vo fabrike, v ktorej nám pripravia štandardizované bloky filiet, ktoré sú šokovo zmrazené a prepravené loďou do colného skladu v Nemecku. Po preclení môžeme používať rybnú surovinu u nás. Výroba trvá tri dni,“ opisuje Baluch.
Vhodná aj pre celiatikov
Túto národnú pochúťku oceňujú aj odborníci z Asociácie spotrebiteľov Slovenska, ktorá v známom Test Magazíne nedávno testovala celkovo desať rôznych tresiek. Košická Treska Exklusiv a Treskoslovenská Treska obsadili prvé miesta za vynikajúce výsledky senzorických a laboratórnych testov. Obsahujú 100-percentné mäso z tresiek, čím sa spomedzi všetkých testovaných značiek najviac približujú pôvodnej československej norme z roku 1958. Neobsahujú navyše žiadne umelé sladidlá a svojím zložením sú vhodné aj pre celiatikov.
Slovensko nemá priamy prístup k moru, čo sa bohužiaľ odráža aj na slabej konzumácií rýb. „V poslednej dobe sme zaznamenali mierny nárast, čomu sa veľmi tešíme,“ uvádza Mojmír Klešč. Ryby sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre fungovanie mozgu a pomáhajú udržať správnu hladinu cholesterolu v krvi. Treska je okrem toho veľmi bohatá na tryptofán a serotín. Serotín je látka, ktorá spôsobuje šťastie, tzv. hormón šťastia. Treska má aj nízku kalorickú hodnotu a bez obáv ju môžu do jedálnička zaradiť aj tí, ktorí sa pokúšajú schudnúť.
Tauris a.s., do ktorého patrí aj RYBA Košice, je súčasťou holdingu ECO-INVESTMENT, a.s. ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, spracovanie mäsa, reality a telekomunikácie. Od jeho založenia je holding prítomný vo viacerých charitatívnych projektoch v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.