Citlivé sú najmä pokrmy, ktoré obsahujú vajcia, mäso, mliečne výrobky či majonézu. Nebezpečné ochorenia si však môžeme privodiť aj zjedením neumytej zeleniny a ovocia. Najznámejším ochorením, ktoré môžeme dostať z jedla, je salmonelóza, ktoré sa objavuje hlavne v lete. Potrápiť nás ale môže aj baktéria E. coli či rôzne potravinové alergény. Na tieto riziká z potravín upozorňuje práve prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pod názvom „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“.
Salmonelóza je infekcia spôsobená salmonelou. Ide o akútne bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje črevný trakt a prejavuje sa najčastejšie hnačkami. Existujú stovky druhov salmonely, pričom u ľudí vyvolávajú tráviace infekcie najčastejšie štyri z nich, z ktorých najznámejšia a najnebezpečnejšia je Salmonella Enteritidis. Ochorenie sa prenáša zo zvierat a zo živočíšnych produktov na človeka.
Zdrojom nákazy sú najmä produkty z hydiny, ako nedostatočne tepelne upravené vajcia, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové sú ale aj mäsové výrobky. Uskladnenie v chladničke, ale ani zamrazenie v tomto prípade nie sú dostatočnou prevenciou. Pomôže len dostatočné tepelné spracovanie, pod ktorým rozumieme tepelnú prípravu surovín pri teplote aspoň 75°C počas najmenej piatich minút. Teplota nad 100° C by mala potraviny salmonely zbaviť.
TIP: Veľmi dôležité je starostlivé umývanie si rúk pri varení. Napadne vám napríklad umyť si po krájaní hydinového mäsa ruky mydlom? Rovnako nebezpečné je neopláchnuť nôž, ktorým sme krájali mäso a krájať ním zeleninu na šalát.
Pozor ale treba dávať už pred varením. Odporúča sa neumývať hydinové mäso pod tečúcou vodou. Špliechajúcim prúdom sa môžu baktérie z mäsa dostať do okolia drezu a na kuchynské pomôcky.
Problém môžu mať aj vegáni
Hoci sa zdravotné problémy spôsobené nesprávnym nakladaním s potravinami spájajú najmä s mäsom, vajcami, majonézou, či zmrzlinou, v bezpečí nie sú ani vegáni, ktorí potraviny so živočíšnym základom nekonzumujú. Odborníci varujú pred neumytým ovocím a najmä zeleninou, na ktorých sa môžu objaviť nebezpečné baktérie E.coli, pôvodom z fekálneho znečistenia z pôdy, hnojenej prírodnými hnojivami.
Hoci v letnom období pôsobí lákavo najmä sezónne ovocie, nenechajte sa nalákať na ochutnávanie napríklad na trhu. Neumyté jahody, čerešne, hrušky, ba i melóny môžu byť príčinou neskorších nepríjemných problémov. Všetky druhy ovocia a zeleniny je preto pred konzumáciou potrebné dôkladne umyť a niektoré samozrejme aj olúpať. Vyhnete sa tak bolesti žalúdka, hnačke, vracaniu, alergickej reakcii alebo zapálenej pokožke. E.coli je ale aj najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest, vrátane zápalu močového mechúra a zápalu obličiek. Príznaky zahŕňajú časté močenie, bolesť alebo pálenie pri močení a krv v moči.
TIP: Veľké ovocie ako napríklad melóny sa zvyknú predávať aj rozkrojené. Pred konzumáciou ich treba umyť studenou vodou a to vrátane dužiny na reze. Inak sa v prípade výskytu baktérie môžeme nakaziť.
Zamaskované alergény
V lete často chodíme na výlety, navštevujeme neznáme miesta, môže sa teda stať, že stratíme obozretnosť pri jedle. Pre ľudí s potravinovými alergiami je dôležité, aby dbali najmä na dve veci. A to dôkladné čítanie etikiet a nepriamy kontakt potravy s alergénom.
Ak sme v zahraničí a nehovoríme jazykom, ktorým je etiketa písaná, pomôžu nám technológie. Využite aplikácie, ktoré vám preložia text už tým, že naň namierite fotoaparát. Jazyk pritom automaticky rozoznajú. Rovnako ako na Slovensku treba dávať pozor na poznámku, že potravina „môže obsahovať“ alergén. Často sa výrobok spracováva v továrni, v ktorej sa nachádza aj daný alergén.
Riziko môže predstavovať aj nepriamy kontakt s alergénom, teda prenesenie alergénu z jednej potraviny na inú, ktorú potom alergik skonzumuje. Takáto situácia môže nastať aj pri umývaní riadu alebo príprave pokrmov. Je nevyhnutné dôkladne čistiť kuchynský priestor a náčinie, ktoré využívame, a vždy najprv pripravovať jedlá pre alergika skôr ako pre ostatných. A následne je dôležité všetko opätovne riadne vyčistiť.
Potravinové alergie môžu mať rôzne prejavy, ktoré sa môžu líšiť na individuálnej báze. Môžu to byť napríklad tieto:
- Svrbivá vyrážka alebo ekzém
- Opuchy na tvári, najmä okolo očí a pier
- Ťažkosti s dýchaním alebo dýchavičnosť
- Návaly tepla
- Svrbenie v ústach alebo hrdle
- Závraty alebo strata vedomia
- Hnačka alebo zápcha
- Nafukovanie alebo bolesti brucha
- Vracanie alebo nevoľnosť
- Rýchly nárast alebo pokles krvného tlaku
V najhoršom prípade môže potravinová alergia spôsobiť anafylaxiu, čo je život ohrozujúca alergická reakcia, ktorá vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.
O kampani
Kampaň „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) realizuje EFSA spolu s partnermi v 16 členských štátoch EÚ. Cieľom je upriamiť pozornosť na špičkové vedecké poznatky o bezpečnosti potravín v EÚ, vďaka ktorým patria európski spotrebitelia medzi najlepšie chránených a informovaných spotrebiteľov na svete, pokiaľ ide o potraviny. Kampaň pomáha občanom európskych krajín kriticky uvažovať pri každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín. Viac informácií nájdete na:https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood