SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Je trstinový cukor a med vhodný pri diéte?

Nenechajte sa pomýliť!


,,Pridala som aj cukor, ale trstinový!“, možno ste počuli už niečo podobné aj vy v zmysle, že trstinový cukor je predsa zdravý, teda ide o čosi celkom iné, ako pridať do jedla biely cukor z cukrovej repy. Prispieva skutočne trstinový cukor zdraviu tak ako si myslíme a je sladenie medom vhodné pri diéte?

Med aj trstinový cukor sa považujú za nutrične hodnotnejšie ako cukor z cukrovej repy. To znamená, že obe tieto varianty sladidla obsahujú nie len sacharidovú zložku, ale aj niečo navyše.

Med je okrem sladkej chuti aj zdrojom vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, fytochemikálií, enzýmov a organických kyselín. Obsahuje jednoduché cukry, glukózu a fruktózu, ktoré sú sladšie ako v cukre obsiahnutá sacharóza a na dosiahnutie rovnakej sladkosti je preto potrebné menej medu ako cukru. To znamená, že pri sladení medom je možné istú časť energie ušetriť. Zároveň obsah energie v mede je o cca 400 kJ nižší ako obsah energie v cukre. Med je síce menej energetický, no pozor na jeho množstvo, najmä počas jarného formovania postavy je ideálne vylúčiť sladenie úplne a nespoliehať sa na ,,zdravé“ sladenie medom. To isté platí pri sladení trstinovým cukrom. Ten je vďaka obsahu melasy zdrojom i malého množstva minerálnych látok. Okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu a v tele je lepšie využiteľný. Ale pozor! Energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná!

Pre zdravú výživu organizmu nie je potrebné jedlá ani nápoje prisládzať. Cukrov je dosť aj v potravinách, ktoré bežne denne konzumujeme a na prvý pohľad sladké ani nepôsobia. Množstvo sacharidov sa nachádza v chlebe, cestovinách, ryži, zemiakoch, mrkve či inej zelenine. V porovnaní s medom a trstinovým cukrom obsahujú tieto potraviny i oveľa viac nutrične významných a ochranných látok.
Ak sladíme, prestavujeme si prah citlivosti na sladké na vyššiu úroveň. Môže sa teda stať, že sladkú chuť zeleniny či ovocia nevnímame a naša chuť na sladké nemôže byť uspokojená ničím iným, len čokoládou, pudingom alebo koláčikom s vysokým obsahom cukru. Pri strate citlivosti na sladké sa nám ho dokonca žiada podstatne viac ako je prirodzené.
Je všeobecne známe, že príjem cukru vo veľkom množstve zdraviu neprospieva, nech pochádza z akéhokoľvek zdroja. Je príčinou rôznych civilizačných ochorení, ktoré vznikajú z nadbytku, ako je napríklad obezita, cukrovka, srdcovocievne ochorenia a iné.

Preto je podstatné, aby sme sa naučili rozoznávať prirodzené sladké chute potravín a naučili sa jedlo neprisládzať. A ak už je cukor pri príprave jedál nutné použiť, jeho alternatívy – med i trstinový cukor sú nutrične bohatšie, ale netreba rátať s ich diétnymi vlastnosťami. Tie totiž určite nemajú.

Vedeli ste že:
• Odporúčané množstvo cukru na obyvateľa na rok je 22 kilogramov. Na Slovensku je celková spotreba cukru približne dvakrát vyššia ( 42 kg/obyvateľa/rok).
• Sladiť medom by nemali alergici, pretože obsahuje aj čiastočky peľu a lekári ho neodporúčajú podávať ani deťom mladším ako 3 roky.
• Enzýmy obsahuje iba med, ktorý nebol tepelne upravený ( enzýmy ničí aj horúci čaj, mlieko, káva....).
• Jednoduché cukry sú v tele dobre využiteľné, ich množstvo by ale nemalo byť vyššie ako 10 percent z celkového denné príjmu sacharidov.

Ako sa stať klientov Inštitútu kompliment®?
Viec informácií sa dozviete TU.

Zdroj: Inštitút redukcie prevencie nadváhy kompliment®.

O spoločnosti Vznik Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® vznikol v roku 1992 ako odborné pracovisko so zameraním na chudnutie, redukciu telesnej hmotnosti a životný štýl. Pod vedením svojej zakladateľky PhDr. Mgr.Kataríny Skybovej pôsobí v súčasnosti vo svojich pobočkách na Slovensku v Bratislave, Trenčíne, Košiciach a v Českej republike. Zameranie Inštitútu kompliment® Inštitút kompliment® poskytuje služby pre chudnutie a redukciu nadváhy, formovanie postavy, kontrolu telesnej hmotnosti a aktívny životný štýl. Poskytuje poradenstvo v oblasti výživy, dodržiavania diéty, pohybu a podpory zdravého životného štýlu. Služby Inštitútu kompliment® sú určené ľuďom,ktorí chcú byť zdraví a štíhli. Chudnutie v programoch kompliment® je vhodné aj pre klientov so zdravotnými obmedzeniami. Programy kompliment® Cieľom programov zameraných na chudnutie je dosiahnuť zmenu diéty, stravovacích a pohybových návykov klientov, znížiť ich telesnú hmotnosť, zvýšiť ich fyzickú kondíciu, zlepšiť a udržať telesné a psychické zdravie. Edukácia v oblasti výživy a pohybu je súčasťou programov pre chudnutie. Projekty Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® poskytuje svoje odborné služby zamerané na chudnutie a dodržiavanie diéty partnerom aktívne pôsobiacim v oblasti zdravia a výživy.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 994
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 423
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 896
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 422
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 792
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 534
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 419
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Remeslo kachliara sa Ľubomírovi Gunišovi nezunovalo ani po 25 rokoch.


INZERCIA 20 h

Zistite, ktoré potraviny a doplnky najlepšie doplnia železo v tele.


INZERCIA 20 h

Majiteľ penthousu v Neste Patrik Nagy: Štvrť Nesto dnes považujem za nevybrúsený diamant, ktorý po dokončení získa na hodnote


INZERCIA 20 h

Májový magazín zdravia je už v predaji, noví predplatitelia od nás dostanú darček!


INZERCIA 12. máj
SkryťZatvoriť reklamu