Projekt Separácie odpadov sa blíži do úspešného finále

Cieľom projektu „Zvýšenie kvality separovaného zberu odpadov v okrese Liptovský Mikuláš“ je skvalitnenie separovaného zberu v meste Liptovský Mikuláš a v spádových obciach.

Cieľom projektu „Zvýšenie kvality separovaného zberu odpadov v okrese Liptovský Mikuláš“ je skvalitnenie separovaného zberu v meste Liptovský Mikuláš a v spádových obciach, zníženie množstva ukladaného odpadu na skládke a negatívnych vplyvov na životné prostredie.

Projekt v celkovej hodnote takmer  2,5 milióna eur, spolufinancovaný Európskou úniou z Kohézneho fondu  v rámci Operačného programu Životné prostredie, zo štátneho rozpočtu a z rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš bude dokončený do konca tohto roka.

Projektová dokumentácia výstavby separačnej haly na sídlisku Podbreziny bola spracovaná ešte v roku 2008, zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bola podpísaná v roku 2009. Po zdĺhavom procese verejného obstarávania bolo možné začať až v marci 2013 samotnú  výstavbu separačnej haly a nákup jednotlivých predmetov verejného obstarávania (technológia separačnej linky, hardvér a softvér, 5 špeciálnych automobilov na zber separovaného odpadu, 5 veľkokapacitných kontajnerov, 100 zberných nádob)

.lmauto-r121_res.jpg

V rámci projektu zakúpené zberné vozidlo s lisovaním odpadu umožní odvoz väčšieho množstva odpadu na jeden zvoz a tým prispeje k úspore prevádzkových nákladov. Ďalšie v projekte zakúpené autá zabezpečia častejší odvoz vyseparovaného odpadu, zabránia tým ukladaniu odpadu mimo plných zberných nádob, čo prispeje k zlepšeniu kvality životného prostredia, predovšetkým na sídliskách. Pomocou zabudovaného systému digitalizácie v zberných vozidlách sa získa možnosť monitorovania celého pracovného procesu, optimalizácie ich trasy a celkovej vyťaženosti. Informačný systém zabezpečí vykazovanie výsledkov zberu jednotlivých komodít a nepriamo zníži výdavky na odvoz odpadu.

Zakúpené zberné nádoby a kontajnery umožnia zvýšiť množstvo vyseparovaného odpadu v meste Liptovský Mikuláš a v 21 spádových obciach.

lmout-r880_res.jpglmhala-r651_res.jpg

Na sídlisku Podbreziny bola v rámci projektu postavená nová separačná hala s modernou technológiou, ktorá zaistí zvýšenie  množstva vyseparovaných zložiek  odpadu na recyklačné účely. Doposiaľ sa odpad dotrieďoval v nevyhovujúcich pracovných a prevádzkových podmienkach na triediacej linke vo vedľajšej hale. V novej separačnej hale, ktorá je vybavená klimatizáciou sa výrazne zlepšia pracovné podmienky pre zamestnancov. V dôsledku realizácie projektu bude vytvorených celkom 6 pracovných miest obsadených ženami aj znevýhodnenými uchádzačmi o zamestnanie.

V rámci  publicity projektu boli uskutočnené odborné semináre na tému „Trendy v separovaní odpadov“,   označené zberné kontajnery a zberné vozidlá nálepkami so sloganom kampane „Separujte s nami“ a publikovaná inzercia projektu v regionálnej tlači. Do konca roku 2013 budú v meste a okolitých obciach distribuované  informačné letáky a plagáty o projekte, bude zverejnená webová stránka projektu (www. separovanyzber.sk), ktorá poskytne informácie o problematike separovaného zberu a triedenia odpadov, bude oznamovať občanom pripravované aktivity v záujme podpory a osvety separovaného zberu a triedenia odpadov. Uvedená informačná kampaň  projektu je zameraná na informovanie o dôležitosti separovania odpadov pre zlepšenie prostredia a kvality života obyvateľov Liptovského Mikuláša ako aj celej spádovej oblasti.

lmlogo-projekt-r470_res.jpglmlogo-opzp-r133_res.jpglmlogo-eu-r565_res.jpg

Investícia do Vašej budúcnosti.

Tento projekt je spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie.

Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia

Oddelenie pre najmenších vynovili za rekordných sedem dní.

Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?

Na fórach nájdete rôzne komentáre na adresu finančných sprostredkovateľov z Partners Group Sk. Ktoré sú a ktoré nie sú pravdivé?

Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta

Sú poznávacie zájazdy vaša srdcovka? Zažite dva alebo tri počas jednej cesty.

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?