Projekt Separácie odpadov sa blíži do úspešného finále

Cieľom projektu „Zvýšenie kvality separovaného zberu odpadov v okrese Liptovský Mikuláš“ je skvalitnenie separovaného zberu v meste Liptovský Mikuláš a v spádových obciach.

Cieľom projektu „Zvýšenie kvality separovaného zberu odpadov v okrese Liptovský Mikuláš“ je skvalitnenie separovaného zberu v meste Liptovský Mikuláš a v spádových obciach, zníženie množstva ukladaného odpadu na skládke a negatívnych vplyvov na životné prostredie.

Projekt v celkovej hodnote takmer  2,5 milióna eur, spolufinancovaný Európskou úniou z Kohézneho fondu  v rámci Operačného programu Životné prostredie, zo štátneho rozpočtu a z rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš bude dokončený do konca tohto roka.

Projektová dokumentácia výstavby separačnej haly na sídlisku Podbreziny bola spracovaná ešte v roku 2008, zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bola podpísaná v roku 2009. Po zdĺhavom procese verejného obstarávania bolo možné začať až v marci 2013 samotnú  výstavbu separačnej haly a nákup jednotlivých predmetov verejného obstarávania (technológia separačnej linky, hardvér a softvér, 5 špeciálnych automobilov na zber separovaného odpadu, 5 veľkokapacitných kontajnerov, 100 zberných nádob)

.lmauto-r121_res.jpg

V rámci projektu zakúpené zberné vozidlo s lisovaním odpadu umožní odvoz väčšieho množstva odpadu na jeden zvoz a tým prispeje k úspore prevádzkových nákladov. Ďalšie v projekte zakúpené autá zabezpečia častejší odvoz vyseparovaného odpadu, zabránia tým ukladaniu odpadu mimo plných zberných nádob, čo prispeje k zlepšeniu kvality životného prostredia, predovšetkým na sídliskách. Pomocou zabudovaného systému digitalizácie v zberných vozidlách sa získa možnosť monitorovania celého pracovného procesu, optimalizácie ich trasy a celkovej vyťaženosti. Informačný systém zabezpečí vykazovanie výsledkov zberu jednotlivých komodít a nepriamo zníži výdavky na odvoz odpadu.

Zakúpené zberné nádoby a kontajnery umožnia zvýšiť množstvo vyseparovaného odpadu v meste Liptovský Mikuláš a v 21 spádových obciach.

lmout-r880_res.jpglmhala-r651_res.jpg

Na sídlisku Podbreziny bola v rámci projektu postavená nová separačná hala s modernou technológiou, ktorá zaistí zvýšenie  množstva vyseparovaných zložiek  odpadu na recyklačné účely. Doposiaľ sa odpad dotrieďoval v nevyhovujúcich pracovných a prevádzkových podmienkach na triediacej linke vo vedľajšej hale. V novej separačnej hale, ktorá je vybavená klimatizáciou sa výrazne zlepšia pracovné podmienky pre zamestnancov. V dôsledku realizácie projektu bude vytvorených celkom 6 pracovných miest obsadených ženami aj znevýhodnenými uchádzačmi o zamestnanie.

V rámci  publicity projektu boli uskutočnené odborné semináre na tému „Trendy v separovaní odpadov“,   označené zberné kontajnery a zberné vozidlá nálepkami so sloganom kampane „Separujte s nami“ a publikovaná inzercia projektu v regionálnej tlači. Do konca roku 2013 budú v meste a okolitých obciach distribuované  informačné letáky a plagáty o projekte, bude zverejnená webová stránka projektu (www. separovanyzber.sk), ktorá poskytne informácie o problematike separovaného zberu a triedenia odpadov, bude oznamovať občanom pripravované aktivity v záujme podpory a osvety separovaného zberu a triedenia odpadov. Uvedená informačná kampaň  projektu je zameraná na informovanie o dôležitosti separovania odpadov pre zlepšenie prostredia a kvality života obyvateľov Liptovského Mikuláša ako aj celej spádovej oblasti.

lmlogo-projekt-r470_res.jpglmlogo-opzp-r133_res.jpglmlogo-eu-r565_res.jpg

Investícia do Vašej budúcnosti.

Tento projekt je spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie.

Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy

...hovorí profesor Pavol Findura, pedagóg na Katedre strojov a výrobných biosystémov Technickej fakulty SPU v Nitre.

16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom

Objavujte nové miesta bez starostí so slovenským turistickým sprievodcom.

Adient je tretí najlepší zamestnávateľ

Spoločnosť Adient, globálny líder vo výrobe automobilových sedadiel, získala tretie miesto v prestížnej ankete Najzamestnávateľ.

Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO

Užite si chute a vône Južnej Kórey pri príležitosti olympiády v Pjongčangu priamo vo veľkoobchode METRO po celom Slovensku.