Skvelá repríza dostihov po 200 rokoch

Neďaleko Nitry, medzi obcami Veľká Dolina a Poľný Kesov, sa v sobotu uskutočnila krásna akcia pri príležitosti 200. výročia prvých verejných konských dostihov v strednej Európe.

Tie sa konali v máji v roku 1814 v Urmíne, teda v dnešných Mojmírovciach. Zorganizoval ich gróf Jozef Huňady. A i teraz v roku 2014 sa konali na pôvodnej trase prvých dostihov.

V sobotu 31. mája bol už od skorého popoludnia pre niekoľko tisíc návštevníkov pripravený bohatý sprievodný program. Nechýbali mažoretky, zaujímavé vystúpenia z histórie v dobových kostýmoch, ukážky súbojov, šermu, strelnica či ukážky poľovníckych trofejí. Okrem samotných dostihov divákom predstavili atraktívnu a pútavú jazdu na koňoch aj jazdci z Maďarska, k videniu boli aj anglické ukážky jazdenia. V neďalekej Veľkej Doline bolo pre zmenu pripravené trhové mestečko s ľudovými remeslami či prehliadka ranča Equifarm.

Ako uviedla spoluorganizátorka dostihov Zuzana Páleníková, bol to začiatok dlhodobej tradície, ktorá by sa mala opakovať každý rok. Hlavnými garantmi tohtoročnej premiéry boli Ing. Emil Mucha zo spoločnosti ThermalKesov, s.r.o., Peter Schultz v zastúpení PD Mojmírovce a Mgr. Daniela Kozáková z Mikroregiónu Cedron. Na akcii bol prítomný aj čestný a vzácny hosť - potomok grófa Jozefa Huňadyho, zakladateľa prvých dostihov pred 200 rokmi.

Slovo sme najskôr dali Emilovi Muchovi, ktorý bol jedným z tých, ktorí mali najväčšiu zásluhu na zorganizovaní tohto skvelého podujatia. „Myšlienka tejto akcie vzišla    z regiónu a keďže som rodákom z Poľného Kesova, kam som sa vrátil pred piatimi rokmi, bol som k nej priaznivo naklonený. Pokladal som to za takú moju historickú povinnosť. Myslím si totiž, že národ, ktorý si neváži svoju históriu, nemá budúcnosť. Navyše ku koňom mám pozitívny vzťah, aj keď naposledy som na ňom sedel ešte ako chlapec. Bolo tu veľmi veľa ľudí, prajná atmosféra, takže som spokojný a rád, že som mohol priložiť ruku k dielu,“ povedal Emil Mucha.

Mikroregión Cedron na dostihoch zastupovala Daniela Kozáková. Zaujímalo nás, čo ich viedlo k podpore tejto akcie: „Určite zohral rolu historický aspekt. Náš mikroregión je totiž združenie obcí na území, ktoré kedysi patrilo do grófstva rodu Huňadyovcov. Požiadali sme o dotáciu Nitriansky samosprávny kraj. Na našich pleciach boli v spolupráci s ThermalKesov, PD Mojmírovce a aj obcami z mikroregiónu najmä sprievodné aktivity udalosti. Snažili sme sa ich poňať tak, aby korešpondovali so životom na tomto území pred dvesto rokmi.“

„Kúsok pravdivej histórie je tak vzácna vec, že si ju musíme veľmi vážiť,“ píše sa v citáte Thomasa Jeffersona. V obciach Mojmírovce, Poľný Kesov a Veľká Dolina to veľmi dobre vedia, z čoho by si mali vziať príklad aj iní. Kto túto vydarenú akciu tentoraz nestihol navštíviť, bude mať šancu o rok.

Kto vyhral dostihy

* Cena PD Mojmírovce (1 600 m): kôň: Holly Tänzer, majiteľ koňa: Vadual, tréner: Zuzana Kubičová, Senica, jazdec: Štefan Budovič, chovateľ koňa: Vadual Agro, s.r.o.

* Cena ThermalKesov, s.r.o. (3 000 m) - kôň: Pergötüz, majiteľ koňa: Bábolna - SK, tréner: Jaroslav Hanáček, Dvor - Vampil, jazdec: Michal Abík, chovateľ koňa: Bábolna N.M. kft.

* Cena 200. výročia konania prvých konských dostihov v strednej Európe - kôň: Rebeka, majiteľ koňa: PD Pokrok Ostrov, tréner: Jaroslav Hanáček, Dvor - Vampil, jazdec: Peter Hodáň, chovateľ koňa: Telivér Farm Kft.

dostihy-r261_res.jpg

Dostihový ovál vyrástol medzi Veľkou Dolinou a Poľným Kesovom.

emilmucha-r824_res.jpg

Autor myšlienky Emil Mucha zo spoločnosti ThermalKesov.

kostymy-r692_res.jpg

Dvestoročnú históriu priblížili dobové kostýmy.

jazdcizmadarska-r604_res.jpg

Jazdci z Maďarska predviedli pútavé predstavenie.

FOTO: AUTOR

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.