Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

BSK: Martinskí poslanci sa zastali Bratislavskej župy

Prvým mestom, ktoré nepatrí do územia Bratislavského samosprávneho kraja a vyjadrilo nesúhlas so zmenami Zákona o dani z motorových vozidiel sa stal Martin.

Prvým mestom, ktoré nepatrí do územia Bratislavského samosprávneho kraja a vyjadrilo nesúhlas so zmenami Zákona o dani z motorových vozidiel sa stal Martin. Pridal sa tak k Bratislave, Malackám, Senci a Stupave.

„Predstavitelia mesta Martin, rovnako ako aj zástupcovia ďalších miest vedia, že úprava prerozdelenia dane z motorových vozidiel nie je o župách a župných peniazoch ale o postupnom zásahu do kompetencií aj ďalších samospráv. Verím, že po voľbách sa situácia ustáli a aj noví predstavitelia mestských samospráv pochopia, aký je tento krok vlády, teda zmena zákona o dani z motorových vozidiel, nebezpečný precedens,“ vyjadril sa po rokovaní mestského zastupiteľstva v Martine predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Mestské zastupiteľstvo mesta Martin vyjadrilo 13. novembra jednohlasný nesúhlas s predloženým návrhom zákona o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Mestskí poslanci považujú tento návrh za nesystémové opatrenie a vníma ho ako hrubý zásah do samosprávnych oprávnení VÚC. Zároveň žiada poslancov NR SR, aby uvedený návrh zákona neschválili.

Zástupcovia mesta Martin sa tak pridali k niekoľkým mestám z územia Bratislavského samosprávneho kraja. So zmenou zákona o dani z motorových vozidiel zatiaľ vyjadrili svoj nesúhlas len mestá priamo z bratislavského kraja. Martin sa stal prvým mestom, ktoré nie je súčasťou bratislavského regiónu, ktoré si uvedomuje nesystémovosť týchto zmien.

Vývoj v samosprávach na Slovensku podľa Pavla Freša jednoznačne signalizuje nenápadný, ale o to razantnejší postupný prechod od decentralizácie k centralizácii samospráv. „Vláda SR sa snaží dodržať kritéria Európskej menovej únie, čo úplne rešpektujeme, ale rieši to prakticky len prostredníctvom zvyšovania svojich príjmov od občanov a samospráv,“ zdôraznil. Na strane samospráv je to najmä nový zákon o dani z motorových vozidiel, ďalšie kroky, ktoré zasahujú do fungovania samospráv, sú riešenia vlády v oblasti zvyšovania odvodov, minimálnej mzdy, cestovania zadarmo, pridávanie kompetencií v sociálnej oblasti bez finančného krytia či plánované zásahy do dane z nehnuteľnosti. Preto BSK vyzýva všetky úrovne samosprávy ako aj občanov, aby sa postavili voči týmto procesom a nepodporovali ich.

grafy490-r433_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line