Okresný úrad čakajú ďalšie zmeny

Jozef Smatana je na poste prednostu okresného úradu tretí rok. Počas jeho pôsobenia došlo k viacerým organizačným zmenám.

Podstatou všetkých bolo priblíženie sa k občanom a vytvorenie lepších podmienok pre vybavovanie ich záležitostí. Zmenám čelí Okresný úrad v Považskej Bystrici i naďalej. Do konca roka plánuje otvorenie klientskeho centra, budovaného v rámci vládneho programu ESO. Hovoríme s prednostom okresného úradu v Považskej Bystrici Ing. Jozefom Smatanom.

Počas vášho úradovania došlo k zásadným organizačným zmenám. Akým konkrétne?

- V prvom rade sa zrušili obvodné úrady a zriadili sa okresné úrady. V Považskej Bystrici je okresný úrad II. stupňa. Prvý stupeň je okresný úrad v sídle kraja, druhý stupeň je v sídle okresu. Tretí stupeň je novovytvorený Okresný úrad v Púchove. Prvý stupeň má 12 odborov druhý 8 a tretí 4 odbory. Osem odborov, u nás vzniklo integráciou štátnej správy na komunálnej úrovni, kde sme zrušili špecializovanú štátnu správu jej samostatnosť v rámci okresu a pričlenili sme ju do organizačnej zložky okresného úradu. Ide o kataster, lesný a pozemkový úrad, dopravu a komunikácie a starostlivosť o životné prostredie. Tieto predtým samostatné úrady, sme zlúčili pod štátnu správu a spravili z nich štyri odbory. Ešte predtým sa uskutočnila samotná reorganizácia okresných úradov, kde sme odčlenili prierezové a obslužné činnosti. V rámci ministerstva vnútra sme vytvorili novú organizačnú zložku, centrum podpory so sídlom v Trenčíne. Keď som nastupoval do funkcie, tieto veci už boli v procese prípravy. Dnes už môžem skonštatovať, že integrácia prináša úspory v podobe finančných prostriedkov, pretože viaceré činnosti sa presunuli pod jednu strechu.

Otvorením okresného úradu tretieho stupňa v Púchove ste boli medzi prvými v rámci Slovenska. Po prvýkrát prišiel úrad za občanom, a nie naopak...

- Jeho otvoreniu predchádzali úvahy, ako uľahčiť život ľuďom, ktorí cestujú za výkonom štátnej správy z ďalekých kútov okresu. Realizáciou ESA bol v Púchove vytvorený okresný úrad tretieho stupňa. Po dohode s poslancami NR SR, p. Jaroslavom Baškom, Milanom Panáčkom, samozrejme aj p. prednostom OU Púchov Milanom Štrbákom sme doplnili štruktúru okresného úradu do takej miery, ako je v Považskej Bystrici. Niektorých zamestnancov sme presunuli z Považskej Bystrice do Púchova, takže k personálnym zmenám nedošlo. Pozitívne ohlasy na klientske centrum svedčia o tom, že občania sú spokojní. Nemusia cestovať a strácať čas. Tri odbory, ktoré nemá Púchov v organizačnej štruktúre, pracujú v Považskej Bystrici, na druhom stupni pracujú aj v Púchove. Sú to všeobecná vnútorná sprava, pozemkovo lesný odbor a živnostenský odbor.

Vybudovanie klientskeho centra čaká aj Považskú Bystricu. Deje sa tak v rámci vládneho programu ESO. Jeho otvorenie v budove okresného úradu ste avizovali na september. Je termín reálny?

- Z hľadiska náročnosti prác sme sa dostali do mierneho časového sklzu. Septembrový termín je však reálny s malým otáznikom. Momentálne sme ukončili výber dodávateľa a predpokladám, že v krátkej dobe rekonštrukciu zahájime.

Klientske centrum je výkladnou skriňou výkonu štátnej správy. V kontakte s občanom ponúka viac činností pod jednou strechou. Aké odbory tu budú mať zastúpenie?

- V prvom rade to bude vzorka našej organizačnej štruktúry. Presunieme tu i niektoré činnosti, ktoré poskytuje policajný zbor, ako vybavovanie pasov, občianskych a vodičských preukazov, evidenciu vozidiel, nie je vylúčená aj ďalšia agenda ktorú štát vykonáva na komunálnej úrovni. Všetko však závisí od priestorových možností. Jednoduchšie veci sa vybavia pri okienku. Zložitejšia agenda bude vybavená v office. Občan bude oslobodený aj od niektorých poplatkov, ako napríklad pri výpise z registra trestov. K personálnym zmenám nedôjde. Klientske centrum bude zastrešené zamestnancami z vlastných radov.

Už dlhší čas sa hovorí o rekonštrukcii budovy okresného úradu. Kam až pokročili úvahy?

- Budova okresného úradu bola postavená v sedemdesiatych rokoch. Dodnes si užíva mimoriadnu pozornosť, pretože je architektonicky výnimočná. Keďže je „zavesená“, jej rekonštrukcia bude o to zložitejšia. Štúdie i projektové dokumentácie sú spracované a v rámci Trenčianskeho kraja je prvá na rade, ktorá pôjde do rekonštrukcie. Finančné prostriedky chceme získať aj z eurofondov, kde čakáme na vhodnú výzvu.

Všetky odbory, ktoré fungujú na okresnom úrade, vykonávajú štátny dohľad cez zákony. Pripomienkujú návrhy zákonov?

- Ich úlohou je zákony pripomienkovať tak, aby boli v súlade s realitou. Odbory, ktoré robia štátny dohľad cez zákony, z vlastnej iniciatívy informujú o zmenách v zákonoch. Robí sa tak formou porád a konferencií, kedy vedúci odboru zvoláva dotknuté obce a organizácie na výklad zákona.

Pomáhate aj s ich implementáciou v praxi?

- V rámci civilnej obrany pozývame starostov a preverujeme, najmä u nových či sú znalí zákona ohľadom spravovania majetku (viď záplavy), aby sme zistili či vedia, čo majú robiť, prípadne ako predchádzať škodám či ohrozeniu zdravia alebo životov vo výnimočných alebo krizových situáciach. Starostom pomáhame zorientovať sa v zákone. Legislatíva, ktorá sa často mení, je vysvetlená, odkomunikovaná a môžem skonštatovať, že starostovia majú o túto formu záujem.

Je okresný úrad aj inak nápomocný samosprávam?

- Samospráva je verejný sektor, ktorý funguje cez svoj zákon. Pokiaľ starostovia požiadajú o súčinnosť v rámci ôsmich odborov, ktoré tu máme, vychádzame im v ústrety, ako najlepšie vieme. Sú tu, samozrejme, aj veci, ktoré by sme mohli zlepšiť, napríklad čerpanie zdrojov z EÚ do obcí cez rôzne výzvy v jednotlivých prioritných osiach, aby sa dostalo viac peňazí do rozvoja okresu Považská Bystrica. Tu vidím priestor pre lepšiu komunikáciu aj do budúcnosti.

Radi pomôžeme, je to náš cieľ. Dôležité je stretávať sa viac na komunálnej úrovni, vymieňať si skúsenosti, podávať informácie, čo sa napríklad výziev týka. Aby sme využili každé jedno euro, každý jeden cent a mohli sa o ne uchádzať a byť úspešní. Tu vidím veľa priestoru nielen na spoluprácu, ale i vzájomnú pomoc.

S vaším nástupom do funkcie sa s akciami kultúrneho a osvetového významu pretrhlo vrece.

- Mojou snahou i snahou ostatných kolegov je, aby odbory fungovali nielen procesne, metodicky, ale aj na kultúrno spoločenskej úrovni formou rôznych aktivít. Žiaľ, v rozpočte, ktorý má okresný úrad, nie sú takéto aktivity zahrnuté. Musím vyzdvihnúť miestnych podnikateľov a združenia, ktoré nás podporujú a s pomocou ktorých môžeme tieto aktivity organizovať. Ukážkovým príkladom bol Deň Zeme alebo Kynologický deň v Belušských Slatinách, kde sa povinnosť pretavila do veľmi pekného podujatia. Vydarenou bola aj Olympiáda seniorov, ktorej prvý ročník sa uskutočnil minulý rok a ďalšia nás čaká. Jej druhý ročnik bude začiatkom septembra. Okresný urad organizuje účasť na olympijských hrach vo Vranove nad Topľou. Okres Považská Bystrica bude reprezentovať 15 seniorov z našich seniorských klubov. Ďalšia z aktivít, kde bol okresný úrad spoluorganizátorom bola Chovateľská prehliadka spojená s výstavou trofejí ulovenej zveri. V Považskej Bystrici sa uskutočnila už po druhýkrát. Vďaka patrí aj mestu Považská Bystrica a pánovi primátorovi za to, že nám pomohol zorganizovať školy, pre ktoré boli po výstave pripravené prednášky a súťaže. Po stránke odbornej to splnilo účel osvety. Do konca roka nás čakajú ešte ďalšie zaujímavé aktivity, o ktorých budeme verejnosť priebežne informovať.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 707
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 765
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 539
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 834
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 034
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 016
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 682
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 144
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 6 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 19 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu