Dobrovoľní hasiči na Záhorí dostali novú techniku

Špeciálne protipovodňové vozíky odovzdali 19 obciam z okresov Senica a Skalica.

Rieky Morava a Myjava, ale aj prudké lejaky a topenie snehu počas jarných mesiacov, patria medzi najväčšie hrozby pri vzniku povodní v regióne.

Svoje o tom vedia starostovia obcí a zástupcovia dobrovoľných hasičských zborov z jednotlivých obcí. „Veľké povodne boli vo viacerých obciach v rokoch 2009 a 2010. Opakovali sa viackrát do roka a spôsobili veľké škody na verejnom majetku, aj v rodinných domoch. Minulý rok bola menšia povodeň v časti Horná Dolina, rozvodnila sa rieka Myjava a zaplavila cestu druhej triedy,“ konštatoval Milan Kadlíček, starosta obce Podbranč. Podobné skúsenosti majú aj v ďalších obciach na Záhorí. „Povodne sa u nás striedajú v pravidelných päťročných intervaloch. V dedine vtedy zatopí päť až desať domov. Nová technika nám veľmi pomôže boji so živelnými pohromami,“ zhodnotil Peter Pobuda, starosta obce Mokrý Háj.

Špeciálne protipovodňové zásahové vozíky odovzdal dobrovoľným hasičom z okresov Senica a Skalica minister vnútra Slovenskej republiky Róbert Kaliňák. Prevzali si ich starostovia obcí a zástupcovia dobrovoľných hasičských zborov v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia vo štvrtok 1. októbra v obci Radošovce. „V tomto regióne bývajú povodne prakticky každý rok, niekedy aj viackrát. Práve preto je potrebné využiť potenciál, ktorý sa skrýva v dobrovoľných hasičských zboroch. Stojí pred nami 19 protipovodňových prívesov prvej pomoci, ktorých celková čerpacia kapacita je viac ako 60-tisíc litrov vody za minútu. Ďalšou dôležitou skutočnosťou je okolo 800 metrov protipovodňových zábran. Sú teda efektívnym pomocníkom v boji proti povodniam,“ povedal v rámci svojho príhovoru v Radošovciach Róbert Kaliňák.

Povodne hrozia skoro každý rok

Hodnota jedného protipovodňového prívesu je približne 15-tisíc eur. Sú financované z operačného programu Životné prostredie. Dostať ich majú dobrovoľní hasiči v takmer 621 obciach na celom Slovensku. „Sú určené na protipovodňové aktivity, to je hlavný prínos týchto vozíkov. V poslednej dobe nie sú u nás povodne také časté, ale tečie tu rieka Morava, ktorá dokáže prekvapiť,“ povedal o význame novej techniky veliteľ dobrovoľného hasičského zboru v Moravskom Svätom Jáne Ivan Linder.

Podľa starostu obce Radošovce Vladimíra Kočárika, každá z obcí v regióne sa v posledných rokoch stretla s mimoriadnou situáciou. „Starostovia vedia, že takéto situácie môžu zvládnuť len keď sú personálne a materiálne dobre pripravení. Dovolím si tvrdiť, že v našich dobrovoľných hasičských zboroch sme personálne pripravení na veľmi dobrej úrovni. Verím, že s touto technikou dokážeme zvládnuť zásahy na požadovanej úrovni a naozaj budú zachraňovať životy a majetok občanov,“ doplnil Vladimír Kočárik.

Okrem modernizácie v podobe nových protipovodňových vozíkov pokračuje ministerstvo vnútra aj v obmene hasičskej automobilovej techniky. Viaceré z dobrovoľných hasičských zborov na Záhorí majú nové vozidlá Iveco Daily, ďalšie by ich mali získať v najbližšej dobe. „Tým sa dostávame do situácie, kedy začína byť každý región v oblasti protipožiarnej ochrany sebestačný. Napreduje aj spolupráca dobrovoľných a profesionálnych hasičov. Občania sa tak môžu cítiť bezpečnejšie. Taká je aj naša predstava, aby sa v prípade núdze vedeli hasiči stretnúť na jednom mieste, spojiť sily a techniku, a tak rýchlejšie odstraňovať škody, ktoré spôsobia povodne a iné živelné katastrofy. Pritom by sme mali byť vybavení tak, ako sa patrí na 21. storočie,“ vyslovil presvedčenie Róbert Kaliňák.

Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia pripravili projekt Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorého cieľom je zlepšiť pripravenosť Slovenska na zvládnutie povodní. V rámci tohto projektu sa koná odovzdávanie protipovodňových prívesov pre potreby dobrovoľných hasičských zborov v obciach na celom území Slovenska.

Profesionálnu výbavu získavajú obce aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia financovanému z prostriedkov Európskej únie. Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí, 500 dostane zásahové vozidlo Iveco Daily, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom