Dobrovoľní hasiči na Záhorí dostali novú techniku

Špeciálne protipovodňové vozíky odovzdali 19 obciam z okresov Senica a Skalica.

Rieky Morava a Myjava, ale aj prudké lejaky a topenie snehu počas jarných mesiacov, patria medzi najväčšie hrozby pri vzniku povodní v regióne.

Svoje o tom vedia starostovia obcí a zástupcovia dobrovoľných hasičských zborov z jednotlivých obcí. „Veľké povodne boli vo viacerých obciach v rokoch 2009 a 2010. Opakovali sa viackrát do roka a spôsobili veľké škody na verejnom majetku, aj v rodinných domoch. Minulý rok bola menšia povodeň v časti Horná Dolina, rozvodnila sa rieka Myjava a zaplavila cestu druhej triedy,“ konštatoval Milan Kadlíček, starosta obce Podbranč. Podobné skúsenosti majú aj v ďalších obciach na Záhorí. „Povodne sa u nás striedajú v pravidelných päťročných intervaloch. V dedine vtedy zatopí päť až desať domov. Nová technika nám veľmi pomôže boji so živelnými pohromami,“ zhodnotil Peter Pobuda, starosta obce Mokrý Háj.

Špeciálne protipovodňové zásahové vozíky odovzdal dobrovoľným hasičom z okresov Senica a Skalica minister vnútra Slovenskej republiky Róbert Kaliňák. Prevzali si ich starostovia obcí a zástupcovia dobrovoľných hasičských zborov v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia vo štvrtok 1. októbra v obci Radošovce. „V tomto regióne bývajú povodne prakticky každý rok, niekedy aj viackrát. Práve preto je potrebné využiť potenciál, ktorý sa skrýva v dobrovoľných hasičských zboroch. Stojí pred nami 19 protipovodňových prívesov prvej pomoci, ktorých celková čerpacia kapacita je viac ako 60-tisíc litrov vody za minútu. Ďalšou dôležitou skutočnosťou je okolo 800 metrov protipovodňových zábran. Sú teda efektívnym pomocníkom v boji proti povodniam,“ povedal v rámci svojho príhovoru v Radošovciach Róbert Kaliňák.

Povodne hrozia skoro každý rok

Hodnota jedného protipovodňového prívesu je približne 15-tisíc eur. Sú financované z operačného programu Životné prostredie. Dostať ich majú dobrovoľní hasiči v takmer 621 obciach na celom Slovensku. „Sú určené na protipovodňové aktivity, to je hlavný prínos týchto vozíkov. V poslednej dobe nie sú u nás povodne také časté, ale tečie tu rieka Morava, ktorá dokáže prekvapiť,“ povedal o význame novej techniky veliteľ dobrovoľného hasičského zboru v Moravskom Svätom Jáne Ivan Linder.

Podľa starostu obce Radošovce Vladimíra Kočárika, každá z obcí v regióne sa v posledných rokoch stretla s mimoriadnou situáciou. „Starostovia vedia, že takéto situácie môžu zvládnuť len keď sú personálne a materiálne dobre pripravení. Dovolím si tvrdiť, že v našich dobrovoľných hasičských zboroch sme personálne pripravení na veľmi dobrej úrovni. Verím, že s touto technikou dokážeme zvládnuť zásahy na požadovanej úrovni a naozaj budú zachraňovať životy a majetok občanov,“ doplnil Vladimír Kočárik.

Okrem modernizácie v podobe nových protipovodňových vozíkov pokračuje ministerstvo vnútra aj v obmene hasičskej automobilovej techniky. Viaceré z dobrovoľných hasičských zborov na Záhorí majú nové vozidlá Iveco Daily, ďalšie by ich mali získať v najbližšej dobe. „Tým sa dostávame do situácie, kedy začína byť každý región v oblasti protipožiarnej ochrany sebestačný. Napreduje aj spolupráca dobrovoľných a profesionálnych hasičov. Občania sa tak môžu cítiť bezpečnejšie. Taká je aj naša predstava, aby sa v prípade núdze vedeli hasiči stretnúť na jednom mieste, spojiť sily a techniku, a tak rýchlejšie odstraňovať škody, ktoré spôsobia povodne a iné živelné katastrofy. Pritom by sme mali byť vybavení tak, ako sa patrí na 21. storočie,“ vyslovil presvedčenie Róbert Kaliňák.

Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia pripravili projekt Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorého cieľom je zlepšiť pripravenosť Slovenska na zvládnutie povodní. V rámci tohto projektu sa koná odovzdávanie protipovodňových prívesov pre potreby dobrovoľných hasičských zborov v obciach na celom území Slovenska.

Profesionálnu výbavu získavajú obce aj vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia financovanému z prostriedkov Európskej únie. Pomoc smeruje celkovo do 1400 obcí, 500 dostane zásahové vozidlo Iveco Daily, 300 obciam zrekonštruujú hasičské autá na podvozku Tatra, 600 obcí s dobrovoľnými hasičmi získa nové protipovodňové prívesy.

Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami

Rektor EU v Bratislave podpísal 7.6.2018 memorandum o porozumení so Shanghai University of International Business and Economics.

Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu

Originálny dizajn plechoviek piva Šariš milujú obchodníci, jedinečnú chuť zas svetoví odborníci.

Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!

Asi jedným z najčastejších letných problémov sú tráviace ťažkosti.

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.