Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Reumatická artritída, ako sa jej vyhnúť?

Máte problém otvoriť vodovodný kohútik alebo plastovú fľašu? Cítite pritom miernu bolesť v kĺboch vašich rúk? Asi začínate tušiť, že niečo nie je v poriadku.

Máte problém otvoriť vodovodný kohútik alebo plastovú fľašu? Cítite pritom miernu bolesť v kĺboch vašich rúk? Asi začínate tušiť, že niečo nie je v poriadku.

Väčšina ľudí takýmto drobným nepríjemnostiam nechce venovať pozornosť, respektíve ich pripisuje napríklad horlivému športovaniu. Ostražitosť sa zvýši až vtedy, ak sa pridružia problémy v podobe po ránu stuhnutých kĺbov a silnejšej bolesti. Cez to všetko si mladý 30-ročný človek nevie predstaviť, že by išiel s problémom stuhnutých kĺbov na rukách za lekárom, alebo, že by v tomto veku mohol trpieť nedajbože reumou.

Príbehy mnohých

Podobne to môže postupovať takmer u každého. Bolesť sa postupne zintenzívni, kĺby na rukách začnú aj opúchať a na dotyk sú horúce. Pridajú sa bolesti v zápästiach, lakťoch a kolenách. Lekári zistia reumatickú artritídu. Choroba v pokročilom štádiu deformuje kĺby, spôsobuje problémy s chôdzou aj sedením.

Reumatická artritída

Reumatická artritída – alebo ľudovo povedané reuma, je chronické ochorenie zápalového typu. Príčinou je pravdepodobne dedičnosť a infekčné ochorenia. Najčastejšie bývajú zápalom postihnuté drobné kĺby rúk, pričom choroba dokáže vykriviť prsty na rukách tak, že chorý ostane odkázaný na pomoc blízkych. Značné množstvo pacientov vrátane mladých ľudí končí v invalidnom dôchodku. Bolesti kĺbov sa pritom môžu sťahovať z jedného kĺbu na druhý a môžu byť sprevádzané ďalšími nepríjemnými príznakmi - únava, slabosť, bolesti svalov, teplota a podobne. Časom sa môžu pridružiť aj iné vážnejšie ochorenia.

Dá sa jej vyhnúť?

Reumatickou artritídou sú postihnuté viac ženy, ako muži. Ochorenie sa najčastejšie  prejavuje vo veku 40 až 65 rokov. Často sa ale stáva, že postihnutými sú aj oveľa mladší ľudia. Prevencia spočíva hlavne v redukcii nadmernej hmotnosti, rovnako dôležité je odstrániť neprimeranú fyzickú záťaž, dbať na správnu životosprávu, posilňovať celé telo primeranou pohybovou aktivitou, poprípade užívať výživové doplnky obsahujúce kolagén. Takýmto je aj výživový doplnok Hyalfit. Jedná sa o  kapsuly, obsahujúce čistý kryštalický kolagén, ktorý je navyše obohatený o kyselinu hyalurónovú. Je rovnako vhodný pre staršiu a tiež mladšiu vekovú generáciu, pre športovcov alebo pre tých, ktorí majú nedostatok pohybu.

Ako pri všetkých chorobách, aj v tomto prípade platí, že rozhodujúce je včasné podchytenie choroby. Dôležité je preto poznať a nepodceňovať prvotné príznaky tohto neželaného ochorenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line