Neziskovky získali z daní rekordnú sumu

Neziskovky získali vlani rekordnú sumu. Tento rok sa o 2 % z dane uchádza viac ako 14 tisíc organizácii

Dve percentá z dane zažili vlani rekordný rok. Podľa údajov Finančnej správy získali neziskové organizácie od daňových poplatníkov 61,6 miliónov eur. Tento rok sa o príspevky pobije až 14 tisíc organizácií a najčastejšie poputujú do Slovenskej sporiteľne, ktorá spravuje účty viac ako štvrtine všetkých poberateľov.

Slovenská ekonomika rastie a s ňou rastie aj vybraná suma dane z príjmov. Predpokladáme, že v roku 2016 stúpli daňové príjmy o takmer 7 %, čo by sa malo prejaviť aj na vyšších príjmoch pre tretí sektor,“ vraví Mária Valachyová, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne.

Počet organizácií, ktorým môžu daňoví poplatníci prispievať, postupne narastá. Kým v roku 2013 ich bolo vyše 11 tisíc, tento rok sa ich o 2 percentá z dane uchádza viac ako 14 tisíc. A Slovenská sporiteľňa je medzi nimi najobľúbenejšou bankou, keď spravuje účty takmer 4 tisíc z nich (viac ako 28 %).

neziskovkygrafy-r556_res.jpg

Slovenská sporiteľňa sa presadzuje najmä jedinečnou ponukou. Ako jediná banka na Slovensku ponúka kombináciu účtu priamo určeného neziskovkám a transparentného účtu. U väčšiny ostatných bánk spadajú tieto organizácie do starostlivosti bankárov venujúcich sa firmám a podnikateľom.  „Potreby neziskových organizácií sú iné ako potreby firiem. Takmer polovica zo všetkých ich transakcií sú vklady či prevody cez internetbanking a náš Bežný účet pre neziskový sektor im umožňuje bez poplatkov prijímať členské, príspevky, zbierky, hotovostne aj bezhotovostne,“ vraví Milan Bednár, vedúci oddelenia denného bankovníctva Slovenskej sporiteľne. Štatutári organizácií si vedia otvoriť účet vo všetkých, takmer 300 pobočkách po celom Slovensku.

Ak si neziskové organizácie zakladajú na prehľadnom financovaní, môžu v Slovenskej sporiteľni využiť transparentný účet. Všetky transakcie – príjmy aj výdavky – na takýchto typoch účtov si vie široká verejnosť pozrieť na www.transparentneucty.sk.

Nie je to však len o účtoch, Slovenská sporiteľňa má ako jediná banka na Slovensku program, ktorým pomáha neziskovým organizáciám aj s financovaním a finančným manažmentom. „Pomáhame im, aby sa stali sebestačnými. Máme aj sieť partnerov, ktorí im vedia pomôcť s finančným plánovaním, marketingom, fundraisingovými stratégiami, informáciami o aktuálnych grantových výzvach a s ďalšími činnosťami. Jednoducho každému klientovi sa snažíme ušiť riešenie na mieru,“ vysvetľuje Rastislav Blažej, ktorý je v Slovenskej sporiteľni zodpovedný za program Krok za krokom.

Prihláste sa a vložte PR článok

Detské zúbky sú veda

Vedeli ste, že so starostlivosťou o detské zúbky treba začať už v tehotenstve, alebo dokonca ešte predtým?

Štartujú jesenné módne dni v Poluse

Čo delí módnu ikonu od otrokyne trendov? Predsa vyberaný vkus! Polus vám ponúka profesionálny osobný servis pri hľadaní štýlu.

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla.

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.