Mladému páru bez bývania pomôže realitná kancelária

(Zdroj: Thinkstock)

Prípad mladého páru na vozíkoch, ktorý napriek zaplateniu zálohy na účet developera nezískal bývanie, má pokračovanie. Predaj sprostredkovala realitná kancelária patriaca do siete RE/MAX, pričom jej zástupcovia pripravujú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. S dvojicou mladých chcú spolupracovať, aby peniaze pre nich získali naspäť.

Natália Turčinová spolu s partnerom Martinom zaplatili zálohu 80-tisíc eur za byt v bratislavskom projekte Sun Park Residence. Bývanie sa im podarilo nájsť po dlhšom čase, keďže obaja trpia svalovou dystrofiou, a tak bola podmienkou bezbariérovosť. V dôsledku finančných problémov developera sa však do bytu nikdy nenasťahovali.

Problém s bytom mladý pár odhalil ešte na jar 2016, keď chcel požiadať o hypotéku v banke. Na liste vlastníctva bol zapísaný dočasný vlastník. „Celú situáciu prešetril nezávislý ombudsman. Dospel k záveru, že maklérka administratívne pochybila, keďže pri podpise zmluvy si mala pozrieť aktuálny list vlastníctva a klientov priamo upozorniť, že je na ňom zapísaný dočasný vlastník,“ vysvetľuje riaditeľ RE/MAX Slovensko Richard Churý.

Dokonca sama maklérka sa však stala obeťou, keď ju developer neupozornil na zmenu vlastníka nehnuteľnosti, k čomu sa zmluvne zaviazal. Navyše, podľa najnovších informácií sama prišla o byt v projekte Sun Park Residence kvôli finančným problémom developera.

O prípade sa verejnosť dozvedela na konci januára 2018, keď sa mu začali venovať médiá. „Vplyvom prvotných úsudkov sme sa neprávom ocitli v úlohe vinníka. Administratívnu chybu sme pritom od začiatku priznávali. Sami sa však cítime byť poškodení a máme záujem zistiť, kde skončila záloha zaplatená na účet developera,“ zdôrazňuje R. Churý.

NEJASNÉ POZADIE DEVELOPERA

RE/MAX sa snaží mladému páru pomôcť dlhodobo – návrhom odškodného, právnymi službami alebo viacerými inými formami. Teraz avizuje podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa. „Radi by sme prizvali k spolupráci aj poškodený mladý pár. Aby sme spoločne docielili stav, keď bude neprávosť spáchaná na tejto sympatickej dvojici mladých ľudí napravená,“ doplnil R. Churý.

Prokuratúra avizovala, že prípad chce znovu prešetriť. „Ľudia, ktorí sú za problémy klientov skutočne zodpovední, stále zostávajú v anonymite. Preto vítame tento záujem orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedol ombudsman RE/MAX Martin Paškala.

„Developerom bytov bola obyčajná eseročka Colonia – Stav, ako jej konateľ figuroval maďarský občan. Je zrejmé, že za takým veľkým projektom stáli ďalší investori, o ktorých sa nehovorí,“ spresnil M. Paškala.

Podľa dostupných informácií investor projektu poslal na účet mladému páru 30-tisíc eur. „Vnímame ako vysoko nepravdepodobné, že by sa tak udialo, ak by ľudia v pozadí necítili svoju zodpovednosť,“ uvádza R. Churý. V zmysle navrhnutej zmluvy mal investor mladej dvojici zaslať ďalších 17-tisíc eur, k jej podpísaniu však už nedošlo.

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch