Utorok, 23. apríl , 2019

Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje

Občianske združenie Svetielko nádeje už 17 rokov pomáha zlepšovať život detí a mladistvých s onkologickým ochorením.

Zdravie je hodnota, o ktorej zvyčajne nikto nepochybuje, no často až reálny stret s chorobou prinesie zdravým ľuďom poznanie o jeho skutočnej cene. Pritom rodinám, v ktorých dieťa ochorie na onkologické ochorenie, sa život obráti naruby z minúty na minútu. Nemocnica, liečba, intenzívna starostlivosť, výpadok príjmov,... Zrazu sa všetko zmení a treba tomu čeliť. Ak je blízko fundovaná a nezištná pomoc, dajú sa aj tie najťažšie situácie zvládať o niečo ľahšie.

Banskobystrické Občianske združenie Svetielko nádeje už 17 rokov pomáha zlepšovať a skvalitňovať život detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením, pričom pomáha aj ich rodinám. Spočiatku sa činnosť združenia zameriavala na plnenie želaní ťažko chorých detí. Neskôr sa k tejto misii pridružili ďalšie činnosti: sociálno-psychologické služby pre deti i rodičov, preplácanie nákladov na doplnkové lieky, rekondičné a liečebné pobyty, zabezpečovanie liečby v zahraničí, prepravné služby, ubytovanie pre rodinných príslušníkov, služby detského mobilného hospicu, materiálna podpora pre nemocnicu.

Každý život sa počíta

Onkologicky choré deti sa v Banskej Bystrici liečia od roku 1983. Dnes už Klinika pediatrickej onkológie a hematológie v Banskej Bystrici, bola vôbec prvým špecializovaným lekárskym pracoviskom tohto typu na Slovensku. Zatiaľ čo ešte v polovici 70-tych rokoch minulého storočia sa detskí onkologickí pacienti v Československu špecializovane neliečili a zachrániť sa podarilo len 3 % všetkých chorých detí, v súčasnosti je úspešnosť liečby onkologicky chorých detí – vďaka pracoviskám takéhoto typu a novým medicínskym možnostiam – okolo 80 až 85%. Podľa zástupcu prednostu kliniky a zároveň štatutára OZ Svetielko nádeje Pavla Biciana, je pritom motív lekárov stále rovnaký. „Snažíme sa zachrániť a vyliečiť každé jedno dieťatko, nech sú štatistiky akékoľvek, každý jeden život sa počíta, preto to robíme, aj keby mal byť iba jeden navyše. A aj keď dieťa nevieme vyliečiť, keď nám dôjdu možnosti, ešte stále môžeme pomôcť rodine, aby choré dieťa mohlo prežívať svoje chvíle doma a nezostalo pri tom bez zdravotnej pomoci. Vždy existuje niečo, ako môžeme ešte pomôcť, aj na samom konci. A je to rovnako dôležité, ...“ prízvukuje doktor Bician a dodáva, že aktivita Svetielka nádeje je v tomto smere nenahraditeľná.

Pomoc v každom smere

Ako hovorí Marek Michalčík z OZ Svetielko nádeje, od roku 2002 poskytli nejakú formu pomoci viac ako 600 deťom s onkologickým a iným nevyliečiteľným ochorením a ich rodinám. Víziu pomoci združenie napĺňa práve v súčinnosti s detskou onkológiou v Banskej Bystrici. Služby poskytuje deťom a rodinám zo spádovej oblasti nemocnice, teda najmä z Banskobystrického a Žilinského kraja. Len počas minulého roka napríklad prepravná služba Svetielka nádeje zrealizovala 338 prepráv pre 48 malých pacientov so sprevádzajúcou osobou v rámci Slovenska a najazdila pritom 111 456 km! Združenie sprostredkovalo a organizačne zabezpečilo konzultácie a operačné zákroky pre osem detí v Nemecku, Rakúsku, Taliansku alebo Českej republike. Dvojizbový byt, ktorý Svetielko nádeje prevádzkuje priamo v areáli nemocnice zasa využilo 77 rodinných príslušníkov na 498 prenocovaní. Tím detského mobilného hospicu, ktorý sa stará o deti v terminálnom štádiu života 24 hodín denne a sedem dní v týždni, poskytol vlani starostlivosť 13 deťom a ich rodinám a absolvoval 119 výjazdov (14 994 km).

Podpora od energetikov

Občianske združenie je financované z asignovanej dane a individuálnych finančných darov fyzických i právnických osôb. Keďže náklady na projekty Svetielka nádeje len za vlaňajší rok predstavovali sumu viac ako 400 tisíc eur, akákoľvek forma finančnej pomoci je v združení vítaná a vážená.

K podpore Svetielka nádeje sa v tomto roku pridáva aj spoločnosť Stredoslovenská energetika, a. s. (SSE). Podľa jej hovorkyne, Michaely Krivej, je SSE tradičným dodávateľom elektriny a plynu na strednom Slovensku, kde pôsobí aj Svetielko nádeje. „Naša finančná pomoc pre Svetielko nádeje je jeden zo spôsobov, ako môžeme prejaviť svoju spoločenskú zodpovednosť a vyjadriť spolupatričnosť s ľuďmi v regióne, v ktorom podnikáme,“ dodáva M. Krivá.

Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.

Ako na zavlažovanie a prísun vlahy pre vaše rastlinky?

Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou

Klimatizácie sa v poslednej dobe stali bežnou súčasťou slovenských domácností.

Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto

Automobilová udalosť roka láka na viaceré NAJ. Organizátori sľubujú, že bude silnejší a štýlovejší než kedykoľvek predtým.

Women in business

Social & business event about all women in business, female professionals and entrepreneurs.