Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Máte pochybnosti, či je postup realitnej kancelárie správny?

Ján Palenčár, prezident NARKS, vysvetľuje prečo je dôležité chrániť klienta a zabezpečiť to, aby sa vedel správne rozhodnúť.

NARKS, Spájame profesionálov v realitáchNARKS, Spájame profesionálov v realitách(Zdroj: NARKS)

Práve v týchto dňoch, kedy sa opäť otvorila téma klientov, ktorí prišli pri kúpe bytu o peniaze, je užitočné si pripomenúť, ako nesmierne dôležitá je úloha realitnej kancelárie v procese predaja či kúpy nehnuteľnosti, a ako môže ovplyvniť (bohužiaľ aj negatívne) celú kúpu. Práve z tohto dôvodu je dôležité, aby boli klienti informovaní o činnostiach, ktoré by mali všetky profesionálne realitné kancelárie pri sprostredkovaní poskytnúť svojim klientom. Aj realitný obchod, i keď rôznorodý, má svoj štandardizovaný postup. V NARKS sa už dlhoročne venujeme definovaniu profesionálnych realitných postupov.

Pri realitnom obchode prichádza k spolupráci viacerých subjektov a každej zúčastnenej strane by mali byť zrejmé jej práva a povinnosti, garancie a zodpovednosti a teda podiel na celom obchode.

Jednou zo základných úloh realitnej kancelárie je poskytnúť záujemcom o kúpu všetky aktuálne dostupné informácie o nehnuteľnosti (právne, technické, vecné) a upozorniť na pripadne riziká, aby mal klient možnosť sa zodpovedne rozhodnúť, či má záujem predmetnú nehnuteľnosť kúpiť alebo nie. NARKS dlhodobo prispieva k profesionalizácii realitného trhu a práve v súvislosti s pomenovaním minimálnych povinností realitnej kancelárie voči klientovi sme pred viac ako 2 rokmi prišli na trh s tzv. Základnými štandardmi práce realitnej kancelárie (10 štandardov práce). Druhým dôležitým dokumentom upravujúcim vzťah realitnej kancelárie a klienta je európska norma "Služby realitných maklérov".

Členovia NARKS musia plniť prísne podmienky ako napr. odborná spôsobilosť na výkon realitnej činnosti, poistenie realitnej činnosti, vykonávanie činnosti v súlade s eticķým kódexom NARKS a Základnými štandardami práce realitnej kancelárie, pravidelné vzdelávanie. Všetky tieto činnosti prispievajú k ochrane klienta a zvyšujú profesionalitu realitných kancelárii.

Ďalším dôležitým prvkom, ktorý posilňuje ochranu klientov vo vzťahu k našim členským RK je Garančný fond NARKS, ktorým asociácia nad rámec zákona poskytuje klientom členských realitných kancelárií krytie rezervačných poplatkov. Prípadné spory klienta s členskou kanceláriou rieši interná komisia asociácie, ktorá v prípade potvrdenia pochybenia člena môže rozhodnúť aj o zapojení Garančného fondu NARKS.

Klienti realitných kancelárií sa môžu na stránkewww.narks.sk oboznámiť s činnosťami RK, ktoré je povinná každá profesionálna realitná kancelária klientovi poskytnúť. V prípade, ak majú klienti záujem detailne sa informovať o službách realitných kancelárií, môžu sa obrátiť na sekretariát našej asociácie na emailovú adresu sekretar@narks.sk .

Som presvedčený, že ak sa realitní sprostredkovatelia budú správať podľa jasných transparentných pravidiel, zvýši sa počet spokojných klientov využívajúcich služby realitných kancelárii.

Ján Palenčár

prezident NARKS

– – –

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska vznikla v roku 1998 zlúčením Asociácie realitných kancelárií Slovenska a Združenia realitných kancelárií SR, ktoré na trhu pôsobili už od roku 1992. Základným cieľom asociácie je integrácia realitných kancelárií Slovenska v rámci trhu s nehnuteľnosťami, ich prosperita, presadzovanie záujmov, vzájomná spolupráca vo všetkých oblastiach obchodovania s nehnuteľnosťami. Asociácia predkladá odborné stanoviská k pripravovaným legislatívnym zmenám v oblasti trhu s nehnuteľnosťami.

Od marca 2016 vykonáva odborné skúšky v oblasti realitného sprostredkovania, na základe ktorých vydáva licenciu NARKS pre realitné kancelárie a realitných maklérov. NARKS informuje verejnosť o vývoji realitného trhu prostredníctvom zverejňovania štatistík a údajov projektu Index realitného zdravia. Je partnerom projektu Cenová mapa nehnuteľností Slovenska, z ktorej čerpajú informácie bankoví analytici, ako aj právnické a fyzické osoby. Prispieva k zvyšovaniu profesijnej úrovne pracovníkov realitných kancelárií formou vzdelávania.

Asociácia je členom Európskej asociácie realitných profesií (CEPI) so sídlom v Bruseli a Národnej asociácie obchodníkov s nehnuteľnosťami NAR/REALTOR® v USA.

Organizuje realitné konferencie a poskytuje pravidelné vzdelávanie prostredníctvom Akadémie NARKS na zvyšovanie úrovne realitnej profesie na Slovensku.

Tipy na lyžovačku v Rakúsku

Špeciálny magazín vložený dnes v denníku SME.

Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv

Náhlu potrebu peňazí môžete vyriešiť rýchlo a jednoducho.

SEAT predstavil e-Scooter

SEAT predstavil e-Scooter, prvé plnohodnotné jednostopového vozidlo v 70-ročnej histórii značky.