Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Mesto Dudince finišuje s projektom Slnečná lúka

Projekt podporil rozvoj a zvýšenie atraktivity oblasti Novohrad - Hont.

Samospráva mesta Dudince v spolupráci s maďarskou obcou BÁNK v mesiaci november dokončuje projekt cezhraničnej spolupráce pod názvom „Udržateľný a virtuálny rozvoj turizmu v cezhraničnom regióne Novohrad – Hont“ (INTERREG VA SKHU), v ktorom sa mestu podarilo získať finančné zdroje vo výške 755 482 Eur.

Projekt podporil rozvoj a zvýšenie atraktivity oblasti Novohrad - Hont prostredníctvom ochrany, obnovy a rozvoja kultúrneho a prírodného dedičstva regiónu. Realizáciou projektu sa v Dudinciach podarilo vytvoriť kompaktný verejný priestor spájajúci obytnú zónu a kúpeľný areál na rozlohe 18 458 m ² . Súčasťou projektu bolo 6 stavebných objektov v rámci ktorých bola vybudovaná nová kúpeľná promenáda s atraktívnymi vodnými a výtvarnými prvkami. V blízkosti termálneho kúpaliska bolo osadené bronzové súsošie Víly Dudinky s chlapcom, ktorej námet vychádzal legendy o vzácnej liečivej vode, ktorou víla prinavrátila život synovi rímskeho vojvodcu Aquillea.

V blízkosti balneoterapie Krištáľ môžu návštevníci vidieť mozaiku slnečných hodín inštalovanú v chodníkovej dlažbe. V centrálnom území Slnečnej lúky bolo vybudované moderné javisko s parkovým mobiliárom, ktoré bude miestom kultúrnych a spoločenských podujatí. Vo večerných hodinách môžu diváci spozorovať na stene javiska hru tieňa a svetla v tieňovom divadle s motívom kvetov a motýľov. Zaujímavým prvkom v blízkosti javiska je zverokruh a pitná fontána vytesaná z prírodného ryolitu. Nové chodníky a kúpeľná promenáda je skrášlená výsadbou 2000 ks kríkov a kvitnúcich trvaliek v tvare vlnoviek, evokujúcich prúdenie vody. Slnečná lúka bude centrom zábavy a spoločenského života s pestrou ponukou herných a kultúrnych aktivít vo forme detského ihriska, spoločenských hier a vystúpení. Atraktívna prírodná scenéria obohatená o 63 ks nových stromov bude miestom pre posedenia a výtvarné inštalácie.

Projekt bol podporený marketingovými publikáciami a propagačným videom, ktoré zrealizovala spoločnosť M KREO Žilina v spolupráci solympijským víťazom v chôdzi z roku 2016 Matejom Tóthom, ktorý tento rok triumfoval na Dudinskej päťdesiatke a splnil limit na olympiádu v Tokiu najlepším svetovým výkonom roka 3:41:15 h., čím sa zapísal do histórie podujatia.

Ing. Danica Rajčanová, Mesto Dudince

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot