Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Mesto Dudince finišuje s projektom Slnečná lúka

Projekt podporil rozvoj a zvýšenie atraktivity oblasti Novohrad - Hont.

Samospráva mesta Dudince v spolupráci s maďarskou obcou BÁNK v mesiaci november dokončuje projekt cezhraničnej spolupráce pod názvom „Udržateľný a virtuálny rozvoj turizmu v cezhraničnom regióne Novohrad – Hont“ (INTERREG VA SKHU), v ktorom sa mestu podarilo získať finančné zdroje vo výške 755 482 Eur.

Projekt podporil rozvoj a zvýšenie atraktivity oblasti Novohrad - Hont prostredníctvom ochrany, obnovy a rozvoja kultúrneho a prírodného dedičstva regiónu. Realizáciou projektu sa v Dudinciach podarilo vytvoriť kompaktný verejný priestor spájajúci obytnú zónu a kúpeľný areál na rozlohe 18 458 m ² . Súčasťou projektu bolo 6 stavebných objektov v rámci ktorých bola vybudovaná nová kúpeľná promenáda s atraktívnymi vodnými a výtvarnými prvkami. V blízkosti termálneho kúpaliska bolo osadené bronzové súsošie Víly Dudinky s chlapcom, ktorej námet vychádzal legendy o vzácnej liečivej vode, ktorou víla prinavrátila život synovi rímskeho vojvodcu Aquillea.

V blízkosti balneoterapie Krištáľ môžu návštevníci vidieť mozaiku slnečných hodín inštalovanú v chodníkovej dlažbe. V centrálnom území Slnečnej lúky bolo vybudované moderné javisko s parkovým mobiliárom, ktoré bude miestom kultúrnych a spoločenských podujatí. Vo večerných hodinách môžu diváci spozorovať na stene javiska hru tieňa a svetla v tieňovom divadle s motívom kvetov a motýľov. Zaujímavým prvkom v blízkosti javiska je zverokruh a pitná fontána vytesaná z prírodného ryolitu. Nové chodníky a kúpeľná promenáda je skrášlená výsadbou 2000 ks kríkov a kvitnúcich trvaliek v tvare vlnoviek, evokujúcich prúdenie vody. Slnečná lúka bude centrom zábavy a spoločenského života s pestrou ponukou herných a kultúrnych aktivít vo forme detského ihriska, spoločenských hier a vystúpení. Atraktívna prírodná scenéria obohatená o 63 ks nových stromov bude miestom pre posedenia a výtvarné inštalácie.

Projekt bol podporený marketingovými publikáciami a propagačným videom, ktoré zrealizovala spoločnosť M KREO Žilina v spolupráci solympijským víťazom v chôdzi z roku 2016 Matejom Tóthom, ktorý tento rok triumfoval na Dudinskej päťdesiatke a splnil limit na olympiádu v Tokiu najlepším svetovým výkonom roka 3:41:15 h., čím sa zapísal do histórie podujatia.

Ing. Danica Rajčanová, Mesto Dudince

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.

1 h
Projekt na Šancovej.

Investičná skupina Proxenta získala do portfólia developerský projekt v Bratislave v blízkosti bratislavskej Hlavnej stanice.

3 h

Potreba zmeny životného štýlu na zníženie environmentálneho dopadu rezonuje v rôznych spoločenských a komunitných kruhoch.

4 h