Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

MgA. Bartolomej Buráš ukončil svoju pozemskú púť

20. 11. 1951 Humenné - † 11. 02. 2021 Košice

MgA. Bartolomej Buráš
(20. 11. 1951 Humenné - † 11. 02. 2021 Košice)

11. februára tohto roku ukončil svoju pozemskú púť jeden z popredných predstaviteľov košického hudobného života, dirigent, riaditeľ košického konzervatória, hudobný pedagóg a folklorista Bartolomej Buráš.
Hudbe sa začal venovať prostredníctvom hry na akordeóne na Ľudovej škole umenia vo Vranove nad Topľou. Na košickom konzervatóriu študoval hru na fagote v triede Róberta Krajču (1968-73). Štúdiá na pražskej AMU absolvoval v dvoch odboroch - hra na fagote a dirigovanie.
Od roku 1979 pedagogicky pôsobil na Konzervatóriu v Košiciach - od roku 1991 ako zástupca riaditeľa školy a v rokoch1994 až 2019 bol vo funkcii riaditeľa školy. Na škole vyučoval istý čas hru na fagote, viedol symfonický a komorný orchester a sporadicky dirigoval aj akordeónový orchester. So spomínanými telesami koncertoval na Ukrajine, v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Fínsku, Grécku, Španielsku, Taliansku, Švédsku, Mexiku ako i ďalších krajinách. S akordeónovým a Brass orchestrom úspešne reprezentoval konzervatórium v Mexiku a Japonsku. Pôsobil aj ako zbormajster Košického speváckeho zboru učiteľov, Ženského komorného zboru učiteliek a Zboru sv. Cecílie a ako dirigent sa predstavil aj s orchestrom štátnej filharmónie Košice.
Autorsky sa podieľal na vydaní publikácie – výbere najobľúbenejších slovenských ľudových piesní V richtárovej studni, ktoré zostavil Michal Repovský (1995, 2001). Folklórnej činnosti, ktorá mu bola veľmi blízka sa venoval do poslednej chvíle aj ako dirigent mužskej folklórnej skupiny Košickí parobci.
Za svoju umeleckú činnosť získal mnohé ocenenia nielen na medzinárodných súťažiach s orchestrom, ale aj ocenenie primátora mesta Košice a v roku 2000 osobné ocenenie Fra angelico za prínos kresťanských hodnôt do umenia.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská pobočka spoločnosti Atos je skvelé miesto na prácu. Potvrdil to prieskum medzinárodnej organizácie Great Place to Work.

INZERCIA 1 h
5. ročník kurzu Technológia a konštrukcia v praxi - MTF STU a Schaeffler Skalica

Vysoká škola je pre študentov dobrým odrazovým mostíkom. A keď sa môžu zapojiť aj do programu, ich šance na uplatnenie sa vzrastú.

INZERCIA 13 h

Hocikde ich nekúpite.