Tehly POROTHERM - tradícia a súčasnosť v jednom

picture-1.gifPálená tehla ako stavebný materiál má za sebou niekoľko tisícročnú tradíciu. V posledných desaťročiach prešla revolučnými zmenami a na nepoznanie zmenila svoj vzhľad. Tieto zmeny boli vyvolané stále narastajúcimi požiadavkami na stavebné materiály. Išlo najmä o požiadavky:

• na urýchlenie azjednodušenie murovacích technológií (zväčšenie rozmerov tehál, znižovanie spotreby murovacej malty)
  • na úsporu energií na vykurovanie (zlepšovanie tepelnoizolačných vlastností tehál pre obvodové steny)

Základná myšlienka, ktorá stála pri zrode tohto stavebného materiálu, však zostala nezmenená - z dostupného materiálu (hlina) jednoduchým spôsobom (tvarovanie + vypaľovanie) vyrobiť stavebný materiál, ktorý v sebe v optimálnej kombinácii spája parametre dôležité z hľadiska bývania. Keby sme vedľa seba postavili „klasickú" plnú pálenú tehlu a, napríklad, veľkoformátový tehlový blok POROTHERM 44 P+D, rozdiel je evidentný. Vývoj však neznamenal odchod maloformátových tehál zo scény. Používajú sa naďalej a v čoraz väčšej miere na rôzne druhy režného muriva.

Pálené tehly POROTHERM z ponuky spoločnosti Wienerberger môžeme charakterizovať ako výsledok kombinácie tradičných materiálov a modernej technológie.

Tehlový dom postavený z tehál POROTHERM sa môže pochváliť optimálnou a vyváženou kombináciou parametrov, ktoré v sebe tehla spája:

Požiarna odolnosť: Tehla ako prírodný stavebný materiál, ktorý vzniká vypaľovaním, je odolná proti ohňu, a teda je zaradená do skupiny nehorľavých stavebných materiálov.

Pevnosť v tlaku: Napriek značnému vyľahčeniu tehly POROTHERM si zachovávajú aj požadované pevnosti v tlaku.

Tepelná izolácia: Obvodové steny z tehál POROTHERM sú zárukou vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností, ktoré sú dosiahnuté vďaka dvojnásobnému vyľahčeniu tehál formou špeciálneho dierovania a pórovitosti črepu.

Akumulácia tepla: Dobrá tepelná akumulácia tehlových stien zabraňuje náhlym teplotným výkyvom pri zmene vonkajšej teploty, ako aj rýchlemu vychladnutiu a nadmernému prehriatiu vnútri domu.

Zvuková izolácia: Steny a priečky z tehál majú výborné zvukovoizolačné vlastnosti vďaka svojej hmotnosti a konštrukcii. V sortimente nájdete aj špeciálne akustické tehly.

Vlhkostný režim: Vďaka prirodzenej, ale aj umelo vytvorenej pórovitosti črepu je prestup vodných pár cez tehlové murivo prakticky neobmedzený. Táto skutočnosť veľmi priaznivo ovplyvňuje vnútornú klímu v dome. V dôsledku nízkeho difúzneho odporu sa tehla veľmi rýchlo zbavuje vlhkosti, čím sa vytvárajú ideálne predpoklady na trvalé zachovanie výborných tepelnoizolačných vlastností tehlového muriva.

Tvarová stálosť: Všetky objemové (rozmerové) zmeny tehliarskych výrobkov prebehnú počas technológie výroby (sušenie, vypaľovanie). Preto tehly nie sú náchylné na zmeny tvaru vplyvom zmeny teplôt alebo vlhkosti.

Trvanlivosť: Hodnotu tehlových stavieb zvyšuje ich dlhá životnosť. Je nespočetné množstvo príkladov tehlových stavieb, ktoré už právom môžeme označiť ako historické a ktoré spoľahlivo slúžia svojmu účelu ešte dnes.

Vymenovali sme niekoľko najdôležitejších oblastí, v ktorých má pálená tehla výborné parametre. Okrem týchto by sme mohli hovoriť ďalej o jej prírodnom pôvode, ekológii, variabilite použitia, hospodárnosti tehlových stavieb a podobne. Môžeme preto bez zveličovania povedať, že tehla je naozaj všestranný stavebný materiál.

Viac informacii na www.wienerberger.sk

sirotinec.jpg

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.