Tehly POROTHERM - tradícia a súčasnosť v jednom

picture-1.gifPálená tehla ako stavebný materiál má za sebou niekoľko tisícročnú tradíciu. V posledných desaťročiach prešla revolučnými zmenami a na nepoznanie zmenila svoj vzhľad. Tieto zmeny boli vyvolané stále narastajúcimi požiadavkami na stavebné materiály. Išlo najmä o požiadavky:

• na urýchlenie azjednodušenie murovacích technológií (zväčšenie rozmerov tehál, znižovanie spotreby murovacej malty)
  • na úsporu energií na vykurovanie (zlepšovanie tepelnoizolačných vlastností tehál pre obvodové steny)

Základná myšlienka, ktorá stála pri zrode tohto stavebného materiálu, však zostala nezmenená - z dostupného materiálu (hlina) jednoduchým spôsobom (tvarovanie + vypaľovanie) vyrobiť stavebný materiál, ktorý v sebe v optimálnej kombinácii spája parametre dôležité z hľadiska bývania. Keby sme vedľa seba postavili „klasickú" plnú pálenú tehlu a, napríklad, veľkoformátový tehlový blok POROTHERM 44 P+D, rozdiel je evidentný. Vývoj však neznamenal odchod maloformátových tehál zo scény. Používajú sa naďalej a v čoraz väčšej miere na rôzne druhy režného muriva.

Pálené tehly POROTHERM z ponuky spoločnosti Wienerberger môžeme charakterizovať ako výsledok kombinácie tradičných materiálov a modernej technológie.

Tehlový dom postavený z tehál POROTHERM sa môže pochváliť optimálnou a vyváženou kombináciou parametrov, ktoré v sebe tehla spája:

Požiarna odolnosť: Tehla ako prírodný stavebný materiál, ktorý vzniká vypaľovaním, je odolná proti ohňu, a teda je zaradená do skupiny nehorľavých stavebných materiálov.

Pevnosť v tlaku: Napriek značnému vyľahčeniu tehly POROTHERM si zachovávajú aj požadované pevnosti v tlaku.

Tepelná izolácia: Obvodové steny z tehál POROTHERM sú zárukou vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností, ktoré sú dosiahnuté vďaka dvojnásobnému vyľahčeniu tehál formou špeciálneho dierovania a pórovitosti črepu.

Akumulácia tepla: Dobrá tepelná akumulácia tehlových stien zabraňuje náhlym teplotným výkyvom pri zmene vonkajšej teploty, ako aj rýchlemu vychladnutiu a nadmernému prehriatiu vnútri domu.

Zvuková izolácia: Steny a priečky z tehál majú výborné zvukovoizolačné vlastnosti vďaka svojej hmotnosti a konštrukcii. V sortimente nájdete aj špeciálne akustické tehly.

Vlhkostný režim: Vďaka prirodzenej, ale aj umelo vytvorenej pórovitosti črepu je prestup vodných pár cez tehlové murivo prakticky neobmedzený. Táto skutočnosť veľmi priaznivo ovplyvňuje vnútornú klímu v dome. V dôsledku nízkeho difúzneho odporu sa tehla veľmi rýchlo zbavuje vlhkosti, čím sa vytvárajú ideálne predpoklady na trvalé zachovanie výborných tepelnoizolačných vlastností tehlového muriva.

Tvarová stálosť: Všetky objemové (rozmerové) zmeny tehliarskych výrobkov prebehnú počas technológie výroby (sušenie, vypaľovanie). Preto tehly nie sú náchylné na zmeny tvaru vplyvom zmeny teplôt alebo vlhkosti.

Trvanlivosť: Hodnotu tehlových stavieb zvyšuje ich dlhá životnosť. Je nespočetné množstvo príkladov tehlových stavieb, ktoré už právom môžeme označiť ako historické a ktoré spoľahlivo slúžia svojmu účelu ešte dnes.

Vymenovali sme niekoľko najdôležitejších oblastí, v ktorých má pálená tehla výborné parametre. Okrem týchto by sme mohli hovoriť ďalej o jej prírodnom pôvode, ekológii, variabilite použitia, hospodárnosti tehlových stavieb a podobne. Môžeme preto bez zveličovania povedať, že tehla je naozaj všestranný stavebný materiál.

Viac informacii na www.wienerberger.sk

sirotinec.jpg

Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?

Investovať sa dá aj bez strachu.

S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku

V súčasnej hektickej dobe je čas vzácnou komoditou, ktorej nemáme nazvyš.

Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy

Škola získala unikátny prístroj.

Vyberáme správny názov firmy

Výber vhodného a správneho názvu firmy patrí medzi prvé kroky, pred založením s.r.o.