Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Bude nová vakcína proti pneumokokom dostupná pre všetky deti?

V marci tohto roku bola vo všetkých krajinách Európskej únie vrátane Slovenska zaregistrovaná nová pneumokoková vakcína na ochranu detí pred ochoreniami spôsobenými 10 typmi pneumokoka. Ide o tzv. invazívne, život ohrozujúce ochorenia (hlavne zápal mozgových blán a otrava krvi) a zápal stredného ucha. Aj vďaka inovatívnemu zloženiu má táto 10-valentná vakcína dokázanú doteraz najvyššiu účinnosť proti zápalom stredného ucha, ktoré spôsobuje práve pneumokok. Pneumokok je najčastejším vyvolávateľom hnisavého zápalu stredného ucha a nová vakcína môže pomôcť predísť vyše polovici týchto častých a veľmi bolestivých detských ochorení.

V týchto dňoch sa u nás v rámci schvaľovacích procesov rozhoduje o tom, či bude táto vakcína dostupná pre deti v rámci povinného očkovania, alebo či si rodičia v prípade záujmu o túto novú vakcínu budú musieť za ňu priplatiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné

Porsche ide vlastnou cestou. Dokazuje, že komfort a športová jazda sa nevylučujú, pričom nadšencov oslovuje aj ako plug-in hybrid.

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Dovážame nielen citrusy, ale aj zemiaky.

UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení

Vlastníkom AXA na Slovensku sa stala UNIQA. Pre klientov sa nič nemení. Ich úspory v dôchodkových fondoch budú v bezpečí .