Kladieme novú dlažbu: čo by ste mali vedieť

Kladenie novej dlažby je jednou z najbežnejších stavebných úprav v našich bytoch a domoch. Či už nahrádzate alebo prekrývate starú dlažbu, kladiete novú alebo sa len rozhodujete aký povrch do vašej predsiene či kúpeľne zvoliť, mali by ste mať k dispozícii základné znalosti. Tie vám pomôžu nielen pri správnom výbere materiálu, ale tiež vás ochránia pred drahým omylom.

Jedným z najčastejších problémov pri keramickej dlažbe býva jej odtieň. Keď kupujete dlažbu, musíte si uvedomiť, že sa jedná o výrobok z prírodného materiálu. Dlaždice nie je možné zakaždým dokonale reprodukovať a jednotlivé série dlaždíc rovnakého modelu sa môžu líšiť odtieňom. Preto vždy kupujeme dostatok dlaždíc naraz. Tak sa vyhneme riziku, že na konci prác nám bude nejaký ten meter štvorcový chýbať a pri opakovanom nákupe nedostaneme rovnaký odtieň. Rozmerový kaliber dlažby sa pri rôznych sériách takisto môže odlišovať.

kupelna_obklady

Ďalším faktorom sú skúsenosti. Pokiaľ nie ste profesionáli alebo naozaj skúsení domáci majstri, musíte rátať aj s určitým odpadom. Nepodarky pri rezaní, poškodené dlaždice pri neopatrnom zaobchádzaní – to všetko vás bude stáť niekoľko kusov dlažby navyše. Dokonca aj po skončení prác je dobré mať odloženú aspoň jednu škatuľu s dlažbou. Aj v hotovej kúpeľni môže pod podlahou či v stene prasknúť rúrka a vy budete musieť do hotovej dlažby zasiahnuť.

Pri nákupe dlažby rozhoduje aj miesto, kde chcete dlažbu klásť. Pokiaľ ide o vonkajšiu plochu, voľte mrazuvzdorné dlaždice. Za touto vlastnosťou sa skrýva znížená nasiakavosť dlažby vodou, ktorá potom dokáže lepšie znášať opakované zamŕzanie. Mrazuvzdorná dlažba však nie len záležitosťou vonkajších terás, ale patrí aj do uzatvorených priestorov, ktoré nie sú vždy vykurované. To môže byť napríklad garáž, chata a podobne.

obklady_ukazky

Ak už ste si dlažbu vybrali a nakúpili jej dostatočné množstvo, prichádza na rad stavebná chémia. Výber vhodného lepidla resp. lepiacej malty závisí okrem podmienok použitia (vnútorná, vonkajšia dlažba, obklad) od druhu dlažby, ako aj veľkosti dlaždíc. Technické normy rozdeľujú lepidlá do viacerých skupín podľa prídržnosti v ťahu, odolnosti voči zmene teploty a ďalších parametrov. Na trhu sú bežne dostupné lepidlá pre keramické obklady, lepidlá pre dlažby vrátane gresových dlažieb a lepidlá flexibilné. Podlahové kúrenie takisto ovplyvňuje voľbu lepidla. V každom prípade sa pred nákupom konkrétnej značky a typu poraďte s predajcom.

Jednou z firiem, ktorá kladie dôraz na široký výber obkladov, dlažby a stavebnej chémie sú aj  STAVEBNINY spol. s r.o. (HAYDEN)  z Topoľčian. Skúsený a ochotný personál vám pomôže s výberom vhodnej dlažby, lepiacej a škárovacej hmoty, pomôcok a chémie s ohľadom na vaše potreby a rozpočet. Záujemcovia môžu navštíviť ich predajňu na ulici Pod kalváriou 1. Pokiaľ práve plánujete nový obklad či dlažbu a potrebujete radu, stačí zavolať na tel. číslo 038/7629417. Pokiaľ dodržíte rady odborníkov, vyhnete sa zbytočným problémom a na konci vášho úsilia bude kvalitná dlažba, ktorá vydrží dlhé roky.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut