INZERCIA

Rozoznáte kvalitný olivový olej od nekvalitného?

Nie nadarmo sa olivový olej nazýva tekuté zlato. Jeho pozitívne účinky sú ospevované od dávnych čias. Ako však rozoznáte kvalitný olivový olej od nekvalitného?

Nie nadarmo sa olivový olej nazýva tekuté zlato. Jeho pozitívne účinky sú ospevované od dávnych čias. Ako však rozoznáte kvalitný olivový olej od nekvalitného? Mnohí z nás si myslia, že pomenovanie „extra panenský“ automaticky znamená „kvalitný“. Nie vždy je to pravda!

Ako spoznáte kvalitu?

Kvalitný olivový olej spoznáte podľa miery jeho kyslosti (acidity). Táto vlastnosť označuje množstvo mastných kyselín v oleji. Nízka kyslosť značí, že olej pochádza z kvalitných plodov a bol spracovaný vhodným a šetrným spôsobom. Ak je acidita uvedená na obale nižšia ako 0,8%, držíte v rukách kvalitný olivový olej. Mnohí ľudia sú presvedčení, že olivové oleje získané za studena sú nevhodné pre teplú kuchyňu. No takýto olivový olej sa nemusíte báť použiť v studenej ako aj v teplej kuchyni. V Stredomorí používajú extra panenský olivový olej aj pri varení, pečení a vyprážaní. Navyše je dostupný aj s rôznymi príchuťami, či už bazalky, byliniek, pomaranča, citrónu alebo cesnaku či kayenského korenia.

1.oleje ochutene+obrazky-r337_res.jpg

Je dôležitejšie zdravie alebo cena?

Na trhu akoby sa roztrhlo vrece s množstvom produktov, ktoré sa chvália prívlastkom „zdravé“. Možno ste sa aj vy prechádzali uličkami supermarketu s predsavzatím, že idete urobiť niečo dobré pre vaše zdravie. Starostlivo ste naložili do košíka okrem iného aj olivový olej. Ani vo sne vás však nenapadlo, že olivový olej, ktorý nakupujete, vôbec nemusí byť výhrou. Jednou z možností, ako priniesť viac zdravia a lahodnej chuti na váš stôl, je dobre si vybrať. „Na začiatku odporúčame investovať čas a hľadať naozaj kvalitné potraviny. Len prírodné produkty môžu byť skutočne kvalitné. Značka Carthage garden prináša na Slovensko 100% prírodné olivové oleje a zeleninové pochutiny zo stredomorskej kuchyne. Sú to produkty najvyššej kvality, ktoré sa  vyrábajú z prvotriednych ingrediencií bez použitia akýchkoľvek chemických látok.“ vysvetľuje riaditeľka spoločnosti Carthage garden, Lucia Voleková. „Pri lacnom olivovom oleji si s najväčšou pravdepodobnosťou kúpite zmes malého množstva olivového oleja s rastlinným olejom. Skutočne kvalitný olivový olej bude mať na etikete vždy uvedenú aciditu – kyslosť v %. Nespoliehajte sa na označenie "extra panenský" a čítajte etikety. Najkvalitnejšie, najvýživnejšie aj keď cenovo náročnejšie budú olivové oleje s aciditou ≤ 0,5%,“ dodáva Lucia Voleková.

Ako ho správne skladovať?

Olivový olej je dobré uchovávať pri izbovej teplote (18 -25 °C), podľa možnosti chránený pred svetlom na tmavšom mieste. Neodporúča sa jeho uskladnenie v chladničke, pretože extra panenský olej hustne po ochladení pod 7°C na emulziu a pri navrátení do normálnej teploty sa zmení na pôvodnú tekutú konzistenciu. Tieto zmeny nemajú vplyv na jeho kvalitu. Pri kúpe oleja voľte radšej menšie balenie a tmavé zelené fľaše, tmavé sklo znižuje priepustnosť svetla.

Olivový olej – elixír zdravia vhodný aj na omladenie pleti

Extra panenský olivový olej je perlou medzi olivovými olejmi a má nezameniteľnú chuť a vôňu. Ide o pravú šťavu z olív, úplne prírodný produkt, ktorý má zlatistú farbu. Je získavaný výhradne ručným oberaním a lisovaním za studena z prvého lisovania. Bežne sa používa do šalátov, polievok a verených jedál. Svojou vysokou kvalitou je vhodný na prípravu studených aj teplých pokrmov. Pochúťkou je aj chlieb jednoducho natretý olivovým olejom s trochou balzamikového octu.

Olivový olej je zdrojom energie pre telo. Prispieva k zníženiu hladiny „zlého“ cholesterolu (LDL) a k udržiavaniu hladiny „dobrého“ (HDL) cholesterolu. Napomáha k lepšiemu tráveniu. Pôsobí aj ako antioxidant , kedže má vysoký obsah vitamínu E. Vďaka mononasýteným tukom je aj prevenciou pred Alzheimerovou chorobou a inými degeneratívnymi chorobami.

Možno ste nevedeli, že olivový olej chráni a tonizuje pokožku, preto sa výborne hodí na prípravu pleťových masiek, krémov. Používa sa ako elixír mladosti na poškodené nechty, popraskané pery, vrásky pod očami či na dlhšie riasy. Pôsobí ako balzam na vlasy, ktoré sa po umytí budú krásne lesknúť.

Novinky zo Stredomoria

Magickú chuť jedla dosiahnete použitím surovín, s ktorými ste sa ešte pred pár rokmi stretávali len na dovolenkách. Novinky v tomto segmente pravidelne prináša na náš trh Carthage garden. Je to tradičná značka, ktorá sa zameriava na prvotriedne potraviny zdravej stredomorskej kuchyne. Milovníkom zdravého stravovania ako aj všetkým gurmánom prináša najkvalitnejšie olivové oleje a zeleninové produkty z Tuniska. Možete tak skúsiť údenú chuť harissy, neodolateľnú chuť sušených paradajok nakladaných v oleji alebo tradičné jedlá stredomorskej kuchyne ako sú sicílsky ratatouille alebo tuniský ratatouille.

2.carthage produkty-r507_res.jpg

Krájajte, experimentujte, servírujte jedlo s tým najväčším pôžitkom a so všetkými emóciami, ktoré vám život prinesie. Pretože milovať jedlo znamená milovať život.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Prihláste sa a vložte PR článok

Najčítanejšie tlačové správy


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Moskva alebo Petrohrad?

Nezameniteľná atmosféra a lákavé atrakcie. Ktoré mesto zláka na spoznávanie vás?

Tlačové správy

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Väčšina motoristov si nekupuje úplne nové autá, ale rozhodne sa pre lacnejšie, už jazdené vozidlá

Tlačové správy

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Krátko po otvorení formátu KOCKA mini v Prešove otvára slovenská investičná skupina M-MARKET obchodné centrum aj v Starej Ľubovni.

Tlačové správy

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu

HB Reavis, medzinárodný developer slovenského pôvodu, predstavuje svoj najnovší viacúčelový komplex Stanica Nivy na veľtrhu MAPIC.