Obľúbené banícke rajčiny úspešne v predaji už tretí rok

Rajčiny od hornonitrianskych baníkov sú zárukou najvyššej kvality, zbierajú sa až v 90-percentnej zrelosti a dopyt po nich rastie už tretí rok za sebou.

Banícke rajčiny sú už stabilná súčasť slovenského trhu

Spoločnosť AGRO GTV Nováky s.r.o., dcérska firma Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), a.s., v roku 2012 vyprodukovala v skleníku 800 ton rajčín. Tento rok predpokladajú úrodu v objeme až 1450 ton. Slovenská republika spotrebuje odhadom ročne 25 000 ton rajčín, pričom z tejto spotreby vyprodukuje len tretinu. Dopyt je taký enormný, že len počas sezóny sa v 4 vlastných predajňach AGRO Nováky predá 1 – 1,5 tony rajčín denne. Vedenie HBP, a.s., sa rozhodlo na základe dopytu investovať do ďalšieho nového skleníka s rozlohou 1,4 hektára a predpokladá vytvorenie až 15 pracovných miest, počas sezóny dokonca až 50 nových pracovných miest. Prvý skleník s rozlohou 1,5 hektára v súčasnosti zamestnáva 30 ľudí z regiónu. Výstavba bola zrealizovaná z vlastných úverových prostriedkov baní.

Ambiciózne projekty Hornonitrianskych baní víta aj premiér Róbert Fico

V januári tohto roku navštívil skleníky aj premiér SR Róbert Fico. Premiér pochválil aktivity Hornonitrianskych baní Prievidza, uvítal, že bane v súvislosti s ich zelenými projektmi uvažujú do budúcnosti. Podotkol, že človek by ani neveril, že jedným z najväčších producentov paradajok na Slovensku sú Hornonitrianske bane. Na hornú Nitru prišiel, aby sa stretol s vedením HBP.

V čom sú rajčiny od baníkov iné ? Najmä zdraviu prospešné !

Trojhektárový sklenený komplex ukrýva holandsko-izraelskú technológiu pestovania na základe hydropónie. Technológia pestovania je na báze hydroponického roztoku. Priesady sú vysadené do pestovateľských matracov z minerálnej vaty. Ide o takmer ekologické pestovanie, bez použitia chemických postrekov a pesticídov. Proti škodcom sú formou biologického boja nasadení predátori, ktorí ich požierajú. Rastliny napokon opeľujú čmeliaky. Novácke paradajky ľuďom chutia, o tom niet pochýb, zbierajú sa totiž až keď dozrejú, nie ako paradajky, ktoré často dozrievajú až v kamiónoch. Poctivé banícke rajčiny sú taktiež zásobárňou antioxidantov, podporujú vašu imunitu, poskytujú betakarotén ako prevenciu pred infekciami, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, lykopén v nich obsiahnutý je tiež prevenciou proti rakovine, majú málo kalórií, vďaka čomu sú ideálne pri chudnutí a napokon vďaka obsahu tyramínu zlepšujú náladu. Zakúpiť si ich môžete v Novákoch priamo pri skleníku, v Nitrianskych Sučanoch – časť Majer, v Bystričanoch a v Prievidzi na Šulekovej ulici.

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.

Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci

Tepelné rozvody na sídlisku v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci prejdú v najbližšom období významnou modernizáciou.

Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!

V atraktívnom dúbravskom projekte Čerešne living sa začala druhá fáza predaja bytov. S ňou súvisí niekoľko dôležitých noviniek!

Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili

Konečne si splníte svoje sny o plochom brušku a štíhlom páse vďaka novému systému založenom na zdravom chudnutí bez jojo efektu!