Poslanec Dobiaš si privyrobil takmer 1,5 mil. korún

V poslednom čase poslanec mestského zastupiteľstva Michal Dobiaš kritizuje všetko a všetkých. Kritizuje súčasné vedenie meste a hodnotí ho ako zlé. Nezainteresovaný by povedal, že je to v politike normálne, veď je v opozícii. Otázkou je, či nekritizuje aj z iných dôvodov. Podstatnou motiváciou jeho počínania môže byť fakt, že v tomto období už nie je rozpočet samosprávy pre neho zlatou baňou ako kedysi. A dobre vie, že pokiaľ tam bude primátorka Katarína Macháčková a terajšie vedenie, ani nebude. Mesto zbytočné poradenské služby platiť nebude. Ale poďme po poriadku.

Bral odmeny, ale za čo, nevieme

Na základe zmluvy uzatvorenej primátorom Bodnárom a Michalom Dobiašom, poberal poslanec so železnou pravidelnosťou už od roku 2003 do augusta 2009 vrátane, okrem poslaneckej odmeny aj ďalšie mesačné odmeny za poradenskú činnosť pre mestský úrad. Mal zabezpečovať koordinačné práce, poradenskú a spracovateľskú činnosť pri tvorbe projektov a pomoc v práci na sekretariáte. Všetky tieto činnosti pritom vykonávali odborní zamestnanci mestského úradu a zrejme nebolo potrebné využívať ešte aj služby poslanca Dobiaša. Okrem toho zmluva bola podpísaná bez akéhokoľvek transparentného výberu v rámci obstarávania.

Prievidza bola takmer pred bankrotom

Podklady, ktoré sa nachádzajú na mestskom úrade a na základe ktorých sa vyplácali peniaze poslancovi Dobiašovi, zvyčajne bližšie neuvádzajú, čo konkrétne v danom období pán poslanec robil. Podrobnejšia evidencia preberania výstupov jeho práce podľa mojich vedomostí neexistuje.

Nielen na Slovensku sa hovorí „dobrá rada nad zlato“ a dobrých odborníkov, poradcov a manažérov je skutočne v dnešnom konkurenciou tlačenom živote veľmi ťažko hľadať. Či pán poslanec poskytoval dobré rady, dobre koordinoval, projektoval a pomáhal v práci na sekretariáte, na to nech si odpovedia tí, pre ktorých práce vykonával.

Všeobecným faktom ale zostáva, že vývojom od roku 2003 do roku 2010 mesto Prievidza nárastom celkovej zadĺženosti dospelo takmer k bankrotu.

Príjem v dobrom aj v zlom

Ak to zhrniem, poslanec Dobiaš bral každý mesiac okrem poslaneckej odmeny ďalších 20 tisíc Sk. Celkovo si nedôveryhodným a hlavne pre mesto pravdepodobne zbytočným poradenstvom prilepšil celkom o niekoľko desiatok tisíc euro, resp. takmer 1,5 milióna korún.

V roku 2009, v predposlednom roku primátorovania ešte J. Bodnára, začala pre zlú finančnú situáciu šetriť aj Prievidza. Zamestnanci na mestskom úrade robili len 4 dni v týždni, krátil sa rozpočet mesta všade kde sa dal, dokonca sa pre šetrenie nekonali ani niektoré kultúrne podujatia. Zamestnanci mali znížené mzdy a finančná situácia základných a materských škôl sa zhoršovala. Je zaujímavé, že i napriek tomu sa na platbe za poradenstvo nešetrilo a odmeny boli poslancovi vyplácané aj naďalej až do augusta 2009.

Ak má poslanec zodpovednosť voči obyvateľom mesta, mal by takto zarobené peniaze vrátiť a mesto by ich využilo tam, kde najviac chýbajú: na nákup pomôcok do základných a materských škôl alebo na budovanie a opravu detských ihrísk. Tam nájdu oveľa zmysluplnejšie využitie a navyše urobia radosť deťom i rodičom.

JUDr. Ing. Ľuboš Maxina PhD.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.