Jaroslav Baška reaguje listom na poslanca TSK Mariána Michalca

J. Baška venuje plat poslanca NR SR rodinám, ktoré to potrebujú.

Jaroslav Baška, poslanec NR SR , Nám. A. Dubčeka 1, 812 80 Bratislava 1

V Bratislave, 17. február 2014

Vážený pán poslanec,

v úvode tohto listu mi dovoľte upozorniť Vás na §12, ods.1, písm.b) zákona č.302/2001 Z.z. o samosprávnych krajoch, podľa ktorého ste ako poslanec zastupiteľstva oprávnený interpelovať predsedu vo veciach týkajúcich sa výkonu jeho činnosti. Funkcia predsedu samosprávneho kraja neumožňuje žiadnu legislatívnu iniciatívu v parlamente. Vám ako dvojnásobnému poslancovi Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja by to malo byť dobre známe.

Podľa čl.13, ods.4 platného rokovacieho poriadku Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja ste povinný podať znenie Vašej interpelácie a požadované vysvetlenie písomne predsedajúcemu, resp. doručiť písomné znenie Vašej interpelácie zapisovateľke Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, čo ste do dnešného dňa neurobili, aj keď ste to verejne prisľúbili.

Napriek týmto nedostatkom z Vašej strany som sa rozhodol Vám odpovedať, nie však ako predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ale ako poslanec NR SR. Z písomného prepisu zvukového záznamu z rokovania Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja vyplýva, že ste ma ako poslanca NR SR, nie ako predsedu TSK, požiadali o predloženie novely ústavného zákona č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení ústavného zákona č. 545/2005 Z. z., ktorý by zmenil poberanie viacerých platov z viacerých verejných funkcií na poberanie len jedného platu a ostatné platy vyplývajúce z verejnej funkcie by sa použili na vyplácanie mzdy rodičov handicapovaných detí.

Téma viacerých verejných funkcií a viacerých platov v našej spoločnosti je stále živá a pokiaľ nedôjde k názorovému konsenzu naprieč celým politickým spektrom, ktorý vyústi do spoločného legislatívneho návrhu a postupu, rozhodol som sa celý môj plat poslanca NR SR vrátane paušálnych náhrad vo výške 3079,- EUR/mesiac (v čistom) venovať na charitu – finančne podporiť zdravotne postihnutých a sociálne slabších občanov v Trenčianskom kraji.

Pán poslanec, pevne verím, že som Vás týmto krokom inšpiroval a že podobne ako ja, sa aj Vy vzdáte vyššieho platu, nakoľko poberáte dva platy z verejných funkcií - jednak ako primátor a tiež ako poslanec Zastupiteľstva TSK. Pripomínam, že Váš primátorský plat vo výške 3500,- EUR/mesiac je vyšší ako plat predsedu hociktorého samosprávneho kraja.

Chcem Vás zároveň požiadať, aby ste mi poslali kontakty na rodiny so zdravotne postihnutými deťmi v meste Púchov a okolí, ktorým môžem osobne finančne pomôcť z môjho poslaneckého platu venovaného na charitu v Trenčianskom kraji.

Pevne verím, že môjmu listu budete venovať minimálne takú mediálnu pozornosť a priestor, ako Vašej výzve predložiť novelu ústavného zákona o jednom plate z viacerých verejných funkcií a tento list zverejníte vo “Vašich” púchovských médiách.

S pozdravom,

Jaroslav Baška

Marián Michalec

poslanec Z TSK

Štefánikova 828/10

020 01 Púchov

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.