Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Jaroslav Baška reaguje listom na poslanca TSK Mariána Michalca

J. Baška venuje plat poslanca NR SR rodinám, ktoré to potrebujú.

Jaroslav Baška, poslanec NR SR , Nám. A. Dubčeka 1, 812 80 Bratislava 1

V Bratislave, 17. február 2014

Vážený pán poslanec,

v úvode tohto listu mi dovoľte upozorniť Vás na §12, ods.1, písm.b) zákona č.302/2001 Z.z. o samosprávnych krajoch, podľa ktorého ste ako poslanec zastupiteľstva oprávnený interpelovať predsedu vo veciach týkajúcich sa výkonu jeho činnosti. Funkcia predsedu samosprávneho kraja neumožňuje žiadnu legislatívnu iniciatívu v parlamente. Vám ako dvojnásobnému poslancovi Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja by to malo byť dobre známe.

Podľa čl.13, ods.4 platného rokovacieho poriadku Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja ste povinný podať znenie Vašej interpelácie a požadované vysvetlenie písomne predsedajúcemu, resp. doručiť písomné znenie Vašej interpelácie zapisovateľke Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, čo ste do dnešného dňa neurobili, aj keď ste to verejne prisľúbili.

Napriek týmto nedostatkom z Vašej strany som sa rozhodol Vám odpovedať, nie však ako predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ale ako poslanec NR SR. Z písomného prepisu zvukového záznamu z rokovania Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja vyplýva, že ste ma ako poslanca NR SR, nie ako predsedu TSK, požiadali o predloženie novely ústavného zákona č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení ústavného zákona č. 545/2005 Z. z., ktorý by zmenil poberanie viacerých platov z viacerých verejných funkcií na poberanie len jedného platu a ostatné platy vyplývajúce z verejnej funkcie by sa použili na vyplácanie mzdy rodičov handicapovaných detí.

Téma viacerých verejných funkcií a viacerých platov v našej spoločnosti je stále živá a pokiaľ nedôjde k názorovému konsenzu naprieč celým politickým spektrom, ktorý vyústi do spoločného legislatívneho návrhu a postupu, rozhodol som sa celý môj plat poslanca NR SR vrátane paušálnych náhrad vo výške 3079,- EUR/mesiac (v čistom) venovať na charitu – finančne podporiť zdravotne postihnutých a sociálne slabších občanov v Trenčianskom kraji.

Pán poslanec, pevne verím, že som Vás týmto krokom inšpiroval a že podobne ako ja, sa aj Vy vzdáte vyššieho platu, nakoľko poberáte dva platy z verejných funkcií - jednak ako primátor a tiež ako poslanec Zastupiteľstva TSK. Pripomínam, že Váš primátorský plat vo výške 3500,- EUR/mesiac je vyšší ako plat predsedu hociktorého samosprávneho kraja.

Chcem Vás zároveň požiadať, aby ste mi poslali kontakty na rodiny so zdravotne postihnutými deťmi v meste Púchov a okolí, ktorým môžem osobne finančne pomôcť z môjho poslaneckého platu venovaného na charitu v Trenčianskom kraji.

Pevne verím, že môjmu listu budete venovať minimálne takú mediálnu pozornosť a priestor, ako Vašej výzve predložiť novelu ústavného zákona o jednom plate z viacerých verejných funkcií a tento list zverejníte vo “Vašich” púchovských médiách.

S pozdravom,

Jaroslav Baška

Marián Michalec

poslanec Z TSK

Štefánikova 828/10

020 01 Púchov

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line