BSK: Pavol Frešo odovzdal učiteľom byty

Bratislavský samosprávny kraj spustil testovací projekt učiteľských bytov.

Bratislavský samosprávny kraj spustil testovací projekt učiteľských bytov. Zo štyroch internátnych izieb na internáte SOŠA J. Jonáša v bratislavskej Dúbravke vybudoval úrad BSK 2 dvojizbové učiteľské byty, ktoré na Deň učiteľov odovzdal novým nájomníkom župan Pavol Frešo.

„My rozumieme tomu, že v Bratislave sú, v pomere oproti zvyšku Slovenska, vzhľadom na vysoké životné náklady nízke učiteľské mzdy,“ vysvetlil iniciatívu kraja pomôcť učiteľom s bývaním župan Pavol Frešo.

Autorom a koordinátorom projektu „Učiteľské byty“ je Mgr. Peter Húska. Projekt má za cieľ pomôcť učiteľom v ich zložitej finančnej situácii a motivovať tých, čo ešte za katedrou ostali, aby ostali svojmu povolaniu verní aj naďalej. V internáte na Saratovskej ulici je pre mladé učiteľské rodiny vyčlenené celé jedno poschodie, kde postupne budú pribúdať plnohodnotné byty. Náklady na vybudovanie jedného bytu sú cca. 15 000 EUR.

Od 28. marca majú teda prvé dve učiteľské rodiny z Bratislavy novú strechu nad hlavou. Byty majú na 49 metroch štvorcových dve izby, kúpeľňu a aj vybavenú kuchyňu. Výška nájmu, vrátane energií je necelých 220 EUR, konkrétne 219,60EUR.

Na BSK bolo podaných 8 žiadostí od mladých učiteľov aj nepedagogických pracovníkov. Výber nájomníkov je transparentný a na základe vopred určených kritérií. Učitelia však stále môžu na svoje bývanie využívať aj už existujúce zariadenia. V minulom školskom roku bolo v krajských internátoch ubytovaných 90 pedagogických a 38 nepedagogických zamestnancov zo škôl spadajúcich pod zriaďovateľskú pôsobnosť kraja.

Najviac finančných prostriedkov, viac ako 44 miliónov EUR, má v tohtoročnom rozpočte Bratislavský samosprávny kraj vyčlenených pre oblasť vzdelávania. Navýšenie tohto rozpočtu, oproti minulým rokom, zahŕňa aj dodatočne pridelené finančné prostriedky pre školstvo na pokrytie zvýšených tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva o 5% a zvýšenie platov pre nepedagogických zamestnancov regionálneho školstva o 16 EUR.

Podpora celoživotného vzdelávania je jednou z priorít bratislavskej župy. Na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK vznikli už tri centrá odborného vzdelávania a prípravy.

ucit-byty-3-r580_res.jpg

ucit-byty-2-r521_res.jpg

ucit-byty-1-r720_res.jpg

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.