Máte po päťdesiatke. Poznáte svoje práva?

Alarmujúce je, že až štvrtinu nezamestnaných na Slovensku tvoria ľudia vo veku nad 50 rokov. Pritom 50-nici a 60-nici sú stále plní sily, sú zárukou kontinuity a ak dostanú príležitosť sú pre spoločnosť mimoriadne cenní. Na úrovni Európskej únie, do ktorej sme pred desiatimi rokmi vstúpili, dlhodobo pracujeme na opatreniach, ktoré majú zabrániť znevýhodňovaniu ľudí v členských krajinách.

Nepatria do starého železa

K najaktuálnejším predpisom v tejto oblasti patrí smernica, ktorú Európsky parlament schválil v apríli minulého roka. Zakazuje diskrimináciu z dôvodu veku (a ďalších dôvodov) v oblasti prístupu k tovarom a službám, sociálnemu zabezpečeniu a vzdelávaniu. Hlasoval za ňu aj slovenský europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan, člen poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany: „Slováci po 50ke nemôžu byť Európanmi druhej kategórie. Musíme im vytvárať podmienky, aby spoločnosť mohla čerpať z ich skúseností pre spoločný rozvoj. Brusel už dávno pochopil, že ľudia v tomto veku v žiadnom prípade nepatria do starého železa.“

Nové miesta vďaka eurofondom

Vďaka eurofondom sa v uplynulom roku niekoľko tisíc nezamestnaných Slovákov nad 50 rokov zamestnalo na novovytvorených pracovných miestach a ďalšie tisíce sa rekvalifikovali. „Som rád, že prijímame opatrenia, ktoré pomáhajú členským štátom v zamestnávaní tejto skupiny ľudí“, dodáva Eduard Kukan. Aj v tomto smere bude mať nový Európsky parlament, ktorého nové zloženie určia voľby 24. mája, pred sebou mnohé výzvy. Môže nadviazať na rozbehnuté projekty a odštartovať nové, ktoré by úplne odstránili diskrimináciu starších ľudí v pracovnom procese.

Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?

Lepší výber odletu, ubytovania aj vychytených termínov a cenový bonus.

Pivovarníci rozdeľujú peniaze

Rozhodnite, komu pôjde tisíc eur.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.