Máte po päťdesiatke. Poznáte svoje práva?

Alarmujúce je, že až štvrtinu nezamestnaných na Slovensku tvoria ľudia vo veku nad 50 rokov. Pritom 50-nici a 60-nici sú stále plní sily, sú zárukou kontinuity a ak dostanú príležitosť sú pre spoločnosť mimoriadne cenní. Na úrovni Európskej únie, do ktorej sme pred desiatimi rokmi vstúpili, dlhodobo pracujeme na opatreniach, ktoré majú zabrániť znevýhodňovaniu ľudí v členských krajinách.

Nepatria do starého železa

K najaktuálnejším predpisom v tejto oblasti patrí smernica, ktorú Európsky parlament schválil v apríli minulého roka. Zakazuje diskrimináciu z dôvodu veku (a ďalších dôvodov) v oblasti prístupu k tovarom a službám, sociálnemu zabezpečeniu a vzdelávaniu. Hlasoval za ňu aj slovenský europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan, člen poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany: „Slováci po 50ke nemôžu byť Európanmi druhej kategórie. Musíme im vytvárať podmienky, aby spoločnosť mohla čerpať z ich skúseností pre spoločný rozvoj. Brusel už dávno pochopil, že ľudia v tomto veku v žiadnom prípade nepatria do starého železa.“

Nové miesta vďaka eurofondom

Vďaka eurofondom sa v uplynulom roku niekoľko tisíc nezamestnaných Slovákov nad 50 rokov zamestnalo na novovytvorených pracovných miestach a ďalšie tisíce sa rekvalifikovali. „Som rád, že prijímame opatrenia, ktoré pomáhajú členským štátom v zamestnávaní tejto skupiny ľudí“, dodáva Eduard Kukan. Aj v tomto smere bude mať nový Európsky parlament, ktorého nové zloženie určia voľby 24. mája, pred sebou mnohé výzvy. Môže nadviazať na rozbehnuté projekty a odštartovať nové, ktoré by úplne odstránili diskrimináciu starších ľudí v pracovnom procese.

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch