Máte po päťdesiatke. Poznáte svoje práva?

Alarmujúce je, že až štvrtinu nezamestnaných na Slovensku tvoria ľudia vo veku nad 50 rokov. Pritom 50-nici a 60-nici sú stále plní sily, sú zárukou kontinuity a ak dostanú príležitosť sú pre spoločnosť mimoriadne cenní. Na úrovni Európskej únie, do ktorej sme pred desiatimi rokmi vstúpili, dlhodobo pracujeme na opatreniach, ktoré majú zabrániť znevýhodňovaniu ľudí v členských krajinách.

Nepatria do starého železa

K najaktuálnejším predpisom v tejto oblasti patrí smernica, ktorú Európsky parlament schválil v apríli minulého roka. Zakazuje diskrimináciu z dôvodu veku (a ďalších dôvodov) v oblasti prístupu k tovarom a službám, sociálnemu zabezpečeniu a vzdelávaniu. Hlasoval za ňu aj slovenský europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan, člen poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany: „Slováci po 50ke nemôžu byť Európanmi druhej kategórie. Musíme im vytvárať podmienky, aby spoločnosť mohla čerpať z ich skúseností pre spoločný rozvoj. Brusel už dávno pochopil, že ľudia v tomto veku v žiadnom prípade nepatria do starého železa.“

Nové miesta vďaka eurofondom

Vďaka eurofondom sa v uplynulom roku niekoľko tisíc nezamestnaných Slovákov nad 50 rokov zamestnalo na novovytvorených pracovných miestach a ďalšie tisíce sa rekvalifikovali. „Som rád, že prijímame opatrenia, ktoré pomáhajú členským štátom v zamestnávaní tejto skupiny ľudí“, dodáva Eduard Kukan. Aj v tomto smere bude mať nový Európsky parlament, ktorého nové zloženie určia voľby 24. mája, pred sebou mnohé výzvy. Môže nadviazať na rozbehnuté projekty a odštartovať nové, ktoré by úplne odstránili diskrimináciu starších ľudí v pracovnom procese.

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov

NBS vydala nariadenie, ktoré upravuje poskytovanie hypoték nad 90 % a 80 % hodnoty zabezpečenia. Platiť začína 1. 7. 2018.

Všetko, čo rodiny milujú

Ponuka rodinných dovoleniek v Burgenlande

Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek

Vláda chce od ľudí zinkasovať 60 miliónov navyše.

Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín

V Bratislave včera predstavili novú automatizovanú separačnú linku, ktorá využíva celosvetovo najvyspelejšie technológie.