Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Register zdravotníctva BSK ocenili za komplexnosť a efektívnosť

Bratislavský kraj zaviedol Register zdravotníctva a humánnej farmácie, kde nájde občan po prvýkrát komplexné informácie o všetkých poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Bratislavský kraj zaviedol Register zdravotníctva a humánnej farmácie, kde nájde občan po prvýkrát komplexné informácie o všetkých poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Nájde tu tiež informácie o ordinačných hodinách, vymedzených obvodoch či rozpis služieb LSPP. Register je efektívny ako pre lekárov tak aj pre verejnosť, eliminuje byrokraciu a šetrí čas. Aj to je dôvod, pre ktorý získal Cenu ITAPA v kategórii Zlepšovanie procesov.

„Register výrazne urýchli komunikáciu medzi lekármi, úradom a verejnosťou. Zásadne skráti čas vybavovania, zefektívni procesy a odstráni byrokraciu. To bolo cieľom projektu a Cena ITAPA len dokazuje, že sa nám tento cieľ podarilo dosiahnuť,“ povedal župan Pavol Frešo na margo ocenenia.

Register zdravotníctva a humánnej farmácie je systémová, prehľadná a najmä komplexná aplikácia, ktorú aktívne využívajú lekári, priniesla hlavne jednoduché vyhľadávanie informácií, podrobné štatistiky, automatizáciu a zjednodušila schvaľovacie procesy. Využíva sa aj na sumarizáciu hlásení o spotrebe omamných a psychotropných látok. V systéme sú evidované aj podnety a sťažnosti, ktoré pomáhajú zamestnancom odboru zdravotníctva pri kontrolnej činnosti a riešení podnetov občanov. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu cez Register nahlasovať neprítomnosť, môžu si dať schváliť ordinačné hodiny či rozpisy služieb Lekárskej služby prvej pomoci. Občania tu nájdu informácie o lekárňach a zdravotníckych zariadeniach, o dovolenkách a zastupovaní ako aj o pohotovostiach, zdravotníckych obvodoch či poplatkoch za prednostné ošetrenie. Informácie je možné nájsť na stránke www.otvorenalekaren.sk alebo www.e-vuc.sk.

Bratislavský kraj spustil Register vlani v septembri, kedy sa začala vykonávať prvá registrácia všetkých zariadení na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Prvá elektronická komunikácia (podávanie elektronických žiadostí o schválenie ordinačných hodín) medzi lekármi a Úradom BSK sa začala vo februári 2014. Systém dnes aktívne využívajú Bratislavský, Trenčiansky a Žilinský kraj, takmer 800 lekární a viac ako 6600 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné

Porsche ide vlastnou cestou. Dokazuje, že komfort a športová jazda sa nevylučujú, pričom nadšencov oslovuje aj ako plug-in hybrid.

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Dovážame nielen citrusy, ale aj zemiaky.

UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení

Vlastníkom AXA na Slovensku sa stala UNIQA. Pre klientov sa nič nemení. Ich úspory v dôchodkových fondoch budú v bezpečí .