VÚEZ, a. s. oslavuje 40 rokov od založenia

Spoločnosť VÚEZ, a. s., sa za štyridsať rokov svojej existencie dopracovala do veku skutočnej zrelosti a je pripravená šíriť svoje dobré meno aj v ďalších rokoch.

Spoločnosť VÚEZ, a. s., je tu už štyridsať rokov. V živote človeka sa tento vek zvykne označovať aj ako „najlepšie roky“. V živote firiem je to v dnešných časoch úctyhodná doba. Doba, ktorá predstavuje získanie veľkého rozsahu poznatkov a skúseností. S hrdosťou môžeme konštatovať, že spoločnosť VÚEZ, a. s., sa za štyridsať rokov svojej existencie dopracovala do veku skutočnej zrelosti a je pripravená šíriť svoje dobré meno aj v ďalších rokoch.

Krátko k histórii VÚEZ, a. s.1x1-r151_res.jpg

Spoločnosť bola založená 1. júla 1974 ako Výskumný ústav energetických výmenníkov tepla v národnom podniku Slovenské energetické strojárne S. M. Kirova, Tlmače. Výskumný ústav ako nesamostatné pracovisko v rámci SES plnil funkciu rozvojového strediska v oblasti parných kotlov a výmenníkov tepla aj pre jadrové elektrárne. Krátko po svojom vzniku sa 1. mája 1975 stal súčasťou novovznikajúceho Výskumného ústavu Závodov energetického strojárenstva (VÚZES) a zároveň súčasťou výrobno-hospodárskej jednotky Závodov energetického strojárenstva, Brno. Stále väčšia koncentrácia a integrácia výrobcov energetických zariadení viedla v roku 1979 k pridruženiu VHJ ZES vrátane VÚZES k oborovému podniku ŠKODA. Vznikom koncernu ŠKODA bola dňom 1. januára 1981 z VÚZES vytvorená koncernová účelová organizácia Výskumný ústav energetických zariadení, Brno, so samostatným pracoviskom v Tlmačoch. Dňa 1. januára 1983 bol z pracoviska v Tlmačoch vyčlenený výskum technológie a metalurgie a pridružený späť k SES, Tlmače.

Po spoločenských a politických zmenách koncom 80. rokov minulého storočia sa 1. októbra 1990 tlmačské pracovisko osamostatnilo od štátneho podniku VÚEZ, Brno, a názov sa zmenil na Ústav vývoja energetických zariadení, štátny podnik. Rozhodnutím ministra hospodárstva SR č. 32/1990 zo dňa 15. novembra 1990 sa s účinnosťou od 1. decembra 1990 zmenila zakladacia listina štátneho podniku ÚVEZ na Výskumný ústav energetických zariadení (VÚEZ), štátny podnik, Tlmače.

V roku 1993 bola zamestnancami štátneho podniku VÚEZ za účelom jeho privatizácie založená spoločnosť VEZ, spol. s r.o., Levice.

Zmluvou s Fondom národného majetku SR o predaji štátneho podniku bol VÚEZ dňa 27. februíra 1996 privatizovaný spoločnosťou VEZ, spol. s r.o. Následne sa VEZ, spol. s r.o., Levice, pretransformovala na Výskumný ústav energetických zariadení, spol. s r.o. Dňa 30. septembra 1996 došlo k zmene VÚEZ, spol. s r.o., na VÚEZ, a. s. Tento stav pretrváva dodnes. VÚEZ, a. s., vlastnia zamestnanci, resp. bývalí zamestnanci spoločnosti a ich dedičia.

Zameranie spoločnosti

Hlavným poslaním výskumného pracoviska od jeho vzniku bol výskum a vývoj v odbore parných kotlov. Pracovisko sa podieľalo na riešení projektov parných kotlov veľkých výkonov 200, 300, 600 a 1000 MW pre základné zaťaženie i pološpičkovú prevádzku. V oblasti kondenzácie a regenerácie sa spoločnosť zamerala na výskum a vývoj perspektívneho typu vysokotlakového ohrievača na základe optimalizačných výpočtov.

V odbore jadrovej energetiky bola riešená problematika komponentov bezpečnostného systému, separátorov – prihrievačov pary a parných generátorov pre jadrové elektrárne s rýchlymi reaktormi chladenými sodíkom.

V oblasti bezpečnostných systémov JE VVER 440 a 1000 boli rozpracované také projekty, ako systém ochrannej obálky, sprchový systém, barbotážny systém a metodika skúšok hermetických priestorov pre rôzne vyhotovenia ochrannej obálky jadrových elektrární.

Koncom 80. rokov nastal útlm v zadávaní štátnych a rezortných úloh a aj firma SES obmedzila zadávanie úloh technického rozvoja. Aby sa využili kapacity spoločnosti, hľadal si VÚEZ vhodných partnerov a svoju činnosť orientoval do oblasti zvyšovania technickej bezpečnosti jadrových elektrární. Táto oblasť sa v priebehu ďalších rokov ukázala ako rozhodujúca aj z hľadiska komerčného. Spoločnosť VÚEZ, a. s., sa stala významným dodávateľom pri realizácii investičných projektov a projektov zvyšovania technickej bezpečnosti v oblasti energetiky a priemyslu v Slovenskej republike aj v zahraničí. Tento trend zamerania spoločnosti pretrváva aj v súčasnosti.

Významní zákazníci

V rámci uplynulých štyridsiatich rokov spolupracovala firma VÚEZ, a. s., s mnohými domácimi aj zahraničnými firmami, inštitúciami či štátnymi orgánmi.

V súčasnosti patria k významným zákazníkom spoločnosti v Slovenskej republike Slovenské elektrárne, a. s., člen skupiny Enel, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a .s., VUJE, a. s., Úrad jadrového dozoru SR, Vodohospodárska výstavba, š. p., Inžinierske stavby, a. s., PPA Controll, a. s., ZSNP, a. s., a ďalší.

V zahraničí patrí VÚEZ, a. s., k dodávateľom jadrových elektrární Dukovany a Temelín v Českej republike, Paks v Maďarsku, Rovno v Ukrajine, Kola a Novovoronež v Rusku, Metsamor v Arménsku. Ďalej VÚEZ, a. s., spolupracuje s firmami IRSN a Bertin Technologies z Francúzska, ŠKODA JS a ÚJV Řež z ČR, Iberdrola a Empresarios Agrupados zo Španielska, Alion Science and Technology Corporation z USA a s ďalšími.

VÚEZ, a. s., je v súčasnosti riešiteľom projektov spolufinancovaných zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Plány do budúcnosti

VÚEZ, a. s., sa chce aj v budúcnosti významne podieľať na zvyšovaní bezpečnosti, prevádzkovej spoľahlivosti, efektívnosti a na zlepšovaní ekologických parametrov technologických zariadení a stavebných objektov s dôrazom na energetické zariadenia.

2x-r687_res.jpg

3x-r343_res.jpg

4x-r684_res.jpg

5x-r672_res.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 430
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 549
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 11 249
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 031
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 778
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 569
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 073
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 193
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 14 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 14 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu