Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Vybehnite na bežky - prechod Javorníckou magistrálou

Priaznivci bežkovania sa dočkali, 4. ročník prechodu Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou sa uskutoční 14. februára so štartom o 9:00 hod.

Priaznivci bežkovania sa dočkali, 4. ročník prechodu Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou sa uskutoční 14. 2. 2015 so štartom o 9:00 hod. Výdatná snehová nádielka sa postarala o pravú zimnú atmosféru, na ktorú všetci netrpezlivo čakali a po ročnej prestávke si účastníci prechodu budú môcť užiť upravenú trasu z Melocíka na Kasárne. Od 8:00 hod sa hostinec Melocík premení na registračnú základňu všetkých bežkárov, ktorých privíta Heligónka Kysúc. Sestry Evka a Lenka Bacmaňákové spustia svoju hru na heligónkach a zahrejú nedočkavých bežkárov, medzi ktorými nebude chýbať žilinský župan Juraj Blanár. Ani on si nenechá ujsť majestátne Javorníky a na štart sa postaví s ostatnými účastníkmi prechodu, pre ktorých Žilinský kraj zabezpečil bezplatnú autobusovú dopravu. Autobus zo Žiliny (Májová ulica, autobusová stanica smerom od Štefánikovej) vyrazí 7:15 hod. a autobus z Kysuckého Nového Mesta odíde z autobusovej stanice 6:45 hod. so zastávkou v Čadci (autobusová stanica) 7:15 hod. Pre cestu späť je opäť možné využiť autobusy, ktoré odídu z Melocíka o 14:30 hod.

Bežkársku trasu Javorníckej magistrály sa podarilo Žilinskému kraju spojazdniť už pred tromi rokmi (2012), vďaka čomu ju dnes využívajú bežeckí lyžiari nielen z okolitých Kysúc a Horného Považia, ale aj z celého Slovenska a susednej Českej republiky. „Týmto projektom vytvorila Žilinská župa pilotnú aktivitu na rozvoj zimného lyžiarskeho bežeckého športu v pohorí Javorníkov na strojovo upravovaných tratiach. Dĺžka trasy je 54 kilometrov a vďaka tohtoročným novinkám, ako je GPS zariadenie alebo webkamera, si bežkári môžu skontrolovať zjazdnosť snehovej stopy a pozrieť si zábery priamo z trasy ešte predtým, ako sa na bežky rozhodnú vyraziť,“ spresnil predseda ŽSK Juraj Blanár. Župa sa snaží stále zlepšovať podmienky pre nadšencov tohto zimného športu a prinášať im čerstvé a aktuálne informácie. Okrem online noviniek pribúdajú aj informačné body na trase, ktoré poskytujú údaje o dianí na Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrále.

Po minuloročnej suchej zime sa snehové podmienky zlepšili a od januára si tak vychutnávame kvalitnú sezónu, čím sa nám darí prilákať do našej krásnej prírody športovcov a turistov. „Atraktívnym prechodom magistrálou sa snažíme ukázať, aké bohaté možnosti náš kraj prináša a spríjemniť zimné obdobie všetkým milovníkom bežkovania,“ dodal župan.

m-kreozsk-tp530102024zilina-od-92-tyzden-r189_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.