Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Vybehnite na bežky - prechod Javorníckou magistrálou

Priaznivci bežkovania sa dočkali, 4. ročník prechodu Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou sa uskutoční 14. februára so štartom o 9:00 hod.

Priaznivci bežkovania sa dočkali, 4. ročník prechodu Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou sa uskutoční 14. 2. 2015 so štartom o 9:00 hod. Výdatná snehová nádielka sa postarala o pravú zimnú atmosféru, na ktorú všetci netrpezlivo čakali a po ročnej prestávke si účastníci prechodu budú môcť užiť upravenú trasu z Melocíka na Kasárne. Od 8:00 hod sa hostinec Melocík premení na registračnú základňu všetkých bežkárov, ktorých privíta Heligónka Kysúc. Sestry Evka a Lenka Bacmaňákové spustia svoju hru na heligónkach a zahrejú nedočkavých bežkárov, medzi ktorými nebude chýbať žilinský župan Juraj Blanár. Ani on si nenechá ujsť majestátne Javorníky a na štart sa postaví s ostatnými účastníkmi prechodu, pre ktorých Žilinský kraj zabezpečil bezplatnú autobusovú dopravu. Autobus zo Žiliny (Májová ulica, autobusová stanica smerom od Štefánikovej) vyrazí 7:15 hod. a autobus z Kysuckého Nového Mesta odíde z autobusovej stanice 6:45 hod. so zastávkou v Čadci (autobusová stanica) 7:15 hod. Pre cestu späť je opäť možné využiť autobusy, ktoré odídu z Melocíka o 14:30 hod.

Bežkársku trasu Javorníckej magistrály sa podarilo Žilinskému kraju spojazdniť už pred tromi rokmi (2012), vďaka čomu ju dnes využívajú bežeckí lyžiari nielen z okolitých Kysúc a Horného Považia, ale aj z celého Slovenska a susednej Českej republiky. „Týmto projektom vytvorila Žilinská župa pilotnú aktivitu na rozvoj zimného lyžiarskeho bežeckého športu v pohorí Javorníkov na strojovo upravovaných tratiach. Dĺžka trasy je 54 kilometrov a vďaka tohtoročným novinkám, ako je GPS zariadenie alebo webkamera, si bežkári môžu skontrolovať zjazdnosť snehovej stopy a pozrieť si zábery priamo z trasy ešte predtým, ako sa na bežky rozhodnú vyraziť,“ spresnil predseda ŽSK Juraj Blanár. Župa sa snaží stále zlepšovať podmienky pre nadšencov tohto zimného športu a prinášať im čerstvé a aktuálne informácie. Okrem online noviniek pribúdajú aj informačné body na trase, ktoré poskytujú údaje o dianí na Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrále.

Po minuloročnej suchej zime sa snehové podmienky zlepšili a od januára si tak vychutnávame kvalitnú sezónu, čím sa nám darí prilákať do našej krásnej prírody športovcov a turistov. „Atraktívnym prechodom magistrálou sa snažíme ukázať, aké bohaté možnosti náš kraj prináša a spríjemniť zimné obdobie všetkým milovníkom bežkovania,“ dodal župan.

m-kreozsk-tp530102024zilina-od-92-tyzden-r189_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot