10 rád ako sa nedať oklamať pri nákupe matracov!

Spánok je veľmi dôležitou súčasťou nášho života a tento fakt si veľmi dobre uvedomujú aj výrobcovia matracov. Tu je 10 dôležitých rád, ako sa pri nákupe matracov nedať oklamať.

Spánok je veľmi dôležitou súčasťou nášho života a tento fakt si veľmi dobre uvedomujú aj výrobcovia matracov. Obrovský matracový priemysel, v ktorom vládne veľká konkurencia prináša žiaľ aj neférové či nekalé praktiky výrobcov, ktorí sa snažia všemožne zaujať zákazníka. Tu je 10 dôležitých rád, ako sa pri nákupe matracov nedať oklamať:

1. Ortopedický efekt

Najdôležitejšia a najpodstatnejšia vlastnosť matracov je to, ako sa prispôsobujú krivkám tela a ako správne dokážu udržať našu chrbticu. Táto vlastnosť sa nazýva „ortopedický efekt“. Žiadna iná vlastnosť matracov nie je dôležitejšia a podstatnejšia ako ortopedický efekt! V predajni sa väčšinou všetky matrace dokážu dostatočne prispôsobiť. Mnoho matracov sa však líši práve životnosťou ortopedických vlastností. Len málo matracov si svoj kvalitný ortopedický efekt dokáže udržať viac ako 2 roky. Pružinové, či latexové matrace majú podľa údajov nemeckej testovacej inštitúcie Stiftung Warentest až 6 násobne vyššiu životnosť ako penové matrace. Záruka na matrace sa väčšinou nevzťahuje na ortopedický efekt!

2. Vzdušnosť

Druhou, tiež veľmi dôležitou vlastnosťou dobrých matracov je vzdušnosť a schopnosť rýchlo odviesť vlhkosť preč do okolitého ovzdušia. Azda všetci výrobcovia sa dušujú fantastickými ortopedickými vlastnosťami a vynikajúcou vzdušnosťou svojich výrobkov. Ak sa však pozrieme na zloženie detailne, zistíme mnoho nedostatkov v argumentácii. Napríklad väčšina materiálov použitých v matracoch, ak je voľne položená, je aj vzdušná. Čo sa však stane napríklad s penovým blokom, ak ho zatlačí 90kg ťažký človek? Pena sa stlačí a póry sa v tomto prípade kompletne uzavrú. Matrac sa síce ráno po opätovnom nafúknutí postupne vysuší, avšak celú noc vlhkosť ostáva v matraci. Spolu s časticami kože a soľami z potu vlhkosť až do rána kvasí!

3. Ekologické moderné materiály

Ak vyberáme matrace nemali by sme zabudnúť ani na ekológiu a recyklovateľnosť materiálov, z ktorých je matrac vyrobený. Penové materiály ako PUR pena, studená pena či pamäťová pena sú síce moderné a kvalitné materiály, zároveň sú to však syntetické materiály (rovnako ako mikroténové sáčky, či PET fľaše), ktoré sa veľmi ťažko a dlho rozkladajú vo voľnej prírode. Naopak prírodné materiály ako latex, kokos, bavlna či oceľové pružiny sú 100%-ne recyklovateľné materiály.

4. Poťahy obsahujúce strieborné vlákna či výťažky aloe vera

Pri popisoch poťahov sa stretneme často s informáciou, že obsahujú aj zdraviu prospešné materiály (strieborné vlákna, aloe vera, ylang ylang,...). Žiaľ tento spôsob prezentácie je založený čisto na oklamaní zákazníka! Áno, ak si napríklad výťažky aloe vera aplikujeme na pokožku, alebo vypijeme, môže to fungovať. Taktiež aj striebro má nevyvrátiteľne antibakteriálne účinky. Na poťah matraca však kladieme minimálne ďalšiu plachtu a spávame v pyžame. Zároveň si len predstavme koľko striebra by v poťahu muselo byť a koľko by taký poťah musel stáť, aby dokázal nejakým spôsobom reagovať a liečiť naše telo.

5. Minimálna výška matracov

Aby sa kvalitný ortopedický matrac mohol dostatočne prispôsobiť krivkám tela je potrebné, aby mal výšku minimálne 12 cm, optimálne 18 - 20 cm. Matrace do 10 cm nie sú absolútne vhodné na dlhodobé spanie a už vôbec nie sú ortopedické.

nrvegasjablka-r935_res.jpg

6. Úžasné 1+1 ponuky „1 matrac a druhý zadarmo“!

Ponuky matracov „1 a druhý úplne zadarmo“ sú takisto postavené na klamaní zákazníka. Je možné dať krk na to, že na trhu nenájdeme matrace v ponuke 1+1 aj mimo tejto akcie. Neexistuje ponuka matracov, ktorá by niekde v e-shope bola napríklad za 400€/ks a v inom e-shope by tie isté matrace boli za túto cenu 2. Výrobcovia totiž umelo vytvoria matrace, ktoré nie je možné s ničím iným porovnať, aby oklamali zákazníka a ponúkli mu „neuveriteľnú“ zľavu. Ak si takýto matrac porovnáme s podobným matracom na trhu zistíme, kde je háčik (iná hustota materiálov, iný poťah, iné pružiny,...). Vždy sa totiž cena odzrkadľuje v kvalite!

7. Matrace s pamäťovou penou!

Ak sa rozhodujete, či by matrac mal obsahovať aj pamäťovú penu, pred kúpou si ju nevyhnutne vyskúšajte. Nie každý totiž na nej dokáže spávať. Pamäťová pena sa síce dokonale prispôsobuje tlaku a teplu, nedokáže však dostatočne udržať telo v správnej polohe a pre mnohých ľudí je tento pocit veľmi nepríjemný.

8. Ako vyberať detské matrace?

Už ste sa stretli s názorom, aby deti spali na príjemných mäkučkých matracoch? Žiaľ toto je opäť čistý alibizmus výrobcov, aby upútali silnú emóciu mamičiek pre svoje deti. Úplný opak je pravdou. Keďže detská chrbtica rastie, je nevyhnutné, aby bola pevne podopretá. Mäkké matrace spôsobujú nesprávny rast chrbtice a vedú až ku skolióze!

nrvegasfoto2-r298_res.jpg

9. Mýtus o pružinových matracoch a lamelových roštoch!

Na trhu sa stretneme aj s názorom, že pružinové matrace nesmú byť položené na pružných lamelových roštoch. Nie je to vôbec pravda. Mnoho výrobcov využíva tento argument práve na odlákanie kupujúceho od kvalitných pružinových alebo latexových matracov, aby im ponúkli iné - penové matrace, kde je omnoho jednoduchšie upraviť maržu a zvýšiť tak zisky. Pružné lamelové rošty zvyšujú ortopedický efekt, zlepšujú vzdušnosť a značne predlžujú životnosť pružinových matracov.

10.Matrac za vás vyrieši všetky vaše ťažkosti!

Častý argument predajcov o tom, že práve tento matrac vyrieši za vás všetky ťažkosti a zlepší vaše zdravie sa taktiež nezakladá na pravde. Kvalitný ortopedický matrac je veľmi dôležitý a potrebný pre naše zdravie, nenahradí však všeobecný zdravý životný štýl. Kvalitný matrac, pričom aj zdravá strava, primeraný pohyb, málo stresu a veľa lásky sú ideálnym a jediným koktejlom pre náš zdravý a šťastný život!

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.

Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?

Prinášame vám niekoľko cestovateľských tipov, za ktorými nemusíte cestovať ďaleko.

Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali

Súhlasíte s tým, že na Slovensku sú zimné športy veľmi populárne?

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé