Prehľad trhu nových bytov v Bratislave - 2. kvartál 2015

Vypredané! Ponuka dokončených bytov je na 2 ročnom minime, ich cena napriek tomu klesá. Dôvodom je kvalita v zmysle porovnania s rozostavanými bytmi. Za kvartál sa predalo viac bytov ako za celý rok.

Bratislava, 11. august 2015 - Vypredané! Ponuka dokončených bytov je na 2 ročnom minime, ich cena napriek tomu klesá. Dôvodom je ich kvalita v zmysle porovnania s rozostavanými bytmi. Za kvartál sa predalo viac bytov ako za celý rok 2010 a viac ako v rovnakom čase do ponuky pribudlo. Trh novostavieb je aktuálne trh predávajúceho!

haj-parkii-r362_res.jpg

PONUKA

Nové byty je dnes možné kúpiť v 114 projektoch. Najväčšia ponuka je v Petržalke, iba o 100 bytov menej ponúka druhý okres. Dokončených bytov je najviac k dispozícii v Starom Meste. Ponuka dokončených bytov už predstavuje menej ako 13% z celkovej ponuky novostavieb. V druhom kvartály pribudlo do ponuky takmer 950 bytov, viac ako polovica v okresoch BA 2 a BA 4. Počet voľných bytov v novostavbách má klesajúci trend, celkovo je v Bratislave voľných cez 2500 bytov. Do ponuky pribúdajú dlho odkladané, ale aj projekty s problematickou minulosťou.

Podiel dokončených nových bytov z celkovej ponuky novostavieb

podiel-dokoncenych-novych-bytov-r223_res.jpg

Ponuka nových bytov

ponuka-novych-bytov-r480_res.jpg

DOPYT

Počet predaných bytov rastie 4 kvartály po sebe. V projektoch, ktoré pribúdajú na kvartálnej báze do ponuky, sa v rovnakom čase predá tretina až polovica bytov. V projektoch, ktoré pribudli do ponuky v Q2 2015, sa predalo 40% bytov. 7 projektov sa vypredalo. 85 projektov zaznamenalo predaj celkovo 1002 bytov. Rýchlosť predaja sa medziročne zvýšila o viac ako 60%.

Dopyt po nových bytoch

dopyt-po-novych-bytoch-r253_res.jpg

Predané byty v novostavbách

predane-byty-v-novostavbach-r170_res.jpg

CENY

Prevažná väčšina developerov zatiaľ k cenotvorbe pristupuje veľmi opatrne a reakcie na zvýšený predaj sú veľmi konzervatívne aj napriek stále pretrvávajúcim výhodným podmienkam čerpania hypoték. Ceny bytov rastú najmä v rámci jednotlivých projektov, kde počas predaja dochádza aj k niekoľkostupňovému zdražovaniu, niekedy aj viac ako 10% za menej ako 6 mesiacov. Ceny dokončených bytov klesali, rozostavaných stúpali a výsledkom je v priemere medziročná zmena ceny len o 1% oproti priemeru minulého roka. Najdrahšie nehnuteľnosti sú v okrese BA II. Ich cena je v priemere 2500 €/m2 bez DPH, najlacnejšie byty sú v okrese BA IV.

Vývoj cien €/m2 bez DPH

vyvoj-cien-r997_res.jpg

priemerna-ceny-novostavby-r574_res.jpg

PROGNÓZA

V nadväznosti na postupne ohlasované projekty a neutíchajúci dopyt očakávame, že v druhej polovici roka vzrastie ponuka o ďalších 2000 bytov. Limitovaná ponuka bytov k nasťahovaniu bude smerovať dopyt na trh starých bytov, ktorých cena rastie rýchlejšie ako cena nových bytov. Na základe transakcií zastrešených spol. HERRYS pozorujeme medziročný nárast cien o 5%. Najväčší nárast cien je možné očakávať pri novostavbách najmä v okresoch BA II a BA III, kde je po starých bytoch najväčší dopyt a ceny starých bytov sa rovnajú cenám novostavieb aj v prepočte na cenu m2.

Prehľad pripravil:

Ing. Filip Žoldák, partner, HERRYS

"Keďže prostredníctvom našej spoločnosti sa realizuje významný podiel predaja nehnuteľností v Bratislave, máme tie najpresnejšie informácie.Vďaka podrobnému monitoringu rezidenčného segmentu poskytujeme odborné poradenstvo developerským spoločnostiam, investičným skupinám, ako aj klientom individuálne kupujúcim alebo predávajúcim nehnuteľnosť. Pravidelnými štatistikami definujeme oblasti záujmu klientov, efektívne marketingové kanály, preferované spôsoby prezentácie nehnuteľností, možnosti financovania kúpy nehnuteľnosti, ale tiež cieľové skupiny a ich preferencie."

E-mail: info@herrys.sk

Tel. číslo: +421 948 217 888

Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou

Predvianočný zhon je v plnom prúde a pri nákupoch zabúdame na starých rodičov.

Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska

Zážitkami nabitý poznávací zájazd vám predstaví všehochuť Thajského kráľovstva.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii