Ako efektívne bojovať proti rozšíreným cievkam?

Výskyt rozšírených cievok spôsobuje nielen genetická predispozícia, ale aj nesprávne volená kozmetická starostlivosť či zlý životný štýl. Rozšírené cievky sa väčšinou objavujú s pribúdajúcim vekom, a

Výskyt rozšírených cievok spôsobuje nielen genetická predispozícia, ale  aj nesprávne volená kozmetická starostlivosť či zlý životný štýl. Rozšírené cievky sa väčšinou objavujú s pribúdajúcim vekom, ale môžu sa vyskytnúť aj podstatne skôr. Tento problém trápi rovnako ženy ako aj mužov. Čo robiť, keď sa vám cievky objavili? Nielen na túto otázku nám odpovedala dermatologička MUDr. Nadežda Suchá.

„Pri vzniku rozšírených cievok hrá dôležitú úlohu genetika a dedičná predispozícia, ktorá ovplyvňuje imunitnú odpoveď so zvýšenou pohotovosťou k zápalovým kožným procesom a následným poruchám ciev v koži. V mieste rozšírených cievok dochádza k  3 – 4-násobnému zvýšeniu toku krvi, čo vedie k strate elasticity, teda pružnosti cievnej steny, a k ich dilatácii, teda k zreteľne viditeľnému rozšíreniu,“ upresňuje priebeh vzniku rozšírených cievok dermatologička.

Čomu sa treba vyhýbať ?

1. Častému a nadmernému pobytu na slnku.
  2. Saune. „ Pri problémoch s rozšírenými cievkami sa neodporúča návšteva klasickej fínskej sauny, zvoľte radšej infra saunu,“ radí odborníčka MUDr. Nadežda Suchá.
  3. Horúcim kúpeľom.
  4. Prudkým a častým zmenám teplôt – napríklad    pri prechode z klimatizovanej miestnosti na horúcu ulicu alebo naopak.
  5. Koreneným, horúcim jedlám a nápojom. „Konzumáciou veľmi teplých nápojov a jedál dochádza k nadmernému prekrveniu vlásočníc a cievok,“ upresňuje dermatologička a ďalej dodáva: „Ľudia s rozšírenými cievkami by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom histamínu.“
  6. Fajčeniu. „Fajčenie totiž oslabuje cievne steny,“ dopĺňa kožná lekárka.
  7. Zlej životospráve a nedostatku pohybu. „Alkohol, fajčenie, nadváha, emocionálny stres a nezdravé stravovanie patria medzi veľmi časté faktory ovplyvňujúce vznik rozšírených ciev,“ upozorňuje MUDr. Suchá.

Ako sa s nimi popasovať?

1. „Pacienti by mali predchádzať vyššie spomenutým zhoršujúcim faktorom,“ upozorňuje dermatologička.
  2. Používať šetrné čistenie pleti.
  3. Chrániť sa pred UV žiarením.  Náš tip: Skin in Balance Coupeliac upokojujúci krém plus proti vráskam (16,94 EUR/50 ml) redukuje vrásky a zmierňuje začervenanie. Obsah termálnej vody a vyváženého komplexu účinných látok, ktorý vypína pleť, redukuje vrásky, ale najmä upokojuje podráždenú, citlivú a začervenanú pokožku. Pleť navyše intenzívne hydratuje, minimalizuje podráždenie a zmierňuje viditeľnosť malých cievok.skin in balance coupeliac pletovy krem.jpg
  4. Používať kozmetiku určenú na pleť so sklonom k červenaniu, napríklad s obsahom živice z kadidlovníka, kyseliny citrónovej, hadinca skorocelového a iných. Ak ide o závažnejší prípad, podstúpiť cielenú dermatologickú liečbu.  Náš tip: Skin in Balance Coupeliac špeciálny gél (19,95 EUR/20 ml) je určený na citlivú pleť so sklonom k začervenaniu. Klinicky overený dermatologický gél nielen že intenzívne upokojuje citlivú začervenanú pleť a rozšírené cievky sú menej viditeľné, ale aj zabraňuje vzniku nových začervenaných miest.skin in balance coupeliac specialny gel.jpg
  5. V prípade trvale rozšírených cievok je účinná invazívna liečba kauterom alebo laserom.

Náš tip: na posilnenie a spružnenie cievok je potrebné cievy čistiť, napríklad lecitínom alebo lipázou a spružňovať antioxidantmi (vitamíny C, E, bioflavonoidy, polyfenoly, anto a proantokyanidy, atď).

Skin in Balance, kozmetická starostlivosť z lekárne, obsahuje produkty na ošetrenie problematickej pleti. Pomáha účinne redukovať problémy ako pigmentové škvrny, akné, rozšírené cievky a iné. Na výrobu produktov sa používa tradične spracovaný panenský olivový olej z Toskánska, extrakty liečivých bylín, urea, či mikrostriebro. Spoločnosť Pharmatheiss Cosmetics ponúka kozmetické prípravky vyvinuté dermatológmi. Viac informácii nájdete na stránke www.naturprodukt.sk.

Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?

Využite Kombiprodukt a získajte najvýhodnejší úrok na trhu

Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy

Investujte do budúcnosti už dnes.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!