Trenčín je celkovým víťazom súťaže v triedení odpadov

Za minulý rok obyvatelia Trenčína vytriedili takmer 3 tisíc ton papiera, 539 ton skla, 532 ton plastov, 23 ton kovov a 98 ton šatstva.

Výsledky 6. ročníka Súťaže o najlepšie mestá a obce v triedení odpadov vyhlásili v rámci konferencie Samospráva a triedený zber 2015, ktorá sa konala pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a Únie miest Slovenska. Mesto Trenčín vyhlásili za celkového víťaza.

Súťaž motivuje samosprávy k zodpovednejšiemu prístupu v otázkach odpadového hospodárstva a environmentálnym aktivitám. Rozdeľuje ich podľa veľkosti do dvoch kategórií na obce a mestá s počtom obyvateľov do 5 tisíc a obce a mestá nad 5 tisíc obyvateľov. Sleduje celkové množstvo vytriedeného papiera, skla, plastov a viacvrstvových kombinovaných materiálov v kilogramoch na jedného obyvateľa, ďalej ako efektívne využívajú ľudia kontajnery a vrecia, ktoré majú k dispozícii a tiež to, aký objem kontajnerov a vriec majú ľudia k dispozícii na triedenie a teda ako komfortné sa pre nich triedenie stáva. Podmienkou pri hodnotení je aj to, či obec triedi všetky základné druhy odpadu: papier, plasty, sklo, kovové obaly a viacvrstvový kombinovaný materiál.

Celkovým víťazom, ktorý bol v posledných štyroch kvartáloch úspešný vo všetkých spomínaných kategóriách, sa stalo mesto Trenčín a získalo tak hlavnú výhru 3 tisíc eur. Cenu prevzala Zuzana Čachová z útvaru životného prostredia Mestského úradu v Trenčíne. Ako povedala, mesto tieto peniaze použije na úhradu nákladov súvisiacich s triedeným zberom.

„Náklady na zabezpečenie triedeného zberu v našom meste sú vo výške približne 40 tisíc eur mesačne, takže finančné prostriedky sa zídu a použijú určite len do tejto oblasti. Za rok 2014 sme v meste Trenčín vytriedili takmer 3 tisíc ton papiera, 539 ton skla, 532 ton plastov, 23 ton kovov a 98 ton šatstva. Máme rozmiestnených 1100 nádob na papier rôznej veľkosti, 192 nádob na sklo, 462 nádob na plasty. Z rodinných domov plasty zbierame prostredníctvom žltých vriec a za rok 2014 bolo vyzbieraných viac ako 37 tisíc vriec s plastmi. Kovy a viacvrstvové obaly môžu občania mesta odovzdávať v dvoch zberných dvoroch mesta a počas jarného či jesenného upratovania,“ priblížila systém triedenia odpadov v Trenčíne Z. Čachová.

V kategórii Samospráva s najvyššou vyseparovateľnosťou sa víťazmi stali do 5 tisíc obyvateľov obec Lazisko a nad 5 tisíc obyvateľov mesto Nová Dubnica. Samosprávou s najefektívnejšou inštalovanou zbernou sieťou v kategórii do 5 tisíc obyvateľov sa stala obec Kamenec pod Vtáčnikom a v kategórii nad 5 tisíc obyvateľov mesto Dubnica nad Váhom. Samosprávou s najvyššou hustotou zbernej siete do tisíc obyvateľov sa stala obec Hliník nad Hronom a nad 5 tisíc obyvateľov mesto Humenné.

Súťaž organizuje spoločnosť ENVI-PAK. Zaradené sú do nej automaticky všetky partnerské samosprávy, ktoré majú uzatvorenú zmluvu s oprávnenou organizáciou ENVI-PAK a riadne a včas si plnia povinnosti, vyplývajúce im zo zákona o obaloch. Pre vyhodnotenie súťaže každoročne slúžia elektronické výkazy za posledné štyri kvartály, ktoré predchádzajú súťaži.

Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie

Zážitok je dobrý, mal by to zažiť každý.

Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?

Slovenskí farmári naplno využívajú skvelé vlastnosti našej pôdy. Vďaka tomu nájdeme na pultoch čerstvú domácu zeleninu a ovocie.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018