Trenčín je celkovým víťazom súťaže v triedení odpadov

Za minulý rok obyvatelia Trenčína vytriedili takmer 3 tisíc ton papiera, 539 ton skla, 532 ton plastov, 23 ton kovov a 98 ton šatstva.

Výsledky 6. ročníka Súťaže o najlepšie mestá a obce v triedení odpadov vyhlásili v rámci konferencie Samospráva a triedený zber 2015, ktorá sa konala pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a Únie miest Slovenska. Mesto Trenčín vyhlásili za celkového víťaza.

Súťaž motivuje samosprávy k zodpovednejšiemu prístupu v otázkach odpadového hospodárstva a environmentálnym aktivitám. Rozdeľuje ich podľa veľkosti do dvoch kategórií na obce a mestá s počtom obyvateľov do 5 tisíc a obce a mestá nad 5 tisíc obyvateľov. Sleduje celkové množstvo vytriedeného papiera, skla, plastov a viacvrstvových kombinovaných materiálov v kilogramoch na jedného obyvateľa, ďalej ako efektívne využívajú ľudia kontajnery a vrecia, ktoré majú k dispozícii a tiež to, aký objem kontajnerov a vriec majú ľudia k dispozícii na triedenie a teda ako komfortné sa pre nich triedenie stáva. Podmienkou pri hodnotení je aj to, či obec triedi všetky základné druhy odpadu: papier, plasty, sklo, kovové obaly a viacvrstvový kombinovaný materiál.

Celkovým víťazom, ktorý bol v posledných štyroch kvartáloch úspešný vo všetkých spomínaných kategóriách, sa stalo mesto Trenčín a získalo tak hlavnú výhru 3 tisíc eur. Cenu prevzala Zuzana Čachová z útvaru životného prostredia Mestského úradu v Trenčíne. Ako povedala, mesto tieto peniaze použije na úhradu nákladov súvisiacich s triedeným zberom.

„Náklady na zabezpečenie triedeného zberu v našom meste sú vo výške približne 40 tisíc eur mesačne, takže finančné prostriedky sa zídu a použijú určite len do tejto oblasti. Za rok 2014 sme v meste Trenčín vytriedili takmer 3 tisíc ton papiera, 539 ton skla, 532 ton plastov, 23 ton kovov a 98 ton šatstva. Máme rozmiestnených 1100 nádob na papier rôznej veľkosti, 192 nádob na sklo, 462 nádob na plasty. Z rodinných domov plasty zbierame prostredníctvom žltých vriec a za rok 2014 bolo vyzbieraných viac ako 37 tisíc vriec s plastmi. Kovy a viacvrstvové obaly môžu občania mesta odovzdávať v dvoch zberných dvoroch mesta a počas jarného či jesenného upratovania,“ priblížila systém triedenia odpadov v Trenčíne Z. Čachová.

V kategórii Samospráva s najvyššou vyseparovateľnosťou sa víťazmi stali do 5 tisíc obyvateľov obec Lazisko a nad 5 tisíc obyvateľov mesto Nová Dubnica. Samosprávou s najefektívnejšou inštalovanou zbernou sieťou v kategórii do 5 tisíc obyvateľov sa stala obec Kamenec pod Vtáčnikom a v kategórii nad 5 tisíc obyvateľov mesto Dubnica nad Váhom. Samosprávou s najvyššou hustotou zbernej siete do tisíc obyvateľov sa stala obec Hliník nad Hronom a nad 5 tisíc obyvateľov mesto Humenné.

Súťaž organizuje spoločnosť ENVI-PAK. Zaradené sú do nej automaticky všetky partnerské samosprávy, ktoré majú uzatvorenú zmluvu s oprávnenou organizáciou ENVI-PAK a riadne a včas si plnia povinnosti, vyplývajúce im zo zákona o obaloch. Pre vyhodnotenie súťaže každoročne slúžia elektronické výkazy za posledné štyri kvartály, ktoré predchádzajú súťaži.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.