SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Klobásky prevoňali študentský domov. Zvíťazil tím Excalibur

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

Na chodbe Študentského domova A. Bernoláka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 2. marca šírila vôňa klobás.

 

Pričinili sa o to súťažné tímy v rámci odborno-zábavného podujatia s názvom Klobásovica, ktorú organizovali študenti z Akademického senátu SPU. Organizačný tím úspešne nadviazal na dlhoročnú tradíciu festivalu krajových klobás, ktorú založila Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP). Princípom bolo pripraviť klobásky podľa vlastnej originálnej receptúry. Súťažné tímy mali na to k dispozícii laboratórium na Katedre  hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP.

O prvenstvo na Klobásovici, spojenej s ochutnávkou klobás, bojovalo deväť tímov s originálnymi názvami a ešte originálnejšími receptúrami, vďaka ktorým sa im podarilo pripraviť chutné produkty - divoké klobásky so štipkou chilli, ktoré strážil vtipný aranžmán s konskou hlavou, poľovnícku klobásu servírovanú na stole ozdobenom vetvičkami z ihličnatých stromov, ESN klobásu z dielne Erasmákov. Súťažil aj tím Naj poľno študent/študentka, ktorý  vsadil na labužníkov a dôvtipne ich lákal na klobásky s medom – medovým prekvapením však bol len vedúci tímu -  víťaz súťaže Najpoľno študent/študentka SPU a včelár Matúš Krajčí z Fakulty ekonomiky a manažmentu. Tím Excalibur z Technickej fakulty (TF) zaujal už na prvý pohľad svojím originálnym kartónovým brnením a výzbrojou. Myšlienku podujatia uvítali aj zahraniční študenti zo Srbska, ktorí sa tiež zapojili do súťaže s vlastnými tímom. Na margo originálnej receptúry vyzdvihli  to, že do klobások použili iba kvalitné suroviny a doma vyrobenú papriku. Zato tím študentiek Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) s názvom Klobásová veselica sa netajil, že chuť klobás sa im podarilo vylepšiť vďaka pridanému syru.

Hodnotiaca komisia udelila 1. miesto tímu Excalibur z TF. Víťazi prezradili, že pri výrobe klobások siahli po recepte starej mamy Jakuba Strmeňa, jedného z členov mužstva. Ďalší členovia - Pavol Rajnič a Tomáš Ševčík podotkli, že základom receptu na víťaznú klobásu bolo veľa cesnaku, dobrá domáca paprika a to, že ju robili s láskou, nie z povinnosti. Druhé miesto získal tím Klobásová veselica. Na našu otázku: „Prečo vaše klobásy chutili porote?“, odpovedali  „strieborné“ študentky FAPZ  bez zaváhania: „Lebo sme zvýšili ich výživovú hodnotu, študujeme totiž program výživa ľudí. Pridali sme do nich tajnú ingredienciu, a tou bol tvrdý syr.“ Osvedčilo sa!

Na treťom mieste bodoval tím z FBP – s názvom Rigor mortis. Ako povedali  „bronzové“ členky tímu, pochádzajúce z rôznych kútov Slovenska,  rozhodli sa skĺbiť to najlepšie zo svojich tradičných receptov. „Použili sme štandardné prísady: cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku, muškátový orech a pridali tajnú ingredienciu, ktorú neprezradíme. Študujeme program bezpečnosť a kontrola potravín a preto naším heslom je: hlavne bezpečne!“

Cenu za najlepšiu prezentáciu si odniesol tím Vychodňarsky parobci, Cenu diváka získal Erasmus tím.

„Týmto  podujatím sme chceli nadviazať na predchádzajúce úspešné ročníky a ukázať, že študenti našej univerzity majú vzťah k poľnohospodárstvu“ povedala za organizátorov  Kristína Candráková z FAPZ.  Dodala, že v naštartovanej tradícii organizovania tejto súťaže plánujú pokračovať.

Fotogalériu z podujatia nájdete na: www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/klobasky-prevonali-bernolak-zvitazil-tim-excalibur/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 581
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 341
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 924
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 807
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 574
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 454
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 113
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historicky sa viac otváralo severu. Dodnes nesie jeho vizuálnu i mentálnu stopu.


INZERCIA 18. apr

Polyfunkčný dom na Južnej triede prinesie Košičanom aj malé námestie a moderný mestský priestor.


17. apr
Ilustračný obrázok výnimočných priestorov z Nivy Tower

Bratislava, marec 2025 - EQUILIBRIO sa etablovalo ako stabilný a hodnotovo ukotvený partner na realitnom trhu.


17. apr

Populárna doručovacia služba Wolt ocenila najúspešnejšie reštaurácie a obchody.


INZERCIA 17. apr
SkryťZatvoriť reklamu