Ďalší rast cien nehnuteľností, projekty sa predávajú rýchlo

V poslednom štvťroku 2015 vzrástli podľa národnej banky ceny nehnuteľností v Bratislave medziročne o vyše 3 %. Dobré projekty sa preto predávajú mimoriadne rýchlo.

Bratislava, 14. marec 2016 - V poslednom štvťroku 2015 vzrástli podľa národnej banky ceny nehnuteľností v Bratislave medziročne o vyše 3 %. Realitné kancelárie pritom hovoria, že ceny starých bytov sú často porovnateľné - a niekedy dokonca aj vyššie - ako ceny novostavieb. Dobré projekty sa preto predávajú mimoriadne rýchlo.

n2-r536_res.jpg

Priemerná ponuková cena nehnuteľností v Bratislave dosiahla v poslednej časti minulého roka 1 716 eur za meter štvorcový. „V porovnaní s koncom roka 2014 je to o vyše 3,2 % viac, čo je najvyššie tempo rastu od roku 2008,“ hovorí Filip Žoldák z realitnej spoločnosti HERRYS. Za rastom podľa neho stoja stále mimoriadne nízke úrokové sadzby hypoték a aj zlepšujúca sa príjmová situácia v regióne.

Ak sa neponáhľate, novostavba je lepším riešením

Aj keď priemerná cena novostavieb je spravidla vyššia ako pri starých bytoch, niekedy je to úplne naopak. V ponuke realitných portálov môžete napríklad na Nobelovej ulici v časti Nové mesto  nájsť zrekonštruovaný jednoizbový byt za 80 tisíc eur. Priamo v jeho susedstve však vyrastá projekt Nobelova , kde sa porovnateľne veľký  byt dá kúpiť za menej ako 70 tisíc. „Hlavnou výhodou starých bytov je, že sú k dispozícii ihneď, kým väčšina novostavieb sa predáva vo fáze výstavby. Ak však môžete pár mesiacov počkať, novostavba môže byť lepším riešením,“ uvádza Žoldák. Nie je to tak len kvôli samotnej cene, ale napríklad aj z dôvodu nižšej energetickej náročnosti a teda lacnejšej prevádzky takéhoto bytu. Vidieť to aj na záujme o novostavby – tie najlepšie projekty sa predávajú rýchlo. Napríklad prvá etapa spomínaného projektu Nobelova od developera SITNO Holding Real Estate a.s., ktorá bude skolaudavaná na konci tohto roka, je už takmer vypredaná a v druhej etape s plánovaným ukončením o dva roky je obsadená už polovica bytov.

n3-r751_res.jpg

Financovanie novostavbám praje

V prospech novostavieb hovoria aj podmienky financovania. Nie sú to len rekordne nízke úrokové sadzby hypoték, ale aj priaznivé splátkové kalendáre. V minulosti bolo bežné, že počas výstavby ste museli postupne splatiť až 80 %  ceny, dnes už od tohto postupu developeri upúšťajú. „Klient na začiatku zaplatí len 15 % z ceny bytu, čo je čiastka, ktorú priemerný kupujúci  spravidla dokáže vykryť z vlastných zdrojov. To znamená, že kým byt nebude hotový, nebude s ním mať žiadne mesačné náklady,“ vysvetľuje  zástupca SITNO Holding Real Estate Ľudovít Černák mladší.

Ceny bytov zrejme ešte porastú

Národná banka uvádza, že bratislavský región sa vyznačuje najdynamickejším rastom cien bývania. Aj vzhľadom na posledný vývoj na finančných trhoch sa dá predpokladať, že tento proces bude pokračovať ďalej. „Od konca roka došlo k pomerne výraznému poklesu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov a podľa finančných analytikov by sa tieto mali v najbližších mesiacoch držať stále nízko. Keďže dopyt po bývaní rastie, dá sa predpokladať, že aj ceny nehnuteľností vrátane nových projektov budú v tomto roku ešte rásť,“ uzatvára Žoldák.

Výhradným predajcom bytov v projekte Nobelova je realitná spoločnosť HERRYS.

Kontakt na predajcu:

kucova-r973_res.jpg

Mgr. Kristína Kučová

project manager
Realitná kancelária HERRYS

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.