Štvrtok, 21. november, 2019 | Meniny má Elvíra

Detské zúbky a ich vplyv na usmievanie

Úsmev je v živote človeka veľmi dôležitý. Málokto si však uvedomuje kľúčovú úlohu úsmevu a jeho vplyv na psychiku už odmalička.

Úsmev je v živote človeka veľmi dôležitý. Málokto si však uvedomuje kľúčovú úlohu úsmevu a jeho vplyv na psychiku a medziľudské vzťahy.

Úsmev je do značnej miery indikátorom harmonického vývoja dieťaťa. K tomu, aby sa dieťa mohlo a chcelo smiať, je potrebných veľa vecí. Medzi tie najdôležitejšie patrí celkové zdravie, no zároveň aj zdravie samotného úsmevu, teda zubov. Z toho dôvodu by sa so starostlivosťou o zdravie detských zubov malo začať už v útlom veku. Zaužívaný mýtus, že o dočasné zúbky nie je potrebné sa starať, pretože vypadnú a narastú nové, už dávno nie je pravdou. „Treba si uvedomiť, že dočasné zuby sú síce prvé a dôjde k ich výmene, ale to, ako sa o ne deti a ich rodičia starajú, má vplyv na celkový komfort dieťaťa a zdravosť trvalých zubov. Spoluprácou dentálneho tímu, rodičov a detí, by sme sa mali o dočasné zúbky starať a nezanedbávať ich," vysvetľuje MUDr. Eva Dandová zo zubnej ordinácii MUDr. Smrčka. Dočasné zuby formujú čeľusť a udržujú miesto pre správne prerezávanie stálych zubov. Mliečny chrup môžu trápiť rovnaké neduhy, ako chrup stály. Detské zúbky, rovnako ako trvalé, postihuje zubný kameň. Najčastejším problémom sú však zubné kazy a zápaly ďasien spôsobené zlou ústnou hygienou.

Deti bývajú úprimné a otvorené natoľko, že si často nemusia plne uvedomiť následky svojich slov. Potom sa malý posmešok, úškľabok či narážka môže stať pre iné dieťa dôvodom na vyhýbanie sa ostatným, uzavretosť a hanblivosť. "Ak má dieťa pokazené zúbky a je to viditeľné, bude mať väčší strach prejaviť sa v kolektíve a hrozia mu tiež rôzne posmešky od detí naokolo, často šikanovanie a ponižovanie pred rovesníkmi. Bude mať pravdepodobne blok správať sa prirodzene, usmievať sa a bude trpieť určitou sebakontrolou, ktorá mu, bohužiaľ, zostane až do dospelosti. Z takéhoto dieťaťa sa môže ľahko stať utiahnutý jedinec, ktorý bude mať problém s vyjadrovaním svojich názorov a nebude sa vedieť prirodzene správať v spoločnosti. Je teda viac než isté, že pokazené zúbky môžu zapríčiniť zhoršené nadväzovanie sociálnych väzieb ako v detstve, tak aj neskôr v dospelosti. A to nielen v oblasti pracovnej, ale aj osobnej a partnerskej," vysvetľuje PhDr. Gabriela Herényiová, PhD.

Každý rodič by mal dohliadnuť na správnu starostlivosť o zuby svojich detí. Je potrebné dbať nielen na odstránenie zlozvykov, ale aj na vybudovanie správnych návykov ako pravidelné čistenie zubov dvakrát denne. Dôraz treba klásť na správne čistenie, používanie zubných pomôcok, dentálnych nití, medzizubných kefiek a používanie správnej zubnej pasty. "Pri zanedbaní starostlivosti o prvé zúbky hrozí deformácia tvaru a farby stáleho zubu. Neošetrený zubný kaz môže spôsobiť infekciu a tým vytvoriť zvýšenú kazovosť stálych zubov so všetkými dôsledkami ako oneskorené a nefyziologické prerezávanie zubov, ktoré spôsobujú následné ortodontické chyby, ďalej zápal ďasien a celkovo sa môže vytvoriť v tele chronická infekcia. Z tohto dôvodu by neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o detské zúbky mala byť pravidelná návšteva zubného lekára, prípadne dentálnej hygieničky," objasňuje MUDr. Eva Dandová. A v situáciách, kedy na svoje deti nemôžeme dohliadnuť, nám môže byť verným pomocníkom aj žuvačka bez cukru, ktorá odstraňuje zvyšky jedla a podporuje produkciu slín, čím napomáha vyrovnávať pH v ústach a brániť tak vzniku zubného kazu.

Zapojte sa aj vy do kampane "Oplať úsmev" tým, že si v období od 1. 4. do 15. 5. 2016 zakúpite akékoľvek žuvačky z portfólia značky Orbit. 1 % z ceny každého výrobku predaného v tomto období bude venované na pomoc deťom v občianskom združení Úsmev ako dar na ochranu nielen ich zdravého úsmevu. Kúpou žuvačiek bez cukru Orbit urobíte niečo navyše aj pre svoj úsmev a dobrý pocit. Viac informácií sa dozviete na www.oplatusmev.sk.

Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Slezská univerzita v Opavě

EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť

EkF TUKE je známa dôrazom na kvalitu vzdelávania, priateľské prostredie a orientáciou na cudzie jazyky.

Zažite svoj vlastný úspech

Univerzita Komenského v Bratislave.