Piatok, 19. apríl , 2019

Myslite na bezpečnosť počas leta, zlodeji si voľno neberú

Letné prázdniny si užívajú mnohí Slováci mimo svojich domovov. Prázdne byty a domy však môžu byť príležitosťou pre zlodejov.

Letné prázdniny si užívajú mnohí Slováci mimo svojich domovov. Prázdne byty a domy však môžu byť príležitosťou pre zlodejov či výtržníkov. Potvrdzujú to štatistiky Policajného zboru SR, aj skúsenosti Poštovej poisťovne. Počas minuloročných letných mesiacov (jún až august 2015) riešila polícia 3 746 prípadov krádeží v bytoch a rekreačných chatách. Poistenie bývania pokryje v takýchto nepríjemných situáciách finančnú stratu klienta a pomôže mu jednoduchšie sa vyrovnať so spôsobenou škodou.

Škody na majetku sa vlani v lete vyšplhali na takmer 6,6 mil. eur. Najkritickejším mesiacom bol pritom august, kedy polícia evidovala 1 384 krádeží so škodou na majetku v objeme 2,6  mil. eur. „Prázdne byty a domy sú pre zlodejov vždy lákadlom. Ani počas leta by sme preto nemali podceňovať zabezpečenie pred zlodejmi. Klientom zdôrazňujeme, aby okrem okien či dverí dobre zabezpečili napríklad aj garážové dvere. Zatiahnuté rolety či žalúzie môžu byť pre zlodejov taktiež signálom, že váš byt alebo dom je prázdny,“ upozorňuje riaditeľ úseku tvorby produktov Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

V období boomu sociálnych sietí si často neuvedomujeme, komu dávame peknými fotkami z dovolenky informáciu o tom, že sme nechali prázdny byt alebo dom. Signálom je tiež listami preplnená poštová schránka.

Aby bolo po návrate z dovolenky najväčšou starosťou najmä to, kam umiestniť nové suveníry, odporúčame mať svoj majetok poistený. Mali by ste si však preveriť, čo všetko máte v rámci poistenia kryté a či sa poistenie vzťahuje aj na zariadenie a vybavenie domácnosti. „Skontrolujte si, či máte svoj majetok poistený aj proti krádeži a či zabezpečenie vášho bývania zodpovedá zmluvným požiadavkám poisťovne,“ dopĺňa O. Reichbauer.

Poistenie bývania od Poštovej poisťovne je možné uzavrieť v každej pobočke Poštovej banky a  na predajných miestach Slovenskej pošty. Stačí na to len občiansky preukaz, základné informácie o poisťovanej nehnuteľnosti a hodnote zariadenia či vybavenia domácnosti.

Opatrnosti nikdy nie je dosť a Poštová poisťovňa pripravila na základe informácií od Prezídia Policajného zboru SR odporúčania ako predísť nepríjemným situáciám hlavne pri odchode z domova na dlhší čas.

Praktické tipy na ochranu majetku proti krádeži

1. Ubezpečte sa, že pri odchode z domu ste zamkli všetky vchody či otvory do domu/bytu. Nezabudnite ani na pivničné a strešné okná, balkónové dvere či dvere vedúce na verandu. V rodinných domoch môžu byť rizikom aj garážové dvere.

2. Pred odchodom na dovolenku vytiahnite všetky rolety a žalúzie. Ak ich necháte zatiahnuté, je to signál, že nikto nie je doma.

3. Nenechávajte kľúče pod rohožkou, v črepníku či pod kameňom, tieto miesta zlodeji dobre poznajú. Radšej zverte kľúče do starostlivosti niekoho z rodiny alebo spoľahlivému susedovi.

4. Pokiaľ udržiavate dobré vzťahy so susedmi, požiadajte ich alebo vašich príbuzných o občasnú kontrolu poštovej schránky a sledovanie vášho príbytku. Aj pravidelné vetranie bytu či polievanie kvetov počas vašej neprítomnosti zlodejov zvyčajne odradí.

5. Nenahrávajte na telefónny záznamník odkaz, že ste na dovolenke, ani o tom nepíšte na sociálnych sieťach.

Majetková kriminalita – krádeže v bytoch a rekreačných chatách v lete 2015

jún

júl

august

spolu

Krádeže vlámaním

Spôsobená škoda  v tis. eur

Zdroj: MV SR

Poštová poisťovňa, a.s., je súčasťou skupiny Poštovej banky od roku 2008. Na slovenskom trhu je jedným z popredných poisťovateľov úverov pre obyvateľstvo. V rámci svojho portfólia však oblasť poistenia pokrýva komplexne cez: poistenie bývania, poistenie domácnosti, detské poistenie pre nezbedníkov, kapitálové životné poistenie, investičné životné poistenie, cestovné poistenie a poistenie pohrebných nákladov.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.