Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Cap à l´Est – multižánrový festival v Banskej Štiavnici

Festival prezentuje českú poéziu, filmy, šansón, fotografie, tvorbu Lucie Šoralovej, Quasars Ensemble a diela Paula Claudela.

Festival prezentuje českú poéziu, filmy, šansón, fotografie, tvorbu Lucie Šoralovej, Quasars Ensemble a diela Paula Claudela.

Pozývame vás opätovne do Prahy, na zdvorilostnú návštevu našich susedov. Festival sa orientuje na prezentáciu českej a moravskej menšiny vďaka finančnej podpore Úradu vlády SR a programu Kultúra národnostných menšín 2016, no takisto prezentujeme aj iné kultúry.

V rámci putovania po regióne zazneli v Kremnici, Zvolene a v  Dudinciach šansóny Edith Piaf v  podaní japonskej umelkyne Mari Kazué a Patricka Vasori. V Banskej Štiavnici otvorili výstavu historických techník fotografie, ktorá potrvá do konca festivalu. Festival pokračuje od 15.8. eurytmickým predstavením „Od súmraku do svitania“, prednáškou Rolanda Seibta a workshopom. Súčasťou festivalu je sekcia filmov československej produkcie: Až přijde kocour, Nestyda, Učiteľka. Od štvrtka 18.8. do soboty 20.8. sa uskutočnia autorské čítania v spolupráci s Literárnym informačným centrom. V štiavnických kaviarňach sa českí hostia Petr Borkovec, Petr Halmay, Jonáš Hájek stretnú so slovenskými kolegami Erikom Grochom, Rudolfom Jurolekom, Annou Ondrejkovou, Danou Podrackou a francúzskou poetkou Marie Huot. Popri poézii festival spríjemní letné večery návštevníkom a obyvateľom Štiavnice šansónmi Lucie Šoralovej so skupinou La Alma na Starom zámku a klasickou hudbou 20. storočia v podaní Quasars Ensemble v kostole sv. Kataríny. Piatkový program uzavrie divadelná inscenácia Výmena od Paula Claudela na nádvorí Starého zámku. V bilingválnom predstavení vystúpia Lucia Hurajová, Martin Varinský, Lucia Letková a Jean-Luc Debattice. Päť veľkých ód Claudela v preklade Jána Švantnera prednesú v sobotu 20.8. v kostole sv. Kataríny Štefan Bučko, Katarína Šafaříková a v rodnej reči autora Michel de Maulne a tým uzavrú 14. ročník festivalu. Festival Cap à l’Est 2016 pre deti pripravil hry a spoznávanie francúzskeho a českého jazyka.

volitelna-r146_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Úpravy automobilov pre ZŤP

ARES vám ponúka riešenie pre ZŤP osoby v oblasti úpravy automobilov pre telesne hendikepované osoby.

Úpravy automobilov pre ZŤP

No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru

Cieľová suma, ktorú môžu bežci vybehať pre projekty na podporu detí je 30.000 euro.

Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet

Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera cez internet. Na dôchodku si tak možno prilepšia o viac ako 200€ mesačne!