Odšťavte si Aróniu, doplní vám dávku antioxidantov

Temnoplodec, čierny žeriav, arónia - tieto názv znamenajú vždy to isté. Reč je o kríku s čiernymi bobuľami. Tieto bobule sú najsilnejším prírodným antioxidantom na svete.

Preto určite neváhajte a ak máte tú možnosť, doprajte si raz týždenne tento jednoduchý, ale veľmi silný drink. "Zabezpečí vám dávku antioxidantov na celý týždeň," hovorí Milan Tripes, ktorý predviedol recept na našom poslednom workshope o odšťavovania.

Antioxidačná bomba

5 jabĺk

1-2 hrste arónie

Postup: Suroviny umyte a jablká nakrájajte, aby sa zmestili do plniacej trubice. Pri odšťavovaní vhadzujte striedavo.

Drink je veľmi chutný - aj keď sú samotné bobule arónie celkom trpké, v tomto nápoji v podstate nespoznáte, že v ňom sú. Chutí podobne, ako keď sa zahryznete do čerstvých šťavnatých jabĺk. A určite bude chutiť i deťom!"Pre čo najlepšie účinky odporúčam dať si šťavu nalačno, ideálne ráno, alebo v dopoludňajších hodinách," dopĺňa Milan Tripes.

Pozor: Bobule arónie sa nepokúšajte odšťavovať samotné. Rovnako ako z iných bobúľ (čučoriedky, maliny a pod.) By ste príliš mnoho šťavy nezískali.

Kde Aroniu zohnať?

Ak máte to šťastie, môžete si počas septembra a októbra nazbierať nejaké tie bobule napríklad na prechádzke - kríčky arónie sa často vyskytujú napríklad na okrajoch lesa, okolo ciest, alebo v podstate kdekoľvek, kam dosahuje dostatok slnečných lúčov.

Čierny žeriav môžete ale veľmi ľahko pestovať aj na vlastnej záhrade. Nevyžaduje žiadnu špeciálnu zeminu, stačí si v záhradníctve zohnať sadenicu a nájsť pre ňu nejaké slnečné miesto.

Tím: Eujuicers.sk

Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?

Tým, ktorí nám vybojovali slobodu, sa ešte nik nepoďakoval. O2 to chce zmeniť.

ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti

Už druhý rok spolupracuje ČSOB s agentúrou TRIAD Advertising na edukatívnom projekte Digitálna inteligencia.

V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom

Chirurgická klinika v Šaci rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie.

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana