Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Na hodinách literatúry sme toho v škole počuli a čítali veľa. Niektoré diela nám utkveli v pamäti a iné moc nie. Spomínate si na Slobodu?

Je jedným z najvýznamnejších slovenských spisovateľov 20. storočia. Jeho tvorba bola ovplyvnená vlastným životom a skúsenosťami. Okrem románov ako Rozum, Narcis alebo Krv napísal aj niekoľko kníh pre deti a známy je aj pre svoje denníky. Sloboda žil v Devínskej Novej Vsi a tu sa odohrávajú aj viaceré jeho príbehy. Svojou tvorbou, no najmä svojou jedinečnou osobnosťou ovplyvnil viacerých kolegov z umeleckej sféry, ktorí naňho dodnes spomínajú. Za svoje celoživotné dielo sa stal v roku 1996 jedným z prvých laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. V roku 2018 mu prezident Andrej Kiska udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy in memoriam.

Na jeho počesť Tatra banka predstavila špeciálnu limitovanú edíciu kreditnej karty Sloboda. O kartu môžete požiadať aj vy v pobočkách Tatra banky a získať aj 30 eurový letný bonus. Alebo si vypočujte časť Slobodovej tvorby z úst jeho priateľov, umelcov – Zity Furkovej, Szidi Tobias a Petra Šimuna.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria

Podniková mobilita rieši základné potreby firmy aj to, akým spôsobom bude spravovať dopravnú politiku i politiku vozového parku.

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.