Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Na hodinách literatúry sme toho v škole počuli a čítali veľa. Niektoré diela nám utkveli v pamäti a iné moc nie. Spomínate si na Slobodu?

Je jedným z najvýznamnejších slovenských spisovateľov 20. storočia. Jeho tvorba bola ovplyvnená vlastným životom a skúsenosťami. Okrem románov ako Rozum, Narcis alebo Krv napísal aj niekoľko kníh pre deti a známy je aj pre svoje denníky. Sloboda žil v Devínskej Novej Vsi a tu sa odohrávajú aj viaceré jeho príbehy. Svojou tvorbou, no najmä svojou jedinečnou osobnosťou ovplyvnil viacerých kolegov z umeleckej sféry, ktorí naňho dodnes spomínajú. Za svoje celoživotné dielo sa stal v roku 1996 jedným z prvých laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. V roku 2018 mu prezident Andrej Kiska udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy in memoriam.

Na jeho počesť Tatra banka predstavila špeciálnu limitovanú edíciu kreditnej karty Sloboda. O kartu môžete požiadať aj vy v pobočkách Tatra banky a získať aj 30 eurový letný bonus. Alebo si vypočujte časť Slobodovej tvorby z úst jeho priateľov, umelcov – Zity Furkovej, Szidi Tobias a Petra Šimuna.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.